Υγεία

Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μελανώματος στη χώρα

Ανοχύρωτοι έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας (επιμένουν να) παραμένουν οι Έλληνες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία του δέρματός τους και ιδίως την προστασία του από τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου. Παρά τις επισημάνσεις των επιστημόνων ότι το 80% της ακτινικής γήρανσης και των προκαρκινικών αλλοιώσεων οφείλονται στον ήλιο, το 40% των Ελλήνων δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό στην πόλη ούτε και στην παραλία - κι αυτό ενώ ζουν σε μια χώρα με 80% ηλιοφάνεια τον χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά, παρουσιάστηκαν, από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρίας, καθηγητή Δερματολογίας, κ. Δημήτρη Ρηγόπουλο και τον πρόεδρο του Ευρωμελανώματος, αναπληρωτή καθηγητή, κ. Αλέξανδρο Κατούλη,  ενόψει της Ελληνικής Εβδομάδας Κατά του Καρκίνου του Δέρματος, από 8 έως 12 Μαΐου.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, πλέον καταγράφεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος. Από το 1980 μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός  παγκοσμίως έχει τριπλασιαστεί. Τέσσερις παράγοντες έχουν συντελέσει σε αυτό το «μελανό» αποτέλεσμα: α) η υπερβολική έκθεση στον ήλιο στην παιδική ηλικία , β) η  απότομη έκθεση στον ήλιο μετά το χειμώνα, γ) το άθροισμα των «ωρών» έκθεσης στον ήλιο, καθώς μεγαλώνοντας το άθροισμα γίνεται μεγαλύτερο, δ)  η αισθητική του μαυρίσματος που κυριαρχεί ως τάση της σύγχρονης εμφάνισης.

Στην Ελλάδα καταγράφονται 200 νέα περιστατικά μελανώματος ετησίως και 100 θάνατοι από μελάνωμα, ενώ υψηλό είναι και το κόστος της νόσου. Στις ΗΠΑ, όπου εκτιμάται ότι εφέτος ο ήλιος θα συνδεθεί με τον θάνατο  87.000 ανθρώπων (καρκινοπαθείς με μελάνωμα), το ετήσιο κόστος του μελανώματος ανέρχεται σε 3,3 δισ ευρώ.

Ενόψει της εφετινής Ελληνικής Εβδομάδας Κατά του Καρκίνου του Δέρματος, οι επιστήμονες επανέλαβαν πως η συστηματική χρήση αντηλιακού μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο μελανώματος (είναι η πιο επιθετική μορφή δερματικού καρκίνου) και κατά 50% τον κίνδυνο για τους άλλους δερματικούς καρκίνους. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, 3 στα 4 μελανώματα εκδηλώνονται σε υγιές δέρμα και 1 στα 4 σε προϋπάρχοντα σπίλο.

Εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης

Η ΕΔΑΕ (Ελληνική Δερματολογική Εταιρία) με χορηγό και υποστηρικτή τα Δερματολογικά Εργαστήρια της Avène διοργανώνει κάθε χρόνο μια εκστρατεία για την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, την Ελληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος.

Εθελοντές δερματολόγοι από όλη την Ελλάδα θα εξετάζουν δωρεάν τους ενδιαφερόμενους κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και θα τους παρέχουν συμβουλές και δείγματα προϊόντων φωτοπροστασίας. Κάθε χρόνο εκατοντάδες γιατροί συμμετέχουν σε αυτή την εκστρατεία και πάνω από 5.000 ενδιαφερόμενοι εξετάζονται εντελώς δωρεάν.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό ραντεβού μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
www.euromelanoma-greece.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...