Κόσμος

Κινδυνεύει να καταστραφεί το 2.100 χρόνων ελληνικό αρχαίο άγαλμα της Θεάς Κυβέλης από δυναμίτη στην ΒΔ Τουρκία

Το περίτεχνο και περίφημο γλυπτό της θεάς Κυβέλης απειλείται άμεσα από τις συνεχείς  εκρήξεις που λαμβάνουν χώρα  σε καθημερινή βάση από λατομείο στα περίχωρα του Κάστρου Kurul, το οποίο χρονολογείται από την εποχή του Μιθριδάτη ΣΤ ', βασιλιά του Πόντου και της Μικράς Αρμενίας στη βόρεια Ανατολία.

Ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στην Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή λόγω παρακείμενου λατομείου  στην περιοχή, αναφέρει ο τουρκικός τύπος .

Στο κάστρο, που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Kurul στο χωριό Μπαγιαντί Ορντού, είχαν πραγματοποιηθεί  αρχαιολογικές ανασκαφές υπό τη διεύθυνση του Τούρκου καθηγητή Guzel  Senyurt αποκαλύπτοντας το αρχαίο ελληνικό άγαλμα της Θεάς Κυβέλης.

 Η ανακάλυψη του αγάλματος κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό, με περίπου 15.000 άνθρωποι να σπεύδουν στην πόλη για να θαυμάσουν το γλυπτό.

Αλλά για να  συνεχίσουν να πραγματοποιούνται στο κάστρο αρχαιολογικές εργασίες, θα πρέπει να σταματήσουν οι καθημερινές εκρήξεις  δυναμίτη  στις πλαγιές του βουνού  Kurul με θέα στον ποταμό Melet, οι οποίες δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο για το κάστρο και τα εκθέματα.

Πριν από κάποια χρόνια α τουρκικό δικαστήριο είχε ακυρώσει την άδεια του λατομείου, το οποίο είχε ανοίξει μέσα σε προστατευόμενο αρχαιολογικό  χώρο.

Αλλά το 2011, τουρκικό υπουργείο αποφάνθηκε ότι το λατομείο και το κάστρο βρίσκονται σε διαφορετικά πετρώματα και  ζήτησε το μέγεθος της προστατευόμενης περιοχής να μειωθεί.

Παρά το γεγονός ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων δόθηκε στο Διοικητικό Δικαστήριο του Ορντού σύμφωνα με την οποία το λατομείο θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς το κάστρο, το Μουσείο Ορντού, ο επικεφαλής των ανασκαφών καθηγητής Senyurt έκανε μια διαφορετική έκθεση, δηλώνοντας ότι το πεδίο του λατομείου θα μπορούσε να εξαιρεθεί  από τον αρχαιολογικό χώρο .

Κατά συνέπεια, το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα να εξαιρεθεί η περιοχή του λατομείου από το αρχαιολογικά προστατευόμενη ζώνη.

Λόγω των δραστηριοτήτων του  λατομείου ωστόσο οι αρχαίοι τάφοι κάτω από τους βράχους του κάστρου κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή  να καταστραφούν.

Ο επικεφαλής της Περιβαλλοντικής Ένωσης της περιοχής , Gül Ersan, εξέφρασε την οργή του τονίζοντας  ότι το λατομείο  θα βλάψει το κάστρο.

«Οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να έρθουν κοντά στις σπηλιές που ψάχνουν και κάνουν ανασκαφές  από απόσταση. Λένε ότι τα κεραμικά που βρέθηκαν κοντά στο λατομείο θα μπορούσαν να προέρχονται  από την κορυφή του βουνού. Το δικαστήριο ζήτησε γνωμοδότηση από  την αρχαιολογική υπηρεσία και αναμένουμε», δήλωσε ο Ersan.

Ο  Δήμαρχος Ενβέρ Γιλμλαζ του χωριού Ορντού , ο οποίος έδωσε 1.000.000 τουρκικές λίρες για τις αρχαιολογικές ανασκαφές, επέκρινε επίσης την κατάσταση.

«Αυξήσαμε την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου από 50.000 λίρες σε 1 εκατομμύριο. Η θεά Κυβέλη έγινε το καλύτερο αξιοθέατο του κάστρου. Βρίσκοντας ένα γλυπτό στην είσοδο του κάστρου δείχνει ότι περισσότερα τέτοιου τύπου αντικείμενα θα μπορούσαν να βρεθούν στο εσωτερικό του.

Περίπου 15.000 άτομα επισκέφθηκαν το κάστρο σε δύο εβδομάδες. Για το λατομείο δόθηκε άδεια πρωτύτερα ενώ τώρα αναμένουμε την παρέμβαση του κράτους», δήλωσε ο ίδιος.

Πολλοί Τούρκοι στην περιοχή   αυτή εκτιμούν για τους δικούς τους λόγους την ύπαρξη ενός σπουδαίου ελληνικού αγάλματος της Θεάς Κυβέλης που χρονολογείται πριν από 2100 χρόνια, μόνο η ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν η οποία όπως όλοι οι φανατικοί μουσουλμάνοι στην Συρία και το Ιράκ είναι «αλλεργική» με τα αγάλματα και ειδικά με τα αρχαία ελληνικά αγάλματα .

Σε άρθρο μας με τίτλο (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ! Ανακαλύφθηκε στην Κερασούντα το 2100 χρόνων μαρμάρινο άγαλμα της Θεάς Κυβέλης), πρώτοι είχαμε αναφέρει ότι δεν έχουν τελειωμό οι ανακαλύψεις των Τούρκων στην Μικρά Ασία. Σήμερα όμως  ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ολόκληρου του αγάλματος της Θεάς Κυβέλης , της « μητέρας θεάς της Ανατολίας» ( όπως αναφέρουν οι Τούρκοι), σε ανασκαφές  στην πόλη  Ορντού, στην Κερασούντα  στις ακτές της Μαύρης Θάλασσα.

Η αρχαία Θεά Κυβέλη, είναι το σύμβολο της ευημερίας με την έγκυο κοιλιά της, καθισμένη στο θρόνο της.  Στην ελληνική μυθολογία  η Κυβέλη  συνδέεται  με την εύφορη φύση και τα βουνά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ