Μέση Ανατολή

Ιρανικός τύπος : Η Τουρκία θα εποικίσει και θα προσαρτήσει την βόρεια Συρία όπως έχει κάνει με την «Βόρεια Κύπρο»

Ο Ερντογάν έχει βάλει σε πλήρη εφαρμογή σχέδιο που καλύπτει περιμετρικά τα τουρκικά σύνορα με «επέκταση» της δικαιοδοσίας του , σε μια επικίνδυνη εξάπλωση προς όλες τις κατευθύνσεις μέχρι το Αιγαίο .

Η Συρία όμως  αυτήν την στιγμή προσελκύει την τεράστια προσοχή του Ερντογάν λόγω του κουρδικού κινδύνου. 

Η Τουρκία  έχει πολύ διαφορετικούς στόχους στη Συρία από έχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία και αυτό καθορίζει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή . 

Η Άγκυρα , σύμφωνα με Ιρανούς  αμυντικούς αναλυτές στην πραγματικότητα, καθιστά τις περιοχές που ελέγχει  στην Βόρεια  Συρία σε ένα είδος «Βόρειας Κύπρου» .

Η  αραβική ιστοσελίδα enab al-baladi, γράφει για τα σχέδια Ερντογάν –Σεΐχηδων τα οποία αναφέρουν την ανοικοδόμηση της πόλης Al-Bab με 80.000 Τουρκμένους και Τούρκους κατοίκους  αψηφώντας τον κουρδικό  πληθυσμό  που ζούσε εκεί .

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε ο Λευκός Οίκος, δεν έχει αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει με την επίθεση στην πόλη Ράκκα , ενώ υπάρχει η περίπτωση   οι Κούρδοι   παραιτηθούν από όλα, εάν η  Τουρκία συμπεριληφθεί στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την επίθεση στην ¨πρωτεύουσα" του ISIS .

Όπως σημείωσε ο κορυφαίος αναλυτής του Ινστιτούτου για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή  Χασάν Χασάν, η μετριοπαθή αντιπολίτευση ευρίσκεται σε  κατάσταση πολύ χειρότερη αυτήν την στιγμή,  από ό, τι ήταν  κατά τη διάρκεια του πολέμου, και μπορεί να χάσει τον έλεγχο όλων  των κύριων τομέων που έχει καταλάβει  μέχρι το τέλος του έτους.

 Σήμερα, οι εχθροί της αντιπολίτευσης και της Τουρκίας δεν είναι μόνο ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά και η «τρίτη δύναμη » που είναι οι κουρδικές δυνάμεις του YPG.

Οι φόβοι για την μετριοπαθή  αντιπολίτευση μπορεί να γίνουν κατανοητοί διότι οι δυνάμεις της δεν έχουν πουθενά να υποχωρήσουν σε περίπτωση επίθεσης των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των Κούρδων .

Η κατάσταση στη Συρία όμως γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη περισσότερο και από πριν, ενώ Δαμασκό  Μόσχα και Τεχεράνη, έχουν το πρώτο λόγο.

Η θέση των μετριοπαθών  τζιχαντιστών κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει πιο σαφής  όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα  αποφασίσουν να απελευθερώσουν την Ράκκα .

Στη συνέχεια, θα γίνει σαφές εάν η μετριοπαθή αντιπολίτευση θα  έχει νόημα να ξεκινήσει έναν ανοικτό πόλεμο με την «Αλ Κάιντα», ή  θα αρχίσει  σοβαρές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα και τη Γενεύη.

Σε άρθρο μας με τίτλο (Το Ιράν «γεμίζει» την Συρία με Σιίτες μουσουλμάνους για την ενίσχυση του ελέγχου της κυβέρνησης Μ.Άσαντ-Αντίδραση από Τουρκία), αναφέραμε ότι στις κοιλάδες μεταξύ Δαμασκού και  Λιβάνου, όπου ολόκληρες κοινότητες έχουν  εγκαταλείψει τις περιοχές αυτές λόγω του πολέμου , μια  τεράστια αλλαγή λαμβάνει χώρα. Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση,  άνθρωποι αρχίζουν να επιστρέφουν και πάλι πίσω.

Αλλά οι άνθρωποι που εγκαθίστανται  δεν είναι οι ίδιοι  με εκείνους που τις εγκατέλειψαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών.

Οι νέες αφίξεις έχουν μια διαφορετική πίστη και δόγμα από τις  σουνιτικές μουσουλμανικές οικογένειες που ζούσαν κάποτε εκεί.

Πρόκειται, για σιίτες που έχουν στόχο  να «συμπληρώσουν» εκ νέου την περιοχή με αυτού του δόγματος  τους πολίτες , όχι μόνο  στη Συρία, αλλά και σε  Λίβανο και  Ιράκ.

Πρόκειται για σχέδιο  ανταλλαγής πληθυσμών με σκοπό τις  δημογραφικές αλλαγές σε τμήματα της Συρίας,και  επαναπροσαρμογής της χώρας σε ζώνες επιρροής από υποστηρικτές του Μπασάρ αλ-Άσαντ, υπό την ηγεσία του Ιράν.

Έτσι ,  θα περιοριστεί και η τουρκική επιρροή στην περιοχή της Συρίας και η Τεχεράνη θα  μπορεί να ελέγχει  άμεσα και να προωθεί καλύτερα τα συμφέροντα της .

Το Ιράν έχει εντείνει τις προσπάθειές του να ελέγξει την χώρα αυτή  ακολουθώντας ένα πολύ διαφορετικό σχέδιο  από  την Ρωσία, υποστηρίζοντας σφόδρα  τον  Άσαντ.

Η ουσία όμως είναι ότι Τουρκία και Ιράν έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και  δεν θα αργήσουν πολύ ακόμα να φτάσουν στο «σημείο μηδέν», και να συγκρουστούν για το μέλλον της χώρας .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...