Εθνικά θέματα

Κοτζιάς : «Η Ελλάδα δεν αποδέχεται πρόσφυγες από τη Γερμανία»

Ίσως για πρώτη φορά φαίνεται να «στυλώνουμε τα πόδια» στην απίστευτη πρόθεση των Γερμανών «φίλων μας»,  να μας αποστείλουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες ενεργοποιώντας σχετική συμφωνία της ΕΕ, προς όφελος τους.

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες από τη Γερμανία η οποία τους αρνήθηκε το άσυλο», δήλωσε ο  υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πριν από τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Sigmar Gabriel στην Αθήνα.

«Δεν βλέπω πως η Ελλάδα η οποία δεν έχει την ικανότητα και τους οικονομικούς πόρους,  θα δεχθεί πρόσφυγες που απελαύνονται από τα  κράτη-μέλη του Βορρά. Υπάρχουν ορισμένα μέλη της ΕΕ, τα οποία πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ως αποθήκη την Νότια Ιταλία και την Ελλάδα και να εγκαταστήσουν  πρόσφυγες εκεί», είπε ο Κοτζιάς. Αυτό δεν είναι μια ευρωπαϊκή νοοτροπία.

 Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ειδικούς η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί μια νέα εισροή προσφύγων και μεταναστών από οπουδήποτε και εάν προέρχονται .

«Η Ελλάδα έχει δείξει μεγάλη ανθρωπιά στην εισδοχή προσφύγων. Αλλά ένα νέο κύμα προσφύγων θα μας συντρίψει αυτό το καλοκαίρι. Η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα των δυνατοτήτων της», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Όσον αφορά τις χώρες-μέλη της ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς έκανε ένα σοβαρό αίτημα: «Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη υποστήριξη από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση μεταναστών.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δέχονται πολύ λίγους πρόσφυγες από εμάς και οφείλουν να μας βοηθήσουν  με την επεξεργασία της διαδικασίας για τη χορήγηση ασύλου.  Δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος των όσων έχουν  υποσχεθεί», κατέληξε ο ίδιος.

Με έναν απλό κανονισμό η Ευρώπη πέταξε το «μπαλάκι»  στην χώρα μας προς όφελος του Βορρά , ο οποίος έχει πάρει σάρκα και οστά χωρίζοντας την Ευρώπη στα δύο.

Ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ (ή Κανονισμός 343/2003 ) είναι νομικό κείμενο που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καθορίζει τη χώρα η οποία θα είναι υπεύθυνη για να δώσει άσυλο στον αιτούντα πρόσφυγα. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, ο μετανάστης δικαιούται να ζητήσει άσυλο στην ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα εισέλθει την πρώτη φορά.

Μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα και κατόπιν μεταβαίνουν σε άλλη χώρα για να αιτηθούν άσυλο θα πρέπει, σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, να επιστρέφονται πίσω στην Ελλάδα.

Ο κανονισμός θέτει την αρχή ότι ένα μόνο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου. Στόχος είναι η αποφυγή της αποστολής των αιτούντων άσυλο από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά επίσης η αποτροπή της κατάχρησης του συστήματος με την υποβολή περισσοτέρων αιτήσεων ασύλου από ένα μόνο άτομο.

Επομένως, ορίζονται αντικειμενικά και ιεραρχημένα κριτήρια, προκειμένου να προσφέρουν τη δυνατότητα προσδιορισμού, για κάθε αιτούντα άσυλο, του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο.

Η χώρα μας είναι εγκλωβισμένη σε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό που υπέγραψε χωρίς να εξασφαλίσει τα κατάλληλα ανταλλάγματα, εκτός από τις κοινοτικές ενισχύσεις για τηFrontex και τα κέντρα κράτησης.

Ως χώρα υποδοχής η Ελλάδα  είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί ένα τεράστιο, ευρωπαϊκό κατ” ουσίαν, πρόβλημα με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική της κατάσταση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ