Αρχείο

Εκλογικός σεισμός και χάος στη Γαλλία με διαρροές αποτελεσμάτων: Σίγουρα στον δεύτερο γύρο η Μαριν Λε Πεν με πολλές πιθανότητες για πρωτιά!

Δημοσκόπηση - σοκ από την βελγική εφημερίδα La Libre φέρνει την ηγέτη του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν στη να οδηγεί την κούρσα της προεδρικής εκλογής στη Γαλλία με 26%, με τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν να ακολουθεί με ποσοστό 22%.

Αν αυτό το αποτέλεσμα επαληθευτεί αυτό θα σημαίνει ότι το φαβορί των δημοσκοπήσεων Εμανουέλ Μακρόν αποκλείεται από τον δεύτερο γύρο και η Λε Πεν αναμετριέται με τον Φιγιόν.

Το γεγονός αυτό είναι μεγάλης σημασίας διότι η Λε Πεν εμφανίζεται καλύτερη στις δημοσκοπήσεις εναντίον του Φιγιόν φτάνοντας μέχρι και το 47%.

Στο μεταξύ το κρατικό δίκτυο του Βελγίου RTBF - που δεν δεσμεύεται από τη γαλλική νομοθεσία - έδωσε το πρώτο exit poll για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με το RTBF:

Εμανουέλ Μακρόν 24%,

Μαρίν Λεπέν 22%.

Φρανσουά Φιγιόν 20,5%

Ζαν Λυκ Μελανσόν 18%.

Τα γαλλικά exit polls θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 20:00 ώρα Γαλλίας.

Το ίδιο το βελγικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι τα exit polls δεν είναι εκλογικό αποτέλεσμα αλλά εικόνα της στιγμής.

Έξαλλος ο γαλλικός Τύπος με τις διαρροές των Βέλγων

Η εφημερίδα Liberation, σε άρθρο γνώμης, καταγγέλλει τον βελγικό Τύπο γιατί δημοσιεύει exit polls. Γράφει χαρακτηριστικά:

«Οπως το περιμέναμε: ο βελγικός Τύπος δημοσιεύει exit polls. Αλλά επειδή αυτές οι μετρήσεις δεν έχουν πηγή και η Liberation δεν μπορεί να εγγυηθεί την εγκυρότητά τους, σας συνιστούμε να τα λάβετε υπόψιν με μεγάλη προσοχή. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων (BVA, Elabe, Harris Interactive, Ifop, Ipsos, Kantar, Odoxa, OpinionWay, Viavoice) δεσμεύτηκαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν exit polls την Κυριακή 23 Απριλίου.

«Το συμπέρασμα είναι ότι κάθε αναφορά σε τέτοια exit polls μπορεί να προέρχεται από φήμες και καμία αξιοπιστία δεν μπορεί να τους δοθεί», αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου δημοσκοπήσεων».

Τα αποτελέσματα από τις αποικίες

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις γαλλικές αποικίες βλέπουν ήδη το φως της δημοσιότητας, παρά τη σχετική απαγόρευση. Στις περιοχές αυτές, οι κάλπες άνοιξαν το Σάββατο.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας των γαλλόφωνων Βέλγων, RTBF, από τις 14: 00 ήδη είχε μεταδώσει τα αποτελέσματα από τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας, τα οποία δίνουν προβάδισμα στον υποψήφιο της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Σύμφωνα με το RTBF, ο Μελανσόν έρχεται πρώτος στην περιοχή St-Pierre et Miquelon, με 35,45%. Ακολουθούν η Μαρίν Λεπέν με 18,16% και τρίτος έρχεται  ο Εμμανουέλ Μακρόν (17,97%).

Στη Μαρτινίκα, και πάλι πρώτος ο Μελανσόν, με 27,36% των ψήφων. Δεύτερος έρχεται οΕμμανουέλ Μακρόν (25,53%) και ακολουθεί ο Φρανσουά Φιγιόν (16,85%).

Στην Γουινέα, ο Μελανσόν έρχεται πρώτος με 24,72% των ψήφων, η Λεπέν δεύτερη με 24,29% και ο Μακρόν τρίτος με 18,75%.

Στη Γουαδελούπη, πρώτος έρχεται ο Μακρόν με 30,32%, ο Μελανσόν δεύτερος με 23,99% και ο Φιγιόν τρίτος με 14,87%.

https://www.youtube.com/watch?v=4U5-NWo1wFQ

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ