Πατριαρχεία

Από τα διαχριστιανικά στα διαθρησκειακά μονοπάτια ο Βαρθολομαίος-Από το "Άγιο" Κοράνι στη δήλωση: το Ισλάμ δεν μπορεί να εξισωθεί με την τρομοκρατία (ΦΩΤΟ)

Αφού έδωσε στίγμα των οικουμενιστικών προθέσεών του στα άλλα δόγματα της Χριστιανοσύνης σε Ελβετία και Γαλλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πέρασε στο επόμενο στάδιο και συμμετείχε στο Διαθρησκειακό Συνέδριο του Αλ-Άζχαρ στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Ο ίδιος που αποκαλούσε Άγιο το Κοράνι μας είπε χθες πως το ισλάμ δεν εχει σχέση με την τρομοκρατία!

Ο Οικυομενικός Πατριάρχης εστίασε την ομιλία του στη σημασία που έχουν οι θρησκείες και ο διαθρησκειακός διάλογος στο σημερινό κόσμο.

Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι η θρησκεία εξακολουθεί να διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο και να είναι παρούσα σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις της εποχής μας, καθώς συνδέεται με μεγάλες έγνοιες των ανθρώπων και προσφέρει απαντήσεις σε θεμελιώδη υπαρξιακά ερωτήματά τους, συμπληρώνοντας ότι οι θρησκείες έχουν ζωτική σημασία για τη διαδικασία της ειρήνης, καθώς δύνανται να λειτουργήσει ως γέφυρες και ως όργανα αμοιβαίας κατανόησης και ανεκτικότητας μεταξύ των ανθρώπων.

Ιδιαίτερη αίσθηση και πλήθος χειροκροτημάτων από το κοινό της αίθουσας προκάλεσε η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι «το Ισλάμ δεν μπορεί να εξισωθεί με την τρομοκρατία, καθώς η έννοια της τρομοκρατίας είναι ξένη προς οποιαδήποτε θρησκεία».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ακόμη για τη σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου, που αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα στις θρησκευτικές παραδόσεις και προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ λαών και πολιτισμών, ενώ πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη σημασία η γνώση της πίστης και των θρησκευτικών πεποιθήσεων του άλλου για την κατανόηση της ετερότητας και τη θεμελίωση του διαλόγου. Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε επίσης ειδική αναφορά στην επί σειρά αιώνων ειρηνική συμβίωση Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων στον χώρο της Μεσογείου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να επαναλάβει, τα βαθύτατα συλλυπητήριά του προς την Κοπτική κοινότητα και όλο τον λαό της Αιγύπτου, με αφορμή τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα.

Οι εργασίες της διάσκεψης ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα με ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος αναμένεται για διήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο.
Συγκεριμένα το ανακοινωθέν του Φαναρίου αναφέρει:
Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αφιχθείς το απόγευμα της Τετάρτης, 26ης τρ.μ., εις Κάιρον εκ Γενεύης, παρεκάθησε το εσπέρας εις δείπνον παρατεθέν προς τιμήν Αυτού υπό του εν Αιγύπτω Πρέσβεως της Ελλάδος Εξοχ. κ. Μιχαήλ Διάμεση, εν τη πρεσβευτική κατοικία, σήμερον δε την πρωίαν έσχεν ιδιαιτέραν εγκάρδιον συνάντησιν μετά του Σοφολογιωτάτου Μεγάλου Ιμάμη του Αλ-Άζχαρ Σείχη Ahmad Al-Tayyeb, τον οποίον ηυχαρίστησε διά την πρόσκλησιν και τον ενημέρωσε διά την συμβολήν του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις τον διαθρησκειακόν διάλογον και τας προσπαθείας διά την εδραίωσιν της ειρήνης εν τω κόσμω.

Εν συνεχεία η Α. Θ. Παναγιότης παρέστη εις το Διαθρησκειακόν Συνέδριον του Αλ-Άζχαρ και εξεφώνησεν ομιλίαν εις την αγγλικήν γλώσσαν με θέμα «Θρησκείαι και ειρήνη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ