Κόσμος

Η ώρα της μεγάλης ανατροπής: Ο γαλλικός λαός και ο Τραμπ δείχνουν Μαρίν Λεπέν για δεύτερο γύρο! -Καρέ καρέ οι εκλογές που αλλάζουν το μέλλον της ΕΕ (εικόνες, βίντεο)


Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σήμερα Κυριακή 23 Απριλίου, γίνεται μετά από μια εκρηκτική προεκλογική εκστρατεία, γεμάτη ανατροπές, σκάνδαλα και εκπλήξεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα υπάρχει φόβος να φέρει επίσης ανατροπές της τελευταίας στιγμής.

Κι αυτό γιατί οι τέσσερις υποψήφιοι που διεκδικούν μια θέση για τον δεύτερο γύρο, έχουν την δυνατότητα να προκριθούν: Ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν έχουν κοντινά ποσοστά στα όρια του στατιστικού λάθους.

Αυξημένη συμμετοχή το μεσημέρι της Κυριακής

Το μεσημέρι της Κυριακής, η συμμετοχή ήταν 28,54%, έναντι 28,29% την ίδια ώρα στην εκλογή του 2012, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Βρίσκεται σε μικρή αύξηση σε σχέση με το 2012. Γεγονός που από πολλούς ερμηνεύεται ως μια ανάγκη του κόσμου να εκφράσει την οργή του απέναντι στο υπάρχων πολιτικό καθεστώς, αλλά και την αντίδρασή του απέναντι στο φόβο που έχει προκαλέσει η τρομοκρατία στη Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια. Δύο παράγοντες που ίσως οδηγήσουν σε στήριξη και νίκη της Μαρίν Λεπέν. Το 2012 η Μαρίν Λεπέν είχε πάρει 17,9% στις προεδρικές εκλογές, ήτοι 6,4 εκατομμύρια ψήφους. Αν η Λεπέν πάρει τελικά την Κυριακή 23 Απριλίου τα ποσοστά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό σημαίνει ότι θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη 7,25 εκατομμυρίων Γάλλων ψηφοφόρων.

Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου έλαβε και την έμμεση στήριξη του προέδρου των Η.Π.Α, Ντόναλντ Τραμπ, η νίκη του οποίου καθώς και το Brexit από την Ε.Ε στο δημοψήφισμα της Μ.Βρετανίας, έχουν δώσει στην Λεπέν μία δυναμική ικανή να την οδηγήσει στη νίκη.

Αν και ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει προτιμήσεις σε ό,τι αφορά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά εξέφρασε την υποστήριξή του στην Μαρίν Λεπέν.

Ο Τραμπ είχε αποφύγει έως τώρα να πάρει θέση απευθείας για τους υποψήφιους, εμμέσως πήρε θέση έπειτα από την επίθεση στο Παρίσι, την Πέμπτη. «Ο λαός της Γαλλίας δεν θα το ανεχθεί για πολύ αυτό. Θα έχει σημαντικές συνέπειες στις προεδρικές εκλογές», έγραψε στο Twitter.

Δεν σταμάτησε εκεί. Σε συνέντευξη στο Associated Press, σχολίασε ότι η επίθεση θα βοηθήσει την Μαρίν Λεπέν, καθώς είναι η υποψήφια που «είναι ισχυρότερη σε ό,τι αφορά τα σύνορα και ό,τι συμβαίνει στη Γαλλία».

Πάντως, στο παρελθόν- το περασμένο καλοκαίρι- η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου είχε δηλώσει ότι θα ψήφιζε τον Τραμπ αν ήταν Αμερικανίδα, ενώ έσπευσε να τον συγχαρεί πρώτη έπειτα από τη νίκη τους στις εκλογές. Μάλιστα, αργότερα, δήλωσε ότι η νίκη Τραμπ μπορεί να σημαίνει ότι και η ίδια έχει περισσότερες ελπίδες για την προεδρία της Γαλλίας.

Ψήφισαν οι υποψήφιοι πρόεδροι και ο Φ.Ολάντ

 

Ο Φρανσουά Φιγιόν ψήφισε στο Παρίσι, όπου έχει μεταφέρει τα δικαιώματά του, από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός.

Από τους τέσσερις πρώτους, ο Εμμανουέλ Μακρόν ψήφισε στις 12 στην παραθαλάσσια στη Μάγχη πόλη, Τουκέ ( Touquet).

Λίγο πιο βόρεια στο προπύργιό της Ενέν Μπομόν (Henin Beaumont ),ψήφισε και η Μαρίν Λεπέν.

Όχι μακρυά από τις Βερσαλίες, στην πόλη Τραπ (Trappes) ψήφισε το μεσημέρι ο Μπενουά Αμόν.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν έριξε την ψήφο του στο Παρίσι, όπως και ο Φιγιόν.

Στις κάλπες και ο Φρανσουά Ολάντ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές