Αρχείο

Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να βομβαρδίσουν τη Βόρεια Κορέα - Στέλνουν και στρατιωτικό υλικό εκατομμυρίων δολαρίων στους Κούρδους Πεσμεργκά ρίχνοντας ένα ακόμη χαστούκι στον Ερντογάν

Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να βομβαρδίσουν τη Βόρεια Κορέα αν συνεχίσει να προκαλεί κάνοντας επίδειξη των πυρηνικών της δυνατοτήτων, ενώ την ίδια στιγμή έριξαν ένα ακόμη χαστούκι στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν αποφασίζοντας να ενισχύσουν με όπλα του Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά με όπλα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων δείχνοντας έτσι και τις προθέσεις τους.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε πώς οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν στο τραπέζι τις στρατιωτικές επιλογές αναφορικά με την Βόρεια Κορέα αλλά δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εναλλακτικές εκτός κι αν αναγκαστούν να το πράξουν.

«…Σαφώς και δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε στρατιωτικές λύσεις, αλλά θα πρέπει να έχουμε όλες τις εναλλακτικές στο τραπέζι», δήλωσε ο Ράιαν, σε ερώτηση που του τέθηκε αν η αμερικανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βομβαρδίσει την Βόρεια Κορέα.

Κατά την διάρκεια ομιλίας που παραχώρησε στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε επίσης πως τάσσεται υπέρ αυστηρότερων κυρώσεων ενάντια στο Ιράν, ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να επιτύχουν μια εμπορική συμφωνία με την Βρετανία το συντομότερο δυνατόν, ενώ τόνισε πως επιθυμεί οι μεταρρυθμίσεις στο αμερικανικό φορολογικό σύστημα να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος καλοκαιριού.

Με λίγα λόγια ο Πολ Ράιαν ξεδίπλωσε την αμερικανική εξωτερική πολιτική η οποία έχει αρχίσει να φαίνεται που και πώς κινείται. Σύγκρουση με τη Ρωσία και το Ιράν για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής και βεβαίως στήριξη στη δημιουργία του ανεξάρτητου κουρδικού κράτους με εδάφη από τη Συρία, το Ιράκ και την Τουρκία. Αυτό προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στην Άγκυρα που σε καμία περίπτωση δεν θέλει οι Κούρδοι να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους και την αυτονομία τους ως κράτος.

Η Ουάσιγκτον λοιπόν και ειδικότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έριξε άλλο ένα χαστούκι στον Ρ.Τ. Ερντογάν, αφού λίγες ημέρες μετά την συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την πώληση στρατιωτικού υλικού αξίας 295,6 εκατομμυρίων δολαρίων (275,7 εκατ. ευρώ) στο Ιράκ για μονάδες πυροβολικού και πεζικού των κουρδικών δυνάμεων Πεσμεργκά. Η απόφαση μάλιστα αυτή ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας.

Το στρατιωτικό υλικό που ζητήθηκε από την ιρακινή κυβέρνηση θα εξοπλίσει δύο ταξιαρχίες Πεσμεργκά πεζικού και δύο τάγματα πυροβολικού υποστήριξης, είπε η υπηρεσία συντονισμού πώλησης οπλισμού του υπουργείου Άμυνας (DSCA) σε δήλωσή της.

Το Κογκρέσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ειδοποιήθηκε για την έγκριση την Τρίτη, και η ειδοποίηση δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί η πώληση, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Αποτελεί ωστόσο ένα ακόμη μήνυμα στην Τουρκία, αλλά και συνιστά ένα δείγμα της αμερικανικής πολιτικής του Τραμπ ο οποίος δείχνει έτοιμος να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα για να μπορέσει να ανακτήσει το έδαφος που έχασαν οι ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Για να το κάνει όμως αυτό θα πρέπει να συγκρουστεί με ισχυρές δυνάμεις, όπως είναι η Ρωσία και το Ιράν και σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι εύκολο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...