Αρχείο

Η Τουρκία στήνει σκηνικό πολέμου με Ελλάδα και Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο: Γκρίζες ζώνες με τους υδρογονάνθρακες να είναι ο πρώτος τουρκικός στόχος

Η Τουρκία στήνει σκηνικό πολέμου με Ελλάδα και Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο: Γκρίζες ζώνες με τους υδρογονάνθρακες να είναι ο πρώτος τουρκικός στόχος.

Η τουρκική εφημερίδα Aksam με τίτλο «Η Τουρκία θα αλλάξει την ισορροπία στη Μεσόγειο» φιλοξενεί τις δηλώσεις του Πρόεδρου του Κέντρου Έρευνας Στρατηγικών και Πολιτικών Ενεργείας της Τουρκίας (TESPAM), Ογουζχάν Ακγιενέρ, αναφορικά με τις έρευνες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ακγιενέρ δήλωσε ότι με τις ενέργειες για έρευνα υδρογονανθράκων, η Τουρκία δεν θα χάσει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, νέα δεδομένα, με πρόσχημα τις νόμιμες έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο, επιχειρεί να δημιουργήσει η τουρκική πλευρά σε συνεργασία και με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Η πρόκληση έντασης με την παρουσία ερευνητικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου στοχεύει να συμπαρασύρει την κυπριακή πλευρά σ’ ένα παιχνίδι πολεμικής και αντεγκλήσεων.

Στόχος είναι να στηθεί σκηνικό γκρίζων ζωνών πέριξ της Κύπρου, δηλαδή, αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μέσω αυτή της οδού η τουρκική πλευρά και ο Μουσταφά Ακιντζί ελπίζουν ότι θα φέρουν μέσα ξένους παίχτες για να αναγκάσουν τη Λευκωσία είτε να υπαναχωρήσει από τις έρευνες είτε (αυτό είναι το χειρότερο από τα δύο) να οδηγήσει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει ο Φιλελεύθερος.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποια «δικαιώματα» στην ανατολική Μεσόγιο αναφέρονται οι Τούρκοι, αφού δεν έχουν ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο λόγω Καστελορίζου, όμως εάν έχουν σκοπό να συνεχίσουν αυτή τη «γραμμή», που προφανώς κι έχουν, τότε δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο Ελλάδα και Τουρκία να βρεθούν αντιμέτωπες όχι στα πλαίσια ενός «ολιγοήμερου» θερμού επεισοδίου αλλά κανονικής σύρραξης.

Η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι τα παιχνίδια της στην ανατολική Μεσόγειο θα έχουν ως αποτέλεσμα γενικευμένη πολεμική σύρραξη, από την οποία θα βγει χαμένη και διαμελισμένη.

Χάρτης: Η Τουρκία δεν έχει μεγάλη ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο. Τα δικαιώματά της που επικαλείται σημαίνουν πόλεμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ