Αρχείο

Ρωσικό πράσινο φως: Ξεκίνησε η απόσχιση των Σερβοβόσνιων από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με άρνηση συμμετοχής σε άσκηση του ΝΑΤΟ - Βόσνιοι ανώτατοι αξιωματικοί προετοιμάζονται για πόλεμο στην χώρα!

Θα απαντήσει άμεσα η Ρωσία στην ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ; Φαίνεται πως και αυτή η δυτική πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Υπενθυμίζουμε ότι το Μαυροβούνιο προσκλήθηκε στην Βορειανατολική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) τον Δεκέμβριο του 2015 και η Αμερικανική Γερουσία μόλις τον περασμένο μήνα ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της προσχώρησης της βαλκανικής χώρας στη Συμμαχία. Με υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ, το Μαυροβούνιο έγινε και επίσημα πλέον το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Εκτός από το Κοσσυφοπέδιο, οι κινήσεις, οι δηλώσεις και οι εξελίξεις στην Βοσνία "μυρίζουν" από μίλια μακριά κυοφορούμενη απόσχιση των Σεβοβόσνιων  και σε πιθανή αντίδραση του ΝΑΤΟ, θα έχουμε άμεση ρωσική "δράση". 

Δώδεκα ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού της Βοσνίας  εν αποστρατεία και εν ενεργεία πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν την οργάνωση της αντίστασης στους «εισβολείς» για την κυριαρχία της κροατο-μουσουλμανικής κοινότητας.

Κύριος στόχος είναι οι Σερβοβόσνιοι και οι κινήσεις τους το τελευταίο διάστημα που «μυρίζουν» απόσχιση με την βοήθεια πάντα της Μόσχας.

Κατά τη συνάντηση των αξιωματικών αυτών, σύμφωνα με ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης από την βοσνιακή ομοσπονδία (FBiH), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου σε ξενοδοχείο Σεράγεβο, βγήκαν διάφορα συμπεράσματα τα οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν  την «ανάγκη να εμψυχωθούν όλες οι πατριωτικές δυνάμεις (Κροάτες –Μουσουλμάνοι)  σε οποιαδήποτε επίθεση στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας.

«Αν δεν γίνει κάτι σε αυτόν τον τομέα από την κυβέρνηση, οι στρατηγοί θα επεκτείνουν τις δραστηριότητές της σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας καλώντας όλες τις πατριωτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, για  επαγρύπνηση και  αντίσταση κατά  του οπορτουνισμού, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά ανήκουν».

Αυτά ήταν τα  συμπεράσματα της μυστικής συνάντησης των Βόσνιων αξιωματικών , όπου δύο από τους οποίους ήταν μέλη του 5ου  σώματος ( Vaxid  Karavelić και Ramiz Dreković).

Επιπλέον, στην συνάντηση φέρεται να συμμετείχαν οι αξιωματικοί Rashid Zorlak, Nehru Ganits , Soyleiman Vranie, Hamint   Džemo Merdan, καθώς και πολλοί  άλλοι  Βόσνιοι  αξιωματούχοι .

Ο απόστρατος Σέρβος στρατηγός του βοσνιακού Στρατού Ντράγκομιρ Κρεσέροβιτς έκανε εκτίμηση ότι η μυστική συνάντηση από αξιωματικούς του βοσνιακού στρατού δεν έγινε για την διατήρηση της ειρήνης στην χώρα .

«Φαντάζεστε την κατάσταση που οι απόστρατοι στρατηγοί και εν ενεργεία αξιωματικοί συνεδριάζουν κάπου κρυφά και εγκρίνουν  συμπεράσματα που εμπεριέχουν την φράση «έκκληση για την κινητοποίηση των πατριωτών»; δηλώνει ο ίδιος.

"Θα πρόκειται μάλλον για την «επόμενη μέρα κάποιου γεγονότος» το οποίο θα  συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά  δεν μπορώ καν να σκεφτώ καθαρά»,  λέει ο Κρεσέροβιτς .

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα καθώς υπάρχουν ραγδαίες προετοιμασίες στην περιοχή.

Για πρώτη φορά στην ιστορία ύπαρξης αυτού του μορφώματος-κράτους με την ονομασία Βοσνία , η Σερβοβοσνιακή πλευρά αρνείται επίσημα την συμμετοχή σε μεγάλη άσκηση φυσικών καταστροφών η οποία σπονσονάρεται από ΗΠΑ και ΕΕ και την οργανώνει το ΝΑΤΟ .    

Οι αρχές του σερβικού τμήματος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αρνήθηκαν  να συμμετάσχουν σε  άσκηση αντιμετώπισης των συνεπειών μιας φυσικής καταστροφής που  διοργανώνεται από το Κέντρο Ευρω-Ατλαντικό Αντιμετώπισης Καταστροφών (EADRCC) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός ασφαλείας της Βοσνίας  Ντράγκαν Μέκτιτς δήλωσε  ότι οι αρχές της σερβικής πλευράς  τον πληροφόρησαν ότι δεν θέλουν να λάβουν μέρος στην άσκηση και ότι δεν θέλουν να έχουν μια τέτοια άσκηση στο έδαφός τους.

Εδώ έχουμε μια κατηγορηματική άρνηση πρόσβασης στο έδαφος της σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας ....στο ΝΑΤΟ έστω και εμμέσως δια μέσου διεξαγωγής μιας "αθώας"  άσκησης φυσικών καταστροφών.

Η επιστολή απόρριψης διαβιβάστηκε από τον επικεφαλής της διοίκησης της πολιτικής άσκησης της Σερβικής πλευράς , Mile Medjed.

Ο διευθυντής της EADRCC, Gunter Bretschneider, δήλωσε στο Σεράγεβο  ότι η καταστροφική πλημμύρα που έπληξε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 2014 έδειξε ότι ήταν απαραίτητο να είναι προετοιμασμένοι οι πολίτες για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών.

«Η EADRCC που ασχολείται στον τομέα διαχείρισης των συνεπειών φυσικών κατεστράφην διεξάγει άσκηση με την ονομασία « Βοσνία Ερζεγοβίνη  2017 », που θα διοργανωθεί από το Κέντρο Ευρω-Ατλαντικής  Αντιμετώπισης Καταστροφών , σε συνεργασία  με το υπουργείο ασφαλείας (MOS) της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, από κοινού, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο  EADRCC είναι ο κύριος μηχανισμός αντίδρασης έκτακτης πολιτικής ανάγκης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη  .

Προβλέπεται ότι θα προηγηθεί της άσκησης ένα πρόγραμμα κατάρτισης με προσομοίωση της εικονικής πραγματικότητας, με σκοπό να εκπαιδευτεί το προσωπικό στις  διαδικασίες για την διαχείρισης περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης (LEMA), στο μοντέλο του ΟΗΕ .

Οι δραστηριότητες διαχείρισης των συνεπειών επί του εδάφους βασίζονται  σε ένα σενάριο που θα περιλαμβάνει έντονες πλημμύρες, σεισμό, και κατολισθήσεις με  χημικά συμβάντα που θα επηρεάζουν τον πληθυσμό και τις υποδομές ζωτικής σημασίας στην Τούζλα.

Η ουσία όμως είναι ότι οι Σερβοβόσνιοι ετοιμάζουν την απόσχιση τους από την Βοσνία με την έναρξη της διαδικασίας εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ .

Σε άρθρο μας με τίτλο ( Έτοιμη να εκραγεί η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων – Ξεσηκώνονται οι Σερβοβόσνιοι – Eτοιμάζονται να αποσχιστούν από το μόρφωμα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης), είχαμε αναφέρει ότι από ότι φαίνεται ξεφεύγει σταδιακά η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας για τον απλούστατο λόγο, ότι υπάρχουν πολλά και ανεπίλυτα προβλήματα που «σιγοκαίνε» εδώ και πολλά χρόνια.

Οι Σέρβοι της Βοσνίας σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ετοιμάζονται να αποσχιστούν από το μόρφωμα που ονομάστηκε κράτος της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης μιας και δεν το απαρτίζει καμία γηγενής εθνότητα αλλά τρεις διαφορετικοί  λαοί , Σέρβοι , Κροάτες και μουσουλμάνοι.

Το κράτος- μαριονέτα δημιουργήθηκε το 1995 μετά το τρομερό πόλεμο της Βοσνίας και την παρέμβαση του ΝΑΤΟ που «δημιούργησε » στην κυριολεξία ένα ανύπαρκτο κρατικό μόρφωμα χωρίς καμία  εθνοτική βάση.

Στην «χώρα» αυτή βασιλεύει η ανεργία , η τρομοκρατία, το ισλάμ και φυσικά το ΝΑΤΟ που αλωνίζει τα πάντα.

Οι σχέσεις του Ντόντικ με τον Ρώσο πρόεδρο και η στενή υποστήριξη της Μόσχας έχουν ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και στην Βοσνία  και όλα τα σενάρια είναι πιθανά από εδώ και στο εξής.

Σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο (Τύμπανα πολέμου στην Βοσνία – Σέρβος ΑΓΕΣ: «Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε σε περίπτωση απόσχισης των Σερβοβόσνιων ), αναφέραμε ότι ευθεία απειλή  πολέμου υπέρ του σερβικού τμήματος της Βοσνίας  είχε εξαπολύσει ο αρχηγός του σερβικού γενικού επιτελείου στρατού αντιστράτηγος Σέφερ Χαλίλοβιτς,  λέγοντας ότι  οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι  έτοιμες να πολεμήσουν  σε περίπτωση που η σερβική δημοκρατία ξεκινήσει ενέργειες  απόσχισης.

Από την άλλη πλευρά, ο  υπουργός εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς έχει προειδοποιήσει και αυτός με την σειρά του  ότι η Σερβία είναι πανέτοιμη για έναν πόλεμο για να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Β-Ε όμως,  είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό, τι εκείνες του στρατού της Σερβίας.

Πρόκειται για δυνάμεις που είναι ελλιπώς οργανωμένες και εξοπλισμένες  και ευρίσκονται  κατά μήκος των συνόρων  των τριών εθνοτήτων που απαρτίζουν την Βοσνία .

Μιλάμε  για  τρεις ταξιαρχίες πεζικού, μια μουσουλμανική , μια κροατική και μία σερβική , ενώ οι μονάδες τους είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Ο στόχος είναι η παροχή  «ισορροπίας δυνάμεων» μεταξύ των τριών εθνοτήτων .

Οι Βόσνιοι διαθέτουν στον τομέα του εξοπλισμού,   αριθμό αρμάτων μάχης Μ-80 του πρώην γιουγκοσλαβικού στρατού και αμερικανικών Μ-60, ΤΟΜΠ M113 , καθώς και  αμελητέο αριθμό  γαλλικών AMKS-10.

Από την άλλη πλευρά ο σερβικός στρατός διαθέτει 35.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες μαζί  με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, τονίζει ο στρατιωτικός αναλυτής Αλεξάνταρ Ράντιτς.

Η Βοσνία και το εθνοτικό πρόβλημα που «σκεπάστηκε» πρόχειρα το 1995 με την συμφωνία του Ντέιτον έρχεται και πάλι στο προσκήνιο για έναν ενδεχόμενο Γ” Βαλκανικό πόλεμο,  που θα εμπλέξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ΟΛΕΣ τις χώρες στην περιοχή.

Σε συνδυασμό με τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο ,  την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κύπρο, και τον πόλεμο  στην Συρία δημιουργείται ένα άκρως εκρηκτικό σκηνικό για κάτι  πολύ μεγαλύτερο από έναν περιφερειακό πόλεμο .

https://youtu.be/1nLDV1k6TBA?t=18

https://youtu.be/DSTfDoITy9s?t=2

 

https://youtu.be/QFXn_oUaNQ4

https://youtu.be/jaDOyAI1VwI?t=2

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ