Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εκκενώνεται η πρωτεύουσα της Β.Κορέας - Η Ιαπωνία απομακρύνει 60.000 πολίτες της από την Νότια Κορέα - Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στη Σεούλ για σχέδια έκτακτης ανάγκης- Η Χαβάη ετοιμάζει καταφύγια

Του Κώστα Κομποθέκρα

"Πυρηνικές εξελίξεις" καθώς η πρωτεύουσα της Β.Κορέας, Πιονγιάνκ, εκκενώνεται υπάρχουν συνεχείς συσκέψεις σε Λευκό Οίκο και Πεντάγωνο. Σύμφωνα με πηγές από την Πιονγιάνγκ, υπάρχει ένα μεγάλο κενό στο αυριανό πρόγραμμα το πρωί από τις  0930 μέχρι τις 1230. Τότε εικάζεται πως θα λάβει χώρα η πυρηνική δοκιμή.

Βουλευτές στη Χαβάη έδωσαν εντολή στους αρμόδιους να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των σχεδίων αντιμετώπισης πυρηνικής επίθεσης ενόψει της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν το νησιωτικό σύμπλεγμα.

Το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα την Πέμπτη από την επιτροπή δημόσιας ασφάλειας της Βουλής.

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Matt LoPresti δήλωσε η απόφαση αυτή δεν αποσκοπεί στην δημιουργία πανικού. Απλώς θέλει οι πολίτες να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κάνει ενέργειες για να τους προστατέψει στην περίπτωση που συμβεί το χειρότερο δυνατό σενάριο...

Ο LoPresti προσπαθεί να εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση για τον ανεφοδιασμό των πυρηνικών καταφυγίων που χρονολογούνται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο εκτελεστικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της Χαβάης, Toby Clairmont παρουσίασε στη Βουλή ένα σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών που δεν είχε αναθεωρηθεί από το 1985.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για το πως μπορούν και οι ίδιοι να προστατευτούν

Το ψήφισμα στη συνέχεια αναμένεται να εγκριθεί και από την Οικονομική Επιτροπή

Στο μεταξύ η Ιαπωνία σχεδιάζει εκκενώσεις πληθυσμών ενόψει των πολεμικών εξελίξεων μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Συγκεκριμένα, η Bόρεια Κορέα ανέβασε σήμερα τους τόνους της ρητορικής της εναντίον των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι θα «συντρίψει αδίστακτα» τις ΗΠΑ, ενώ η Ιαπωνία σχεδιάζει να βοηθήσει τη Νότια Κορέα να απομακρύνει 60.000 Ιάπωνες πολίτες, ενόψει της αυξανόμενης έντασης.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους προειδοποίησαν ότι η πολιτική «στρατηγικής υπομονής» που ακολουθούσαν μέχρι τώρα έχει παρέλθει, ενώ στέλνουν στη Νότια Κορέα τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς την Κυριακή.

Η επίσκεψη του Μ. Πενς θα διαρκέσει 10 μέρες και αποσκοπεί στην κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης καθώς υπάρχουν φόβοι ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν σκοπεύει να προβεί σε πυρηνική δοκιμή με τις ΗΠΑ να έχουν διακηρύξει πως αυτό σημαίνει...πόλεμος!

Σύμφωνα με αναφορές που ακολούθησαν τη συνεδρίαση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η Ιαπωνία σχεδιάζει να στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία για να βοηθήσει στην εκκένωση, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας.

Επίσης η Ιαπωνία ετοιμάζει μαζικές απελάσεις προσφύγων από τη Βόρεια Κορέα καθώς υπάρχει ανησυχία για μαζική είσοδο πρακτόρων και κατασκόπων.

Η Ιαπωνία από τον Φεβρουάριο είχε αρχίσει να επεξεργάζεται σχέδια αντίδρασης σε πιθανή κρίση στη κορεάτικη χερσόνησο, μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε με τον Αμερικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε μία σύνοδο κορυφής στις ΗΠΑ.

Σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα οι συζητήσεις για πόλεμο ΗΠΑ-Β.Κορέας έχουν χτυπήσει κόκκινο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...