Πολιτική

Νέα δημοσκόπηση: Μεγάλο φαβορί ο Μακρόν - Προβάδισμα με 60% έναντι 40% της Λεπέν

Η κυλιόμενη δημοσκόπηση της εταιρίας ifop για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία της 7ης Μαίου δεν καταγράφει σημαντική διαφοροποίηση από τα μέχρι τώρα ποσοστά των δύο μονομάχων.

Συγκεκριμένα, δίνει 60% στον Μακρόν και 40% στη Λεπέν δηλαδή μειώνεται κατά 0,5% η δύναμη του 39χρονου πολιτικού με αντίστοιχη ενίσχυση της αντιπάλου του. Και οι δύο υποψήφιοι για το Ελιζέ έχουν επιτύχει μεγάλη συσπείρωση των οπαδών τους. Ο Μακρόν φτάνει στο 97% και στο 98% η Λεπέν. Στις κάλπες δηλώνει ότι θα προσέλθει το 71% των εκλογέων σε αντίθεση με το 29% που κλίνει προς την αποχή.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την στάση των οπαδών του Μελανσόν, κυρίως μετά την άρνηση του να εκδηλώσει σαφή θέση για τον δεύτερο γύρο. Στην έρευνα της ifop το 49% όσων είχαν ψηφίσει Μελανσόν στηρίζει Μακρόν (+4% από την προηγούμενη μέτρηση). Αποχή προτιμά το 36% (-3%) και το 15% (-1%) δίνει ψήφο στην ακροδεξιά Λεπέν.

Οι οπαδοί του Φιγιόν κινούνται σε ποσοστό 41% προς τον Εμανουέλ Μακρόν (σημειώνοντας όμως μείωση κατά 4%), αποχή δηλώνει το 30% (-1%) ενώ η Λεπέν δείχνει να κερδίζει το 29%, δηλαδή έπεισε επιπλέον 5% να την υποστηρίξουν.

Από την μικρή δύναμη του Αμόν, το 80% επιλέγει Μακρόν (-1%), το 19% αποχή (+2%) και μόλις 1% ψηφίζει Λεπέν.

Φυσικά, είναι σε πλήρη εξέλιξη οι καμπάνιες των δύο πολιτικών και αναμένουμε με ενδιαφέρον κατά πόσο θα επηρεάσουν τους εκλογείς σε αυτή την αναμέτρηση που έχει μεγάλη σημασία για τη Γαλλία αλλά και για την Ευρώπη.

Στο γράφημα που ακολουθεί καταγράφονται οι τάσεις για τον δεύτερο γύρο των ψηφοφόρων των Μελανσόν, Αμόν και Φιγιόν από τις 24-28 Απριλίου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...