Οπλικά συστήματα

Σοβαρό πλήγμα για την Αγκυρα: Αρχισαν και επίσημα οι αντιδράσεις για τα τουρκικά F-35 - Βλέπουν "στρατιωτική κρίση" στην Τουρκία - Τι θα γίνει αν ένα F-35 «έπεφτε σε λάθος χέρια»;

Ξεκίνησαν να γίνονται συζητήσεις για τα F-35 και την Τουρκία με τους Βρετανούς να εκφράζουν τις πρώτες ανησυχίες ενώ το πιο σημαντικό είναι αυτό που βλέπουν να έρχεται από το βάθος: Στρατιωτική κρίση στην Τουρκία! Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το σημείο που αναφέρεται τι θα γίνει σε περίπτωση που ένα F-35 «έπεφτε σε λάθος χέρια»...

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία επιλέχθηκε ως χώρα στην οποία θα διεξάγονται εργασίες συντήρησης από το γραφείο κοινού προγράμματος άμυνας των ΗΠΑ για την παροχή «βαριάς συντήρησης» και επισκευής των κινητήρων σε  όλα τα αεροσκάφη F-35 που ευρίσκονται  στην Ευρώπη.

Ο Βουλευτής George Kerevan ζήτησε έρευνα σχετικά με αυτήν την απόφαση των ΗΠΑ και την αποδοχή της από την χώρα του μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου έτους στην Τουρκία και τις εντάσεις με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ.

Θα υπάρχουν εγκαταστάσεις επισκευής κινητήρων στην Αυστραλία και τη Βόρεια Αμερική. Αλλά ο κ Kerevan δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να εξετάσει τη δημιουργία δικών της «back-up» εγκαταστάσεων.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχει επιλογές στην περίπτωση μιας διπλωματικής κρίσης με την Τουρκία», δήλωσε ο ίδιος.

«Θέλω να ξέρω τι εναλλακτικά σενάρια θα τεθούν σε εφαρμογή εάν καταστεί αδύνατο οι κινητήρες των δικών μας αεροσκαφών να επισκευάζονται στην Τουρκία», δήλωσε ο ίδιος.

Ο βουλευτής ζήτησε από την Εξεταστική Επιτροπή  άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου  να  ερευνήσει το θέμα και να του απαντήσει.

«Η ανησυχία μου είναι ότι οποιαδήποτε διακοπή της τουρκικής συντήρησης των κινητήρων των βρετανικών αεροσκαφών F-35 θα μας φορτώσει πολλά και διαφορετικά προβλήματα», δήλωσε.

«Αν αυτό είναι στο πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, τότε το πρόβλημα γίνεται πολύ σοβαρό μάλιστα. Θα είχα «πολύ λιγότερη ανησυχία» για την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας ή την «αντίστροφη μηχανική», αν ένα F-35 «έπεφτε σε λάθος χέρια» επειδή οι κινητήρες των αεροσκαφών αυτών είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιγραφούν», δήλωσε ο ίδιος .

Αλλά πρόσθεσε: «Οι εταίροι μας στα αεροσκάφη F-35, οφείλουν όλοι τους να ασχοληθούν με την Τουρκία και να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν τάχιστα σε κάθε πολιτική , κοινωνική ή «στρατιωτική κρίση».

Το F-35, παλαιότερα γνωστό ως Joint Strike Fighter, κατασκευάζεται από την αμερικανική αμυντική εταιρεία Lockheed Martin σε συνεργασία με άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο χορηγεί  περίπου το 15% των εξαρτημάτων του αεροσκάφους .

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μέχρι στιγμής παραγγείλει 24 από αυτά τα αεροσκάφη, τα πρώτα εκ των οποίων πρόκειται να τεθούν  σε υπηρεσία στην RAF και το Βασιλικό Ναυτικό το επόμενο έτος.

Ναυτικές εκδόσεις κάθετης απογείωσης αεροσκαφών αυτού του τύπου που είναι γνωστά και ως Lightning II, πρόκειται να εξοπλίσουν τα δύο νέα αεροπλανοφόρα κλάσεως «βασίλισσα Ελισάβετ» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα  εννέα κράτη «εταίροι» στο πρόγραμμα είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδά, η Δανία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Τουρκία, οι οποίες θα μοιραστούν τις  εργασίες συντήρησης, με το  Ηνωμένο Βασίλειο να έχει αναλάβει τις επισκευές σε ηλεκτρονικά και  στα καθίσματα εκτίναξης σε  εγκατάσταση στη Βόρεια Ουαλία.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «αυτό το σύστημα θα διασφαλίσει «την ασφάλεια του εφοδιασμού των βρετανικών F-35 το οποίο  δεν επηρεάζεται από καμία παράμετρο».

«Το αεροσκάφος F-35 είναι ένα διεθνές πρόγραμμα, με κέντρα συντήρησης και επισκευής στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία-Ειρηνικό με  ένα παγκόσμιο δίκτυο υποστήριξης που εξασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού για όλους τους εμπλεκόμενους,» είπε ένας εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου  Άμυνας.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Michael Fallon την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την χρηματοδότηση ενός κομβικού προγράμματος κατάρτισης μηχανικών  για το F-35 στις εγκαταστάσεις της  RAF Marham στο Norfolk, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του  Τζέιμς Μάτις .

Οι εντάσεις όμως μεταξύ της Τουρκίας και των εταίρων του ΝΑΤΟ ευρίσκονται σε υψηλό σημείο μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, και εγείρουν πολλές και έντονες ανησυχίες οι οποίες μεγαλώνουν μέρα  με την ημέρα.

https://youtu.be/hO5mZxaiyUQ

https://youtu.be/XEpXh3vqdxI

https://youtu.be/U8xzLxFIjno?t=1

https://youtu.be/Aht4VD8oAbg?t=1

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ