Κόσμος

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ασίας ανησυχούν για τα πυρηνικά του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) εξέφρασε σήμερα την «έντονη ανησυχία της» για τις πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, παρά το αίτημα της Πιονγκγιάνγκ να τη στηρίξει στην αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ-Χο, κάνοντας μια σπάνια κίνηση, έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα της Ένωσης των δέκα χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας ζητώντας τη στήριξή τους στην αντιπαράθεση της χώρας του με την Ουάσινγκτον, προκειμένου να αποφευχθεί, όπως είπε ο ίδιος, «ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα».

Ωστόσο οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAΝ έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα από τη Μανίλα μια ανακοίνωση επικριτική προς τη Βόρεια Κορέα για τις πυρηνικές δοκιμές που διεξήγαγε την προηγούμενη χρονιά και την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων.

«Η ASEAN εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο», αναφέρουν οι εκπρόσωποι του οργανισμού, στον οποίο συμμετέχουν το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Ινδονησία, το Λάος, η Μαλαισία, η Μιανμάρ, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

«Η ASEAN γνωρίζει ότι η αστάθεια στην κορεατική χερσόνησο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή και πέρα από αυτήν», επισημαίνουν μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Οι υπουργοί της Ένωσης ζητούν «έντονα» από τη Βόρεια Κορέα να «σεβαστεί πλήρως» τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει των οποίων της απαγορεύεται να συνεχίσει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα. Το κείμενο επίσης ζητεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα.

Παράλληλα η ASEAN ζητεί από «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» να «σταματήσουν όλες τις προκλητικές ενέργειες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση».

Εκτός από τη Βόρεια Κορέα με τον όρο «εμπλεκόμενες πλευρές» η ASEAN αναφέρεται στις ΗΠΑ και τις περιφερειακές δυνάμεις: Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...