Αρχείο

Η απόλυτη πρόκληση από τον Ερντογάν: Κάνει την Αγιά Σοφιά τζαμί για να προσευχηθεί - Σε επιφυλακή οι ΕΔ τις επόμενες ημέρες υπό το φόβο «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο

Την Μεγάλη Παρασκευή πέρυσι τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τέσσερις πτήσεις πάνω από τη νήσο Παναγιά, παραβαίνοντας το άτυπο μορατόριμουμ Παπούλια-Γιλμάζ, το οποίο προβλέπει πώς κατά τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές, τις επίσημες αργίες και το καλοκαίρι δεν γίνονται ασκήσεις και γενικά δεν υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα που προκαλεί ένταση στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι επίσης με τις υπερπτήσεις, εκ των οποίων η μία έγινε 100 μόλις πόδια (30 μέτρα) πάνω από το έδαφος του νησιού αμφισβήτησαν την κυριαρχία της Παναγιάς.

Η τακτική των υπερπτήσεων που ξεκίνησαν πάνω από την Παναγιά τη Μεγάλη Τετάρτη και συνεχίστηκαν μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή ήταν η «ευτυχής» κατάληξη της προκλητικότητας της Τουρκίας πέρυσι το Πάσχα. Και λέμε «ευτυχής», διότι οι Τούρκοι επιχείρησαν να κάνουν απόβαση στην Παναγιά, η οποία αποσοβήθηκε χάριν της άμεσης επέμβασης των δυνάμεων του ελληνικού Στρατού, οι οποίες ενήργησαν σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν από τις ΗΠΑ.

Μετά από αιφνιδιαστικό ΚΥΣΕΑ, που έγινε τη Μεγάλη Εβδομάδα, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί στρατιωτική φρουρά στην Παναγιά, κάτι που έγινε και επιθεωρήθηκε αμέσως από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Το συγκεκριμένο νησί, όπως επίσης το Καστελόριζο και η Στρογγύλη βρίσκονται στην λίστα της συχνής τουρκικής προκλητικότητας, όπως επίσης και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων.

Οι τελευταίες ημέρες θυμίζουν αρκετά το Πάσχα του 2016 και υφίστανται λόγοι ακόμη περισσότεροι για την επιφυλακή στην οποία βρίσκονται και θα συνεχίσουν να είναι τις επόμενες ημέρες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτοί έγκειται στο δημοψήφισμα της Κυριακής που κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να «σαρώσει» όλες τις εξουσίες στην Τουρκία.

Μέχρι στιγμής σαφής εικόνα για το ποιος θα κερδίσει το δημοψήφισμα δεν υπάρχει. Από τις δημοσκοπήσεις δεν προκύπτει ασφαλής συμπέρασμα. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν κάνει πάντως ότι μπορεί προκειμένου μέχρι και την τελευταία στιγμή να συσπειρώσει τους οπαδούς του και να τους οδηγήσει στις κάλπες για να πετύχει όχι μόνο νίκη του «ναι», όπως έχει δηλώσει, αλλά και μία ποσοτική διαφορά που δεν θα επιτρέπει την αμφισβήτηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Είναι προφανές πώς το σύστημα Ερντογάν χρησιμοποιεί κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο προκειμένου να πετύχει στον στόχο του. Σε αυτούς εντάσσεται και η προσευχή που θα κάνει σήμερα με τους υπουργούς της κυβέρνησης του AKP στην Αγιά Σοφιά δίδοντας την υπόσχεση ο Πρόεδρος της Τουρκίας στους ισλαμιστές πώς θα την μετατρέψει και πάλι σε τζαμί. Ήδη, το χαλί το στρώνουν εδώ και αρκετό καιρό διάφοροι συγγραφείς, δημοσιογράφοι και... ιστορικοί με τα γραφόμενα τους περί πλαστών εγγράφων του Κεμάλ Ατατούρκ.

Η πιθανότητα της προβοκάτσιας είναι πολλοί υψηλοί ή και του «θερμού επεισοδίου». Το καθεστώς Ερντογάν σε περίπτωση που δει ότι δεν του βγαίνει το δημοψήφισμα μπορεί να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο στο Αιγαίο ή στη Δυτική Θράκη. Κίνδυνος σε βάρος της Ελλάδας υπάρχει επίσης και σε περίπτωση που μπορεί να κυριαρχήσει ο Ερντογάν.

Το «Κεμαλικό» κράτος σίγουρα θα αισθανθεί πως απειλείται ακόμη περισσότερο και ίσως είναι αυτό που επιχειρήσει «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο για να δείξει πώς παραμένει ακόμη «ζωντανό» και υπολογίσιμη δύναμη. Κοινώς η εσωτερική κρίση και αναταραχή στην Τουρκία μπορεί να βρει διέξοδο προς την Ελλάδα κι αυτό τη στιγμή που το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας είναι επικεντρωμένο στη σύγκρουση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ για τη Συρία, αλλά και στις απειλές του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ούν κατά της Ουάσιγκτον.

Το κλίμα αυτό λοιπόν έχει θέσει σε ετοιμότητα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Άδειες του προσωπικού έχουν ανασταλεί ή έχουν δοθεί σε μικρό αριθμό κυρίως για όσους υπηρετούν σε μονάδες του Στρατού στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο. Η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ οι σταθμοί ραντάρ παρακολουθούν με προσοχή τις όποιες κινήσεις γίνονται στα τουρκικά παράλια και όσο πιο βαθιά μπορούν.

Μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για απογείωση διότι αυτό που έγινε πέρυσι τη Μεγάλη Παρασκευή μπορεί να επαναληφθεί, αλλά και γιατί μπορεί αιφνιδίως να υπάρχει κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ακόμη και την Κυριακή του Πάσχα αν όπως ήδη αναφέραμε το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα δεν είναι το αναμενόμενο για τον Ρ.Τ. Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, πλοία του Στόλου και υποβρύχια βρίσκονται ανεπτυγμένα στο Αιγαίο, έχοντας απλώσει ένα «δίχτυ ασφαλείας». Ορισμένα βρίσκονται σε περιπολία και κάποια άλλα έχουν «πιάσει» σημεία κλειδιά από τα οποία μπορούν να ελέγξουν άμεσα μία κινητικότητα εκ μέρους της Τουρκίας ή να αποτρέψουν αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το μήνυμα της ετοιμότητας και της αποτροπής το έχει καταστήσει σαφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος λέγοντας πώς «θα εφαρμοστούν οι εθνικοί σχεδιασμοί αν οποιοσδήποτε προσπαθήσει να προσβάλει την εθνική κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας». Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα μάλιστα θα βρεθεί στο ακριτικό Αγαθονήσι συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή. Συνιστά και αυτό ένα μήνυμα στην Τουρκία, όπως και η επίσκεψη σήμερα του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα στο Καστελόριζο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης