Κυπριακό

Ξεκινάει η εκμετάλλευση της Κυπριακής ΑΟΖ - Απειλούν οι Τούρκοι με σεισμογραφικά σκάφη και πλωτό γεωτρύπανο

«Γκάζι» πατάει η Κυπριακή Δημοκρατία στη συνέχιση του προγράμματος ερευνών και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, καθώς μετά την υπογραφή των συμβολαίων με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες που εξασφάλισαν άδειες για Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, ξεκίνησαν και θα συνεχισθούν μέχρι τον Αύγουστο σεισμογραφικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια ώρα η Τουρκία αλλά και ο M. Akinci συνεχίζουν τις απειλές, ενώ ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε οτι σύντομα η Άγκυρα θα εχει στη διάθεσή της εκτός των δυο υπερσύγχρονων σεισμογραφικών σκαφών και δικό της πλωτό γεωτρύπανο.

Σύμφωνα με τη NAVTEX 136/17 το ερευνητικό σκάφος R/V "RAMFORM HYPERION" ξεκινά σεισμογραφικές έρευνες μέχρι τις 15 Αυγούστου σε περιοχές που αφορούν τα Οικόπεδα 6,8,9 και 11  της Κυπριακής ΑΟΖ για τα οποία έχουν παραχωρηθεί άδειες στην ENI και στην κοινοπραξία της ιταλικής εταιρίας με την TOTAL. Στην κυπριακή NAVΤEX μάλιστα, καλούνται όλα τα πλοία να αποφεύγουν να προσεγγίζουν το ερευνητικό σκάφος και τα συνοδευτικά σκάφη σε απόσταση μικρότερη των 10ν.μ., καθως οι έρευνες γίνονται με πόντιση καλωδίων μήκους άνω των 1.000 μέτρων.

Οι ξένες πετρελαϊκές εταιρίες δείχνουν έτσι ότι δεν αποθαρρύνονται από τις απειλές που έχει εκτοξεύσει το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα, ότι «θα λάβει όλα τα αναγκαία μετρά» για να προστατεύσει τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα του ψευδοκράτους στην περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Τουρκία όχι μόνο απαιτεί τη διακοπή των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, αλλά θεωρεί ότι μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα νοτιοδυτικά της Πάφου ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, καθώς εκτιμά ότι η Κύπρος ως νησί δεν δικαιούται θαλασσίων ζωνών, πέραν των χωρικών υδάτων της των 12ν.μ.

Την υπόθεση του φυσικού αερίου επιχειρεί να εμπλέξει και στη διαδικασία των συνομιλίων ο M. Akinci, καθώς λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ν. Αναστασιάδη προκειμένου να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες δήλωσε ότι το φυσικό αέριο θέτει χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία, καθώς «για να αποφευχθεί η ένταση είτε θα ακυρωθεί η γεώτρηση, είτε θα επισπευσθεί η λύση του κυπριακού». Ο κ. Akinci αναφέρεται στη γεώτρηση που προγραμματίζει η TOTAL στο Οικόπεδο 11, διαδικασία που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Η Τουρκία έχει επίσης απειλήσει ότι θα στείλει για έρευνες στη Μεσόγειο το νέο υπό τουρκική σημαία σεισμογραφικό σκάφος και όπως αποκάλυψε ο Berat Albayrak σύντομα θα έχει στη διάθεση της και πλωτό γεωτρύπανο.

Ο κ. Albayrak, υπουργός ενέργειας και γαμπρός του Erdogan, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στην Κωσταντινούπολη την Εθνική Στρατηγική Ενέργειας και στο πλαίσιο αυτό αποκάλυψε ότι η Τουρκίας θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε πολλές περιοχές και θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε δύο σημεία στη Μαύρη Θάλασσα και σε δύο σημεία στη Μεσόγειο και αυτό θα συνεχισθεί σε ετήσια βάση, με την αξιοποίηση ειδικού πλωτού γεωτρύπανου το οποίο θα αγοράσει εντός του 2017.

Τα συμβόλαια που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς ΕΝΙ, TOTAL, Exxon Mobil, Qatar Petroleum συμβάλλουν στη θωράκιση του ενεργειακού σχεδιασμού της έναντι των τουρκικών απειλών. Αναμένεται πάντως ότι εκτός των εκβιασμών του κ. Akinci που θα επιχειρεί να συνδέει τις συνομιλιες για το κυπριακό με τη διακοπή των ερευνών, θα υπάρξουν προκλήσεις και εκ μέρους της Τουρκίας είτε με παρενόχληση των ερευνών είτε με την αποστολή τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Κινήσεις τέτοιες όμως δεν δημιουργούν τετελεσμένα και ούτε προς το παρόν φαίνονται ικανές να εκτροχιάσουν ή να αναστείλουν το δρομολογημένο πρόγραμμα αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...