Αρχείο

Ο Μ.Ακιντζί απαγόρευσε την Ακολουθία του Επιταφίου στην Αμμόχωστο όταν ο Ν.Αναστασιάδης έσπευσε να διορθώσει το «λάθος» του «ενωτικού δημοψηφίσματος»

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο τακτικός συνομιλητής του Νίκου Αναστασιάδη και ο άνθρωπος που πιστεύει ο Κύπριος Πρόεδρος ότι θα βάλει νερό στο κρασί του για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό τράβηξε χθες το σχοινί της πρόκλησης α λα Ερντογάν και απαγόρευσε οριστικά την τέλεση της Ακολουθίας του Επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Η Ακολουθία του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή τελείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά φέτος το κατοχικό καθεστώς ανέφερε πως δεν θα δίνει άδεια για Ιερές Ακολουθίες σε ναούς όπου δεν τελούνταν αυτές πριν από το 1974.

Την απόφαση αυτή έσπευσε να σχολιάσει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης λέγοντας πως έθεσε το ζήτημα στη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και διερωτήθηκε σε τι ενοχλούσε η τέλεση της Ακολουθίας του Επιταφίου.

«Δεν είναι αρκετό η τουρκική πλευρά να επικαλείται την ανάγκη υιοθέτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από την άλλη να λαμβάνει μέτρα που προκαλούν τα αισθήματα των Ελληνοκυπρίων», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης,

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για πολιτογράφηση Τούρκων υπηκόων και δήλωσε ότι αυτό είναι «πέραν από κάθε συμφωνία», προσθέτοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις, εάν η επιθυμία είναι να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης.

Και πώς κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης; Δήλωσε πως δεν θέλει να δώσει συνέχεια καθώς δεν είναι πρόθεση του να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα. Ας πάει και το παλιάμπελο δηλαδή είπε ο Κύπριος Πρόεδρος. Ας κάνουμε μία ακόμη υποχώρηση για να μην προκαλέσουμε δυσαρέσκεια στον κ. Ακιντζί και στον Σουλτάνο Ερντογάν και αποφασίσουν να φύγουν οριστικά από τα τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στην Ελλάδα έχουμε τα μνημόνια. Από τη στιγμή που υπογράφηκε το πρώτο και καμία κυβέρνηση μετά από την εγκληματική του Γιώργου Παπανδρέου δεν τόλμησε να σηκώσει κεφάλι στους δανειστές συνεχώς υπογράφονται και νέα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού. Στην Κύπρο, μετά τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο όλοι υποκλίνονται στις... μεγάλες δυνάμεις που θέλουν λύση του Κυπριακού προκειμένου να βάλουν στο χέρι τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης όμως έχει υπερβεί τα εσκαμμένα. Προκαλεί με τις αποφάσεις του τον κυπριακό λαό και τον Ελληνισμό. Δεν είναι δυνατόν όταν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θέλουν λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους να παρακαλάει τον Ακιντζί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που ο ίδιος κλώτσησε μετά από εντολή του Ρ.Τ. Ερντογάν στη Γενεύη.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο ο Κύπριος Πρόεδρος τις προηγούμενες ημέρες να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσει μαζί με το ΑΚΕΛ τροπολογία με την οποία επί της ουσίας καταργείται ο εορτασμός στα σχολεία του «ενωτικού δημοψηφίσματος», ικανοποιώντας του Τουρκοκύπριους που μίλησαν εξ αρχής για «λάθος» που πρέπει να «διορθωθεί».

Και αφού το διόρθωσε ο κ. Αναστασιάδης, τον χειροκρότησε ο Μουσταφά Ακιντζί και λίγες ώρες μετά την... ικανοποίηση του άρχισε να προκαλεί με τους υδρογονάνθρακες λέγοντας επανειλημμένα πώς πρέπει τα οφέλη από την εκμετάλλευση τους να τα καρπωθούν και οι Τουρκοκύπριοι, σαν η κυπριακή ΑΟZ να είναι «οικόπεδο» του. Είχε προηγηθεί η απειλή εκ μέρους της Άγκυρας πώς δεν επιτρέψει την εξόρυξη του φυσικού αερίου αν δεν υπάρξουν ισότιμα οφέλη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σταθερά στις απόψεις του ο κ. Αναστασιάδης ωστόσο επιμένει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού με έναν συνομιλητή που έχει αποδείξει πολλές φορές ότι στόχος του είναι να πάρει ότι περισσότερο μπορεί από την Κύπρο. Είναι αυτό που λέμε εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι. Σε κάτι τέτοιο πάει να συντελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ