Κόσμος

Δραματικές εξελίξεις- Εκτός ελέγχου οι σχέσεις Σερβίας-ΗΠΑ: "Πείτε εδώ και τώρα αν θέλετε Μεγάλη Αλβανία μέχρι τη σερβική πόλη Νις και την ελληνική Ήπειρο - Θα πάμε για Τρίτο Βαλκανικό Πόλεμο και θα είστε υπεύθυνοι"

Με Τρίτο Βαλκανικό Πόλεμο απειλεί σύσσωμη η Σερβική πολιτική ηγεσία τους Αλβανούς αλλά και τις ΗΠΑ και το ερώτημα που θέτουν οι Σέρβοι είναι γιατί οι πρέσβεις των ΗΠΑ σε Πρίστινα, Τίρανα και Βελιγράδι δεν καταδικάζουν τις κινήσεις των Αλβανών και εάν η αδράνειά τους αυτή υποδηλώνει την ανοχή τους στις δηλώσεις αυτές που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Όμως όποια και να είναι η απάντηση των ΗΠΑ διπλωματική ή μη, η ουσία είναι ότι οι ΑΛβανοί εξοπλίζονται στο Κοσσυφοπέδιο και στα Σκόπια και δεν είμαστε μακρυά από μια μεγάλη έκρηξη.

Ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι θα μπορούσαν οι πρέσβεις αυτοί να απαντήσουν εάν αποδέχονται μια «Μεγάλη» Αλβανία που θα φθάσει μέχρι τα Σκόπια και τη σερβική πόλη Νις στο βορρά και στην ελληνική Ήπειρο στο νότο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι υπεύθυνοι για τις συνέπειες που θα έρθουν, αφού δεν αντιδρούν στις πρόσφατες δηλώσεις των Αλβανών πολιτικών για ενοποίηση των «αλβανικών εδαφών», δηλώσεις που έγιναν τόσο στην Αλβανία, όσο στο Κοσσυφοπέδιο και στους τρείς αλβανικού δήμους της νότιας Σερβίας, το Πρέσεβο, Μέντβεντζα και Μπουγιάνοβατς.

“Οι συντονισμένες δηλώσεις του Ράμα, του Θάτσι και του Μουσλίου δείχνουν ότι μια «Μεγάλη» Αλβανία είναι ο στόχος όλων των Αλβανών. Ο Μουσλίου κάλεσε την Αλβανία να φθάσει μέχρι την Νις, αλλά αύριο θα μπορούσε να ισχυρισθεί το ίδιο για τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο ή την (ελληνική) Ήπειρο. Εάν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αντιδρούν ότι η Αλβανία θα φθάσει μέχρι την πόλη Νις, τότε θα είναι υπεύθυνοι για τις συνέπειες», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Παρέμβαση είχαμε και από Boυλγαρικά κυβερνητικά ΜΜΕ  τα οποία ανέφεραν πως οι ενέργειες του αλβανικού παράγοντα στα Βαλκάνια έχουν συμφωνηθεί τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα βουλγαρικό ΜΜΕ σημειώνει ότι οι Αλβανοί ηγέτες Χασίμ Θάτσι και Έντι Ράμα ωθούν τα Βαλκάνια για αλλαγές συνόρων και αυτές οι εξελίξεις θα δημιουργήσουν θα επηρεάσουν σαφώς άλλες χώρες της περιοχής

Κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία μιας λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας θα οδηγήσει αναπόφευκτα ως ένα σύνδρομο ντόμινο αλλαγές συνόρων και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Ο καθηγητής πανεπιστημίου Ντέιαν Μίροβιτς, πιστεύει ότι η προσδοκία για αλλαγή των συνόρων θα επηρεάσει ασφαλώς και άλλες βαλκανικές χώρες όπως είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, τα Σκόπια και η Σερβική Δημοκρατία (της Βοσνίας).

Όμως και η ΕΕ βλέπει "τύμπανα πολέμου" σε Σκόπια-Βοσνία και γενικά στα Βαλκάνια.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε ευθαρσώς ότι εάν  διαλυθεί για κάποιον λόγο η  ΕΕ, τότε αυτόματα θα υπάρξει πόλεμος στην ΠΓΔΜ και την Βοσνία  και σε όλα  τα Βαλκάνια.

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ , δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι οι απόψεις του Νοναλντ Τραμπ με την ενθάρρυνση του Brexit και σε άλλες χώρες, θα οδηγήσει στην αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία αυτή θα θέσει το "σπόρο" του πολέμου στα Δυτικά Βαλκάνια, θέλοντας να δείξει σε μια πρώτη ματιά ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν γνωρίζει την περίπλοκη ιστορία της Ευρώπης.

«Είπα στον Αμερικανό αντιπρόεδρο, ότι δεν πρέπει να ωθούμε και άλλους να εγκαταλείψουν την ΕΕ, γιατί αν η ένωση διαλυθεί  θα έχουμε έναν νέο πόλεμο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι πολύ σημαντική για τις χώρες αυτές, διότι σύμφωνα με τον ίδιο «αν τους αφήσουμε , τότε Βοσνία , σερβική δημοκρατία της Βοσνίας , ΠΓΔΜ, Αλβανία, και όλες αυτές οι χώρες θα συμμετάσχουν σε έναν ανηλεή  πόλεμο και πάλι».

Πρόκειται για σκληρή προειδοποίηση στον Ντόναλντ Τραμπ να μην ενθαρρύνει περαιτέρω αποχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τυχόν αποσύνθεση του μπλοκ μπορεί να προκαλέσει νέο πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν αναφερόταν στους εμφύλιους πολέμους που αιματοκύλισαν την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και καταδεικνύουν το ρόλο που αποδίδει στον εαυτό της η Ε.Ε., ως παράγοντα ειρήνευσης και σταθερότητας στην περιοχή.

Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ που προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς για πολεμικές κινητοποιήσεις στα Βαλκάνια λόγω αναβρασμού του αλβανικού εθνικισμού και της κυοφορούμενης απόσχισης της σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας .

Σε άρθρο μας με τίτλο (Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι στα Βαλκάνια θα υπάρξει μια νέα στρατιωτική σύγκρουση –Παίρνει «σειρά» η περιοχή μας μετά την Συρία) , αναφέραμε ότι και το ΝΑΤΟ «ομιλεί»  για «βαλκανικό  πόλεμο», κάτι που  αλλάζει τα πάντα διότι ενδεχομένως να είμαστε πολύ κοντά σε μεγάλες και τρομερές εξελίξεις στην περιοχή μας.

Ο πρόεδρος του στρατιωτικού συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ο Τσέχος στρατηγός  Petr Pavel είχε δηλώσει ότι τα Βαλκάνια παραμένουν μια πιθανή πηγή των στρατιωτικών συγκρούσεων.

Ο ίδιος δηλώνει ότι  η Ατλαντική Συμμαχία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να νικήσει τους αντιπάλους της και να διασφαλίσει την  άμυνα των χωρών μελών της, καθώς και να έχει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Πάβελ τονίζει ότι  η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης είναι «ιδιαίτερα ασταθής», δηλώνοντας ότι  η «ισλαμική τρομοκρατία απειλεί τα Βαλκάνια, μαζί με την  ρωσική επιρροή».

Η πρώτη χώρα που ευρίσκεται στην λίστα των νατοϊκών είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο λόγος είναι ότι αφού οι δυτικοί  την «γέμισαν»πρώτα  με ισλαμιστές τρομοκράτες τώρα η χώρα-μόρφωμα αποτελεί για αυτούς μέγα-κίνδυνο.

Στόχος όμως είναι κυρίως η σερβική κοινότητα και η στενή σχέση της με την Ρωσία όπως και με το ίδιο το κράτος της Σερβικής δημοκρατίας.  Από εκεί θα πυροδοτηθεί μια νέα ανάφλεξη που συμπαρασύρει όλες τις χώρες της περιοχής , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

Όταν τόσοι αξιωματούχοι και τόσα αμυντικά ινστιτούτα ρωσικά και δυτικά αναφέρουν περί επικείμενου πολέμου στην περιοχή μας , σίγουρα κάτι παραπάνω γνωρίζουν από τους πολιτικούς και οφείλουμε να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ειδικά  στην Ελλάδα λαμβάνοντας τα « βέλτιστα μέτρα» για αυτό το ενδεχόμενο.

Μέσα όμως σε όλον αυτό το κυκεώνα θα έχουμε και ένα καλό.  Την  αναβίωση των «συμμάχων»  των βαλκανικών πολέμων, που  θα λάβει «σάρκα και οστά» από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ,την Σερβία και την Βουλγαρία.

Πρόκειται για τα ίδια κράτη με μια μικρή παραλλαγή την ΠΓΔΜ λόγω διάλυσης  της Γιουγκοσλαβίας, που πολέμησαν σε δύο βαλκανικούς πολέμους ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

https://youtu.be/f2dsp9vQcxk?t=4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...