Κοινωνία

Γαλάζια φάλαινα: Το διεστραμμένο παιχνίδι που οδηγεί τους εφήβους στον θάνατο (εικόνες)

Ένα διεστραμμένο διαδικτυακό «παιχνίδι» αυτοκτονιών έχει κάνει το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή του στην Ευρώπη, με ειδικούς να προειδοποιούν τα παιδιά αλλά και γονείς να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα!

Ο λόγος για το «Blue Whale Game», ή το παιχνίδι της «γαλάζιας φάλαινας», το οποίο φέρεται να σχετίζεται με αρκετές αυτοκτονίες ευάλωτων εφήβων στη Ρωσία.

Και ποιοι είναι οι κανόνες του «παιχνιδιού»; Ο διαχειριστής κάνει «σκλάβο» του τον παίκτη για 50 ημέρες και του ζητά να ολοκληρώσει μια σειρά από «προκλήσεις».

Μπορεί να του ζητήσει να ξυπνήσει τα ξημερώματα και να αρχίσει να βλέπει θρίλερ, να ανέβει σε κάποιο φράχτη και να πηδήξει, να φωτογραφηθεί δίπλα σε ένα τρένο που κινείται με μεγάλη ταχύτητα ή να αυτοτραυματιστεί.

Από τα αγαπημένα αιτήματα του «διαχειριστή», που πιθανώς να μην είναι μόνο ένα άτομο, είναι να προτρέπει ευάλωτους έφηβους να χαράξουν μια φάλαινα με ξυράφι στο χέρι ή στο πόδι τους!

Την 50η μέρα έρχεται η τελευταία πρόκληση –η αυτοκτονία.

Ερευνητική εφημερίδα της Ρωσίας συνδέει τις αυτοκτονίες 130 παιδιών με τη θανατηφόρα αυτή «μόδα», κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.

Η ρωσική αστυνομία, όμως, ανακοίνωσε ότι ερευνά την πιθανή διασύνδεση «μεγάλου αριθμού» αυτοκτονιών με το Blue Whale Game.

Την Παρασκευή, μια 15χρονη από την Ισπανία παραδέχτηκε ότι πιάστηκε στα… δίχτυα του «παιχνιδιού» αυτοκτονίας, το οποίο παίζεται μέσω αρκετών κοινωνικών δικτύων.  Η οικογένεια της έφηβης, που νοσηλεύεται πλέον σε ψυχιατρική κλινική στη Βαρκελώνη, αντελήφθη τι συνέβαινε και ενημέρωσε τις αρχές.

Τον «κώδωνα» του κινδύνου έκρουσαν και οι βρετανικές αρχές, που ζήτησαν από τους γονείς να επαγρυπνούν. «Να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να ελέγχετε τι βλέπουν τα παιδιά σας στο ίντερνετ» συμβούλευσε τους γονείς η αστυνομία του Χέρτφορντσαϊρ.

Σχετική προειδοποίηση εξέδωσε και η γαλλική αστυνομία.

«Ουσιαστικά ο διαχειριστής λέει σε αυτά τα παιδιά ότι τους δίνει τα πάντα, όλα όσα θέλουν» ανέφερε η  ψυχολόγος κ. Σφήκα, και συμπλήρωσε: «Το προφίλ των παιδιών αυτών δεν είναι ο μέσος όρος. Έχουν ψυχολογικά προβλήματα. Μια ελλοχεύουσα κατάθλιψη, προβλήματα στην οικογένεια ή αισθάνονται απελπισία».

«Στο τέλος του παιχνιδιού, πεθαίνεις»

Δημοσιογράφοι του ραδιοφωνικού σταθμού «Radio Free Europe Radio Liberty» δημιούργησαν ένα ψεύτικο προφίλ στο κοινωνικό δίκτυο VK.com, προσποιούμενοι ότι είναι μια 15χρονη κοπέλα. Στη συνέχεια επικοινώνησαν με τον «διαχειριστή.

Δημοσιογράφοι: Θέλω να παίξω το παιχνίδι.

Διαχειριστής: Είσαι σίγουρη; Δεν έχει γυρισμό

Δημοσιογράφοι: Ναι. Τι σημαίνει αυτό; Το ότι δεν έχει γυρισμό;

Διαχειριστής: Δεν μπορείς να αποχωρήσεις από το παιχνίδι όταν ξεκινήσει

Δημοσιογράφοι: Είμαι έτοιμη.

Διαχειριστής: Πρέπει να ολοκληρώσεις επιτυχώς κάθε πρόκληση. Και δεν πρέπει να το μάθει κανένας. Μόλις τελειώνεις την εκάστοτε πρόκληση, θα μου στέλνεις μια φωτογραφία. Στο τέλος του παιχνιδιού, πεθαίνεις. Είσαι έτοιμη;.

Δημοσιογράφοι: Και αν θέλω να σταματήσω;

Διαχειριστής: Έχω όλα τα στοιχεία σου. Θα σε κυνηγήσουν.

Η πρώτη πρόκληση ήταν να «χαράξει ένα F58 στο μπράτσο της με ξυράφι».

Με τη βοήθεια του photoshop, οι δημοσιογράφοι επιχείρησαν να ξεγελάσουν τον διαχειριστή.

Φαίνεται, όμως, ότι δεν τα κατάφεραν, καθώς δεν τους απάντησε ποτέ.

Το προφίλ των παιδιών που μπορεί να παρασυρθούν

Για να επιδιώξει ένα παιδί να παίξει ένα τόσο ακραίο και επικίνδυνο «παιχνίδι» θα πρέπει να έχει προϋπάρξει κάποιος ψυχοπιεστικός παράγοντας ή ο έφηβος να έχει αρνητική αντίληψη για το σώμα του ή το ψυχικό του «εγώ».

Επίσης θα πρέπει να αισθάνεται ότι απέχει πολύ από το «τέλειο», δηλαδή από αυτό που θεωρεί εκείνος ιδανικό.

«Αυτό είναι που τους δίνει αυτό το παιχνίδι. Αισθάνονται ότι τους επιτρέπει να φτάσουν στο τέλειο, στην κορυφή» λέει η κ. Σφήκα.

Όπως μας εξηγεί η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, τα «θύματα» είναι συνήθως έφηβοι με ιδιαίτερα χαμηλή αυτοεκτίμηση, μη ρεαλιστική προσαρμογή στην πραγματικότητα και μεγάλη «δυσπροσαρμοστία».

«Τα βάζουν να κάνουν απίστευτα πράγματα τις 50 αυτές ημέρες. Δεν είναι μόνο άντε, φτάσαμε στο θάνατο. Προηγούνται παράτολμα πράγματα, όπως για παράδειγμα τα βάζουν να πηδούν από μάντρες, μέχρι να τους ζητήσουν να σκοτωθούν» τονίζει η κ. Σφήκα.

Οι ιστορίες της Yulia, της Renata και της Veronika

Το επικίνδυνο παιχνίδι συνδέθηκε άμεσα με τους θανάτους τριών εφήβων στη Ρωσία. Η 16χρονη Veronika Volkova και η 15χρονη Yulia Konstantinova «βούτηξαν» από τη στέγη μιας πολυκατοικίας ενώ η 16χρονη Renata Kambolina ακούμπησε το κεφάλι της σε σιδηροδρομική γραμμή.

 «Πρέπει να υπάρχει πρόληψη»

Τι πρέπει, όμως, να κάνουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από το επικίνδυνο αυτό διαδικτυακό παιχνίδι αλλά και τόσα άλλα που διακινούνται μέσω κοινωνικών δικτύων, email ή ακόμα και από στόμα σε στόμα;

Παρότι ακούγεται σκληρό, η κ. Σφήκα απαντά ότι εάν ένας γονιός αντιληφθεί ότι το παιδί του έχει μπλέξει με κάποιο από αυτά τα παιχνίδια, είναι πλέον αργά.

«Πρέπει να κάνουν πράγματα πριν. Πρέπει να υπάρξει πρόληψη. Τα σημάδια εμφανίζονται πολύ νωρίτερα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.

Και ποια είναι ορισμένα από αυτά;

«Κοινωνική απώθηση και επιθετικότητα» απαντά η ειδικός.

Προσθέτει δε, ότι οι γονείς πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για σημάδια ότι ο έφηβος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος ή πως έχει πέσει θέμα bullying.

«Αυτό που ουσιαστικά πρέπει να κάνουν από πολύ νωρίς είναι να συζητήσουν το θέμα της τεχνολογίας. Να μην γίνει μπέιμπι σίτερ το λάπτοπ ή η ταμπλέτα. Ναι μεν πολλοί ανησυχούν για αυτό αλλά η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι λαμβάνουν μέτρα για την ασφάλεια και την πρόληψη» δηλώνει η ίδια, και συνεχίζει: «Τα παιδιά που μπλέκουν με αυτά τα παιχνίδια είναι ήδη χειρίσιμα. Είναι παιδιά που δεν βρίσκουν νόημα στη ζωή τους. Και οι γονείς πρέπει να το διαγνώσουν νωρίτερα. Είναι σημαντική η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, πρέπει να είναι διαρκής».

Οι ενήλικες δεν θα πρέπει, παράλληλα να ξεχνούν ότι η εφηβική ηλικία σχετίζεται με ένα αίσθημα παντοδυναμίας, μια εσφαλμένη εντύπωση ότι ο θάνατος δεν μπορεί να «αγγίξει» τους «δυνατούς» 15χρονους, 16χρονους ή 17χρονους.

«Πιστεύουν ότι μπορούν να τα κάνουν όλα. Θεωρούν ότι δεν μπορούν να πεθάνουν» εξηγεί η κ. Σφήκα, και ολοκληρώνει λέγοντας: «Επίσης, οι έφηβοι τείνουν να υιοθετούν τη στάση ‘σημαντικών άλλων’. Εάν αυτοί δεν είναι οι γονείς ή οι φίλοι μπορεί να είναι κάποιος άλλος, που ακόμα και μέσω διαδικτύου μπορεί να τους χειραγωγεί. Οι έφηβοι είναι διαχειρίσιμοι, μπορούν να τους μανιπουλάρουν»

ethnos

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ