Κόσμος

ΟΑΧΟ: Βέβαιη η χρήση αερίου σαρίν κατά την επίθεση στη Χαν Σεϊχούν - Άγνωστη η προέλευσή του

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε σήμερα ότι τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγει αποδεικνύουν «αδιαμφισβήτητα» ότι αέριο σαρίν ή μια παρόμοια ουσία χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση με χημικά όπλα της 4ης Απριλίου στην πόλη Χαν Σεϊχούν στην βορειοδυτική Συρία, που είχε αποτέλεσμα 87 νεκρούς.

Τα δείγματα που ελήφθησαν από δέκα θύματα της επίθεσης και αναλύθηκαν σε τέσσερα εργαστήρια «απέδειξαν έκθεση σε αέριο σαρίν ή σε παρόμοια ουσία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων Αχμέτ Ουζουμτζού.

«Εν αναμονή περαιτέρω πληροφοριών από τις αναλύσεις των εργαστηρίων, τα αποτελέσματα που ήδη έχουμε συγκεντρώσει είναι αδιαμφισβήτητα», σημείωσε ο Ουζουμτζού σε μια συνάντηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού σήμερα στην έδρα του Οργανισμού στην Χάγη.

Επιπρόσθετα βιολογικά δείγματα από επτά ασθενείς που νοσηλεύτηκαν αναλύονται σε δύο άλλα εργαστήρια. Μια αποστολή παρακολούθησης από τον ΟΑΧΟ είναι έτοιμη να αποσταλεί στην πόλη «αν η κατάσταση ασφάλειας το επιτρέπει», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, προσθέτοντας πως η ομάδα συνεχίζει να συλλέγει καταθέσεις και δείγματα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου αύριο Πέμπτη για να ψηφίσει σε ένα σχέδιο κειμένου που τελεί υπό συζήτηση.

Από την ανακοίνωση που εκδόθηκε, αποδεικνύεται το αίτιο των θανάτων, όχι όμως και η προέλευσή τους. Το αν η περιοχή βομβαρδίστηκε με χημικά από τα αεροσκάφη του καθεστώτος Άσαντ ή αν υπήρχαν αποθηκευμένα σε αποθήκη τζιχαντιστών, όπως υποστηρίζει η Δαμασκός, θα αποδειχθεί μόνο με επιτόπια έρευνα και δειγματοληψία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...