Αρχείο

Η Τουρκία δημιουργεί κλίμα «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο με την πολεμική ρητορική του Ερντογάν και μπαράζ ανθελληνικών δημοσιευμάτων - Θα το επιχειρήσει;

Πού το πάει η Τουρκία και μέχρι που μπορεί να το φθάσει μέχρι την Κυριακή του δημοψηφίσματος ή και μετά απ' αυτό ο Ρ.Τ. Ερντογάν; Κανείς δεν γνωρίζει και για το λόγο αυτό υπάρχει αυξημένη επιφυλακή στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Τα δείγματα που έχει δώσει η Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι και δείχνουν πώς είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο ή και να στήσει μία προβοκάτσια και φτάσει τις ελληνοτουρκικές κρίσεις στα όρια τους.

Χθες, υπήρξε ένα μπαράζ προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας και σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ αύριο, Μεγάλη Παρασκευή ο Ερντογάν θα μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί για προσκύνημα των ισλαμιστών. Θα είναι η τελευταία πρόκληση; Μάλλον όχι, όπως προβλέπεται. Μένει και να το δούμε.

Μέσω ραντάρ χθες λοιπόν η Άγκυρα προσπάθησε να «μπλοκάρει» ελικόπτερο του Στρατού, το οποίο μετέφερε τον διοικητή ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγο Νίκο Μανωλάκο, πάνω από τη νήσο Παναγιά. Οι Τούρκοι καλούσαν το ελικόπτερο να απομακρυνθεί, γιατί, όπως έλεγαν, πετούσε σε «τουρκικό εναέριο χώρο».

Ο διοικητής ΑΣΔΕΝ πραγματοποιούσε επίσκεψη σε φρουρές ακριτικών νησιών, προκειμένου να ανταλλάξει ευχές για το Πάσχα και να επιθεωρήσει τις μονάδες και τον βαθμό ετοιμότητας τους. Ενώ το ελικόπτερο πετούσε στην περιοχή των Οινουσσών-Παναγιάς, κλήθηκε από επίγειους σταθμούς ραντάρ να αποχωρήσει άμεσα, γιατί παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Οι χειριστές του ελικοπτέρου ενημέρωσαν τον διοικητή ΑΣΔΕΝ και συνέχισαν απρόσκοπτα την πτήση τους.

Η Παναγιά είναι το νησί πάνω από το οποίο η τουρκική αεροπορία έχει κάνει τις περισσότερες υπερπτήσεις το τελευταίο 12μηνο. Βρίσκεται στο επίκεντρο της τουρκικής αμφισβήτησης και οι επιτελείς του Πενταγώνου φοβούνται πώς ίσως είναι τα νέα Ίμια.

Τουρκικές εφημερίδες μάλιστα ούτε λίγο ούτε πολύ δείχνουν πως προετοιμάζουν το κλίμα για μία προβοκάτσια της Άγκυρας στα ελληνικά νησιά ή στη Δυτική Θράκη. Πώς; η «Sozcu» σε ένα ανθελληνικό της παραλήρημα ισχυρίστηκε ότι Έλληνες αλεξιπτωτιστές εκπαιδεύονται για να καταλάβουν την Ίμβρο και την Τένεδο.

Ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας, Σαϊγκί Οζτούρκ, έκανε μία αναδρομή στις πρόσφατες προκλήσεις της Ελλάδας με την στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και αναφέρει ότι στις 5-6 Απριλίου πραγματοποιήθηκε Συντήρηση Ικανότητας Αλεξιπτωτιστών στην Λέσβο.

Σημειώνει ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εκπαίδευση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε σε κάποιο νησί πιο κοντά στην ελληνική ενδοχώρα αλλά κοντά στο Τσανάκαλε, στο Μπαλίκεσιρ και στην Σμύρνη και παραθέτει τα σχόλιο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Άμυνας Ουμίτ Γιαλίμ ότι η Ελλάδα δεν σέβεται την Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία προβλέπει το αποστρατωτικοποιημένο καθεστώς της Λέσβου.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Σε άλλο άρθρο της η ίδια εφημερίδα με τίτλο «η Ελλάδα έστειλε στη Ρόδο πολεμικό πλοίο» και υπέρτιτλο «Δεν αρκέστηκε που κατέλαβε τα 18 νησιά μας, παραβιάζει και τη Συνθήκη των Παρισίων», ισχυρίζεται ότι η Αθήνα έχει εγκαταστήσει μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στη Ρόδο, η οποία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οφείλει να παραμείνει αποστρατικοποιημένη, απέστειλε στο νησί και ένα πολεμικό πλοίο, ενώ η Άγκυρα παραμένει σιωπηλή.

Με λίγα λόγια τα τουρκικά ΜΜΕ που πρόσκεινται στον Ερντογάν (γιατί όσα δεν τον υποστηρίζουν είτε κλείνουν είτε οι δημοσιογράφοι τους φυλακίζονται) δημιουργούν ένα κλίμα που θέλει την Ελλάδα να μην σέβεται τις διεθνείς συνθήκες (ποιος μιλάει), αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου και περνάνε στην... αντεπίθεση πώς δήθεν η Ελλάδα είναι αυτή που επιβουλεύεται τα τουρκικά εδάφη.

Όλα αυτά είναι τυχαία. Προφανώς και όχι. Πάντα η Τουρκία χρησιμοποιούσε τα ΜΜΕ της για να δημιουργήσει κλίμα σε βάρος της Ελλάδας και εν τέλει να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο στο Αιγαίο. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Το γεγονός ωστόσο πώς την Κυριακή υπάρχει το κρίσιμο δημοψήφισμα για τον Ρ.Τ. Ερντογάν ανεβάζει κατακόρυφα τον κίνδυνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης