Επιστήμη

Εντυπωσιακό βίντεο με τον νυχτερινό ουρανό σε 5 εκατ. χρόνια από σήμερα


Η πορεία 2 εκατ. αστέρων από σήμερα μέχρι και 5 εκατομμύρια χρόνια μετά παρουσιάζεται σε ένα εντυπωσιακό βίντεο που παρουσίασε η ESA (European Space Agency).

Το βίντεο βασίζεται στις θέσεις και την κίνηση των αστεριών που καταγράφηκαν από τον δορυφόρο Gaia από το 2014. Βρέθηκαν οι ακριβείς θέσεις για πάνω από 1 δις αστέρια, ενώ προσδιορίστηκαν η κίνηση και οι αποστάσεις των 2 εκατ. εξ αυτών.

Κάθε καρέ του βίντεο αντιστοιχεί σε 750 χρόνια. Στον συγκεκριμένο χάρτη επειδή έχει παραμορφωθεί, όπως ακριβώς παραμορφώνονται οι πόλοι σε έναν επίπεδο χάρτη της Γης, κάποια αστέρια κινούνται πιο γρήγορα στο πάνω και κάτω μέρος του βίντεο. Ωστόσο αυτό δεν είναι ακριβώς πραγματικό, γιατί τα αστέρια ούτε κινούνται πιο γρήγορα ούτε αλλάζουν κατευθύνσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χάρτης έχει διαστρεβλώσει την πορεία τους.

Τον Απρίλιο του 2018, η ομάδα του Gaia θα έχει στη διάθεση της όλα τα δεδομένα για το 1 δισ. αστέρια και όλη αυτή η πληροφορία θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς σχηματίστηκε ο γαλαξίας.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ