Βουλή: Απορρίφθηκε το αίτημα της ΝΔ για ψήφισμα καταδίκης της κυβέρνησης Μαδούρο

Δημοσίευση: 21 Απριλίου 2017, 4:28 μμ

Με συνοπτικές διαδικασίες απέρριψε το προεδρείο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, το αίτημα της ΝΔ για ειδική συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί ψήφισμα προς την Ολομέλεια της Βουλής για την καταδίκη όσων συμβαίνουν στην Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Δουζίνας ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες υποστήριξε πως η έκρυθμη κατάσταση στην χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής και δεν αφορά το ελληνικό κοινοβούλιο. Επέκρινε δε την αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας ότι κατά την περίοδο που ο ίδιος είναι πρόεδρος της επιτροπής η ΝΔ δεν έχει δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ελληνική εξωτερική πολιτική και άμυνα.

«Η Βουλή δεν κάνει ψηφίσματα .Το παγκόσμιο σύμφωνο κοινωνικών δικαιωμάτων δεν υπάρχει. Ουδέποτε στο παρελθόν εχει συνεδριάσει η επιτροπή για να συζητήσει την εσωτερική κατάσταση άλλου κράτους.Ουδέποτε οι αγαπητοί συνάδελφοι μου ζήτησαν να συνεδριάσει η επιτροπή για οποιοδήποτε άλλον μείζον ζήτημα άμυνας. Πρώτη φορά μου ζήτησαν για τη Βενεζουέλα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δουζίνας για να καταφύγει στον Σέξπιρ λέγοντας «ο Ερρίκος ο Δ στο 2ο μέρος λέει στον πρίγκιπα Χάρρυ: «να απασχολείς ζαλισμένα μυαλά με ξένες αντιδικίες. Αν πετύχει αυτή η προσπάθεια μπορεί να εξαφανίσει τη μνήμη του παρελθόντος». Αυτό κάνει η ΝΔ».
Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε ότι «μας ανησυχεί το τι γίνεται στη Βενεζουέλα» για να προσθέσει ωστόσο πως «αντί να καταγγέλλουμε τη μια ή την άλλη πλευρά να μεσολαβήσει όποιος μπορεί μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών για να βρεθεί λύση».


Υπενθυμίζεται ότι η επιστολή της ΝΔ έχει ως εξής:

«ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Κωνσταντίνο Δουζίνα
Κοινοποίηση: Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση

Οι υπογράφοντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων:


Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά στο σεβασμό της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα, καθώς και στη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική και κοινωνική ένταση και αστάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό καταδικάζουμε με απερίφραστο τρόπο τις βίαιες αντιδράσεις κατά της μαζικής διαμαρτυρίας των πολιτών που τις τελευταίες ημέρες έχουν οδηγήσει σε αιματηρές συγκρούσεις με θύματα πολίτες της χώρας.

Εκφράζουμε τον βαθύ προβληματισμό μας για τις συνεχιζόμενες αντισυνταγματικές παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας στην Βενεζουέλα, μετά και την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας να αφαιρέσει τις νομοθετικές εξουσίες από το Εθνικό Κοινοβούλιο, απόφαση η οποία παραβιάζει τις αρχές του διαχωρισμού των εξουσιών και της ανεξαρτησίας των θεσμών.

Καταδικάζουμε τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας να αναστείλει τις εξουσίες του Εθνικού Κοινοβουλίου και να τις μεταθέσει στον εαυτό του. Aυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές πρακτικές και αποτελεί παραβίαση του συνταγματικού καθεστώτος στην Βενεζουέλα. Η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας οφείλει να αποκαταστήσει τις εξουσίες του Εθνικού Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου να αποκαταστήσει την δημοκρατική νομιμότητα στην χώρα.

Καλούμε την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να σεβαστούν το ίδιο τους το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων των εξουσιών που αυτό αποδίδει στα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου.

Καλούμε την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας:
– Nα προστατεύσει τον διαχωρισμό των εξουσιών και την ανεξαρτησία του Εθνικού Κοινοβουλίου με το να αποκαταστήσει την θεσμική εξουσία που του αφαιρέθηκε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο διαχωρισμός των εξουσιών μεταξύ των ίσων και νόμιμων δυνάμεων μιας χώρας είναι βασική προϋπόθεση μιας δημοκρατικής χώρας που υπηρετεί του κανόνες δικαίου.
– Nα απελευθερώσει αμέσως όλους τους πολιτικούς κρατούμενους στη χώρα. Η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων εγκρίθηκε από το Εθνικό Κοινοβούλιο με τον Νόμο Περί Εθνικής Συμφιλίωσης στον οποίο όμως ασκήθηκε βέτο από τις εκτελεστικές δυνάμεις της χώρας. Η ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στην Βενεζουέλα προϋποθέτει ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι.
– Nα συμμορφωθεί με το Σύνταγμα της χώρας και να ορίσει εκλογές οι οποίες θα δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα να ασκήσουν τα δημοκρατικά δικαιώματά τους ελεύθερα και με διαφανή τρόπο.
– Nα σεβαστεί και να εγγυηθεί το δημοκρατικό δικαίωμα των ειρηνικών συγκεντρώσεων. Οι αρχές της χώρας, οφείλουν επίσης, να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών που μετέχουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις και τα δικαιώματα όλων των πολιτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο βίαιης προσαγωγής ή επιθέσεων, όπως δημοσιογράφων, ακτιβιστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
– Nα επιτρέψει την είσοδο και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα ως πρώτης προτεραιότητας και να επιτρέψει την πρόσβαση σε παγκόσμιους οργανισμούς που θέλουν να βοηθήσουν τους πολίτες της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Με βάση τα ανωτέρω ζητούμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα και με το άρθρο 32 παρ.6 του ΚτΒ, ώστε να συζητηθεί ψήφισμα προς την Ολομέλεια της Βουλής, που λαμβάνοντας υπόψη:
– Την παγκόσμια χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 1948
– Το παγκόσμιο σύμφωνο κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων τα οποία η Βενεζουέλα έχει υπογράψει
– Τα άρθρα 72 και 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας
– τις προειδοποιήσεις του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στις 30 Μάϊου 2016 και στις 14 Μαρτίου 2017
– Την έκφραση ανησυχίας, με επιστολή της στις 27 Μαρτίου του 2017, της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερικά Μογκερίνι.

Καλεί την Κυβέρνηση να καταβάλλει διμερώς καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων αρμόδιων διεθνών οργανισμών κάθε δυνατή διπλωματική πρωτοβουλία για τον άμεσο τερματισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης στη Βενεζουέλα, με σκοπό την προστασία και το καλό των πολιτών της, την επαναφορά της Δημοκρατίας και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Υπογράφοντες Βουλευτές
Κουμουτσάκος Γεώργιος
Γεωργιάδης Άδωνις – Σπυρίδων
Τσιάρας Κωνσταντίνος
Αναστασιάδης Σάββας
Δαβάκης Αθανάσιος
Δημοσχάκης Αναστάσιος (Τάσος)
Καββαδάς Αθανάσιος
Καλαφάτης Σταύρος
Κεδίκογλου Σίμος
Κεφαλογιάννης Ιωάννης
Κουκοδήμος Κωνσταντίνος
Μεϊμαράκης Ευάγγελος
Τασούλας Κωνσταντίνος

  • Spyros Spyropoulos

    Αλοιμονο να καταδικασει ο ΣΥΡΙΖΑ το προτυπο του……αυτο που ονειρευεται να κανει στην Ελλαδα!

  • honin

    THE NEW DOULA EKANE THN ELLADA TO IDIO ME THN VENEZOUELA,WHAT ABOUT TO GO DOWN THERE TO FIX THINGS

Τελευταία άρθρα

Το ελληνικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream-Ποιος αγωγός ;

5:27 μμ


"Τα μαζεύει" ο Αμερικανός ΥΠΑΜ: «Δεν θα βγούμε εκτός ελέγχου με την Συρία ερχόμενοι σε πόλεμο με τη Ρωσία»

5:27 μμ


"Gazprom": H Ελλάδα αύξησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά 20,6% " - Στα σκαριά είναι ξανά ο αγωγός South Stream

5:27 μμ


62
Χιλιάδες Κινέζοι Ουιγούροι στην Συρία ελέω Ερντογάν εγείρουν το Πεκίνο που ετοιμάζεται για δράση – Δυναμιτίζονται οι σχέσεις Κίνας-Τουρκίας (βίντεο)

5:27 μμ


Ο Κυβερνήτης της Κριμαίας ζήτησε η Ρωσία να έχει Ορθόδοξη μοναρχία: "Έχουμε το δικό μας παραδοσιακό ρωσικό σύστημα διακυβέρνησης αυτό των ορθόδοξων πνευματικών αξιών"

5:27 μμ


Η Μάχη των Οχυρών ήταν η πρώτη μάχη της Γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα-«Τα οχυρά δεν παραδίνονται αλλά καταλαμβάνονται»

5:27 μμ


1
Ιρανικός τύπος : Η Τουρκία θα εποικίσει και θα προσαρτήσει την βόρεια Συρία όπως έχει κάνει με την «Βόρεια Κύπρο»

5:27 μμ


180
Nέες πολεμικές δηλώσεις Ερντογάν για Κύπρο, Αιγαίο και Συρία: «Η κατάκτηση είναι επικείμενη με την βοήθεια του Αλλάχ»

5:27 μμ


1
N.Τραμπ: «Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν είναι παμπόνηρος»

5:27 μμ


2
Χριστοδουλάκης: «Η κυβέρνηση μπορούσε να είχε αποφύγει την πώληση μονάδων της ΔΕΗ»

5:27 μμ


Δημοφιλή άρθρα

323
Τα άκρως απόρρητα αρχεία του Μακαριστού Πατριάρχη της Σερβίας, Παύλου: Τι αναφέρει για την τελική αναμέτρηση και την κατανομή των εδαφών - Ο Βαλκανικός πόλεμος και ο ερχομός του "Μόσκοβου"

Πολλοί κληρικοί και μοναχοί είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την ζωή του μακαριστού  Σέρβου Πατριάρχη Παύλου. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι


303
Yποβρύχιες μάχες Ρωσίας-Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα: Θρίλερ με το ρωσικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου που βύθισαν οι Τούρκοι... Δεν είναι αιτία της σύγκρουσης η ομίχλη λένε οι Ρώσοι - Τι μετέφερε και τι είχε καταγράψει

«Δουλειά» έπιασαν με διπλοβάρδιες οι Τούρκοι της ΜΙΤ στο ρωσικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου που φέρεται να έπεσε «θύμα» "απροσεξίας" του


391
Σφοδρές συγκρούσεις σε Σερβία και Σκόπια: Μαίνεται ανελέητος πόλεμος MI6, CIA, BND, Aλβανών, Κροατών, Σέρβων και Ρώσων!

Πάντα πίσω από τέτοιες ανώμαλες και επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οι  αλυτρωτικού χαρακτήρα κινήσεις των Αλβανών στα Βαλκάνια με την προσπάθεια


Πιο σχολιασμένα άρθρα

391
EKTAKTO: Παραστρατιωτικές δυνάμεις του περιβόητου Σέρβου «Αρκάν» μπήκαν στα Σκόπια – Απίστευτη εξέλιξη, ο φόβος και ο τρόμος των Αλβανών UCKάδων δήλωσε παρών – Περιμένουμε ενισχύσεις από Ρωσία και Ελλάδα λένε οι Σέρβοι!

Του Βασίλη Καπούλα Πάμε για πολύ σοβαρές άκρως πολεμικές εξελίξεις τις επόμενες 48 ώρες καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν  την μετακίνηση

30 Απριλίου 2017 12:05 πμ


391
Ηχούν οι σειρήνες πολέμου στη Κίνα – Εγκαταστάθηκε το THAAD και απέπλευσε το USS Michigan – Σε θέσεις μάχης η αμερικανική αρμάδα – Προειδοποιεί πρέσβης των ΗΠΑ: «Μια πυραυλική επίθεση στην Β.Κορέα θα εξαφάνιζε τα πάντα από προσώπου γης» – Δείτε βίντεο

Του Βασίλη Καπούλα Ηχούν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στην κινεζική πόλη Shenyang η οποία συνορεύει με την Βόρεια Κορέα δείχνοντας

30 Απριλίου 2017 4:19 μμ


391
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Βγήκαν σερβικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και ειδικές δυνάμεις με κατεύθυνση Κοσσυφοπέδιο και Σκόπια- Έρχεται μεγάλο μακελειό – Σερβία: «Oι Αλβανοί πιστεύουν πως κάποιος φιλεύσπλαχνος άγγελος θα τους προστατεύσει»

Του Βασίλη Καπούλα Η Σερβία μεταφέρει άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και ειδικές δυνάμεις στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια

29 Απριλίου 2017 9:44 μμ