Αϋπνία: Σύγχρονο πρόβλημα ή επιδημία;

Δημοσίευση: 21 Απριλίου 2017, 8:52 πμ

Η δυσκολία ενός ατόμου να αποκοιμηθεί, να διατηρήσει τον ύπνο του ή η κακή ποιότητα ύπνου, με αποτέλεσμα την αίσθηση ανεπαρκούς ύπνου ονομάζεται αϋπνία.

Γενικότερα αϋπνία ονομάζουμε τη διαταραχή της «αρχιτεκτονικής» του ύπνου. Όταν αυτή η διαταραχή συμβαίνει τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για διάστημα  ενός μήνα ξεκινάει το πρόβλημα. Η μη ικανοποιητική ποσότητα και  ποιότητα του ύπνου προκαλεί  έντονη κόπωση ή επηρεάζει συνήθεις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής του πάσχοντα.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η αϋπνία μαστίζει το 10% – 38% του πληθυσμού παγκοσμίως. Η διαφορά του ποσοστού οφείλεται στα κριτήρια των ερευνών που χρησιμοποιούνται ανά τις χώρες. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, τα ποσοστά αναφέρονται σε ένα  πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων.


Σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 1 στους 3 ενήλικες ανέφερε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο του. Πιο συχνά καταγράφεται το πρόβλημα στις γυναίκες και στους εργαζόμενους που δουλεύουν με βάρδιες. Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών αναφέρεται ότι πάσχουν από αϋπνία σε ποσοστό που προσεγγίζει το 50%! Η αϋπνία επιφέρει κούραση την ημέρα, με συνακόλουθη μείωση της κοινωνικής και επαγγελματικής απόδοσης που έχει ως συνέπεια να αυξάνεται το άγχος, ο κίνδυνος ατυχημάτων και η εμπλοκή σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τα συνήθη προβλήματα

Η αϋπνία που αφορά τη διατήρηση του ύπνου είναι το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα αϋπνίας στη Δυτική Ευρώπη (75%) και τις Η.Π.Α. (78%). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τον γενικό πληθυσμό που αναφέρει πρόβλημα στον ύπνο:

52% έχουν κάποια Ψυχική Πάθηση.
54% έχουν κάποια Σωματική Πάθηση.
Σε ποσοστό 15% – 30% χρόνιας αϋπνίας δεν ανευρίσκουμε αίτια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο ύπνος του μέσου Έλληνα έχει μειωθεί κατά 1 ώρα τα τελευταία 20 χρόνια. Στην Αμερική η αντίστοιχη μείωση είναι 2 ώρες. Σύμφωνα με έρευνες τα 2/3 των πασχόντων από αϋπνία δεν επισκέπτονται κάποιο γιατρό.
Μορφές αϋπνίας


Τρεις είναι οι κύριες μορφές αϋπνίας που ξεχωρίζουν και κατευθύνουν τους γιατρούς στη σωστή θεραπευτική στρατηγική.

Αϋπνία τύπου επελεύσεως: Δυσκολία να αρχίσει ο ύπνος, ενδεικτική κυρίως για γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.
Αϋπνία τύπου διακρατήσεως: Δυσκολία να διατηρηθεί η μέση του ύπνου ( νυχτερινά ξυπνήματα, ρηχότητα), ενδεικτική κυρίως για ψυχικές αλλά και σωματικές παθήσεις.
Αϋπνία τύπου αφυπνίσεως: Αναίτιο ξύπνημα τις πρωινές ώρες (πρωινή αφύπνιση), ενδεικτική κυρίως για καταθλιπτική διαταραχή.
Η αϋπνία που αφορά στη διατήρηση του ύπνου είναι το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα αϋπνίας στη Δυτική Ευρώπη και τις Η.Π.Α.
Συνέπειες αϋπνίας

Οι συνέπειες της  αϋπνίας  είναι πολλές και σημαντικές. Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ότι ασθενείς που πάσχουν από αϋπνία έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ επίσης παρουσιάζουν και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Η αϋπνία όμως συνδέεται στενά και με ψυχικές νόσους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ασθενείς που πάσχουν από αϋπνία για περισσότερο από ένα χρόνο έχουν 40 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σχέση με τους μη πάσχοντες, ενώ όταν η αϋπνία αντιμετωπίζεται έγκαιρα, η πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης είναι ίδια με αυτή που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.
Ολοένα και περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την παχυσαρκία με την έλλειψη ύπνου. Είναι δεδομένο ότι και οι δύο αυτές καταστάσεις αποτελούν αρνητικούς δείκτες σωματικής και ψυχικής υγείας, είναι όμως δύσκολο να πιστοποιηθεί η μεταξύ τους αιτιολογική σχέση. Πάντως το γεγονός ότι τα παιδιά που κοιμούνται λίγο εμφανίζουν συχνότερα παχυσαρκία είναι ένα στοιχείο που καταδεικνύει τη σχέση μεταξύ έλλειψης ύπνου με την εμφάνιση παχυσαρκίας.
Σε μεγάλη διεθνή έρευνα για τις συνέπειες του διαταραγμένου ύπνου στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, διαφαίνεται μεταξύ άλλων η συσχέτιση της αϋπνίας με τη χαμηλή παραγωγικότητα στην εργασία αλλά και στην πρόκληση ατυχημάτων.

Οι αιτίες της αϋπνίας

Η αϋπνία αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες συναισθηματικές και σωματικές διαταραχές, όπως:

Συναισθηματικές διαταραχές (άγχος, φοβία, κατάθλιψη)
Καθημερινές καταχρήσεις και χρόνια κατάχρηση ουσιών
Μεγάλα βραδινά γεύματα
Χρήση φαρμάκων
Παθήσεις όπως το άσθμα
Ρευματικοί πόνοι
Υψηλή χοληστερίνη. Υψηλή αρτηριακή πίεση
Η γήρανση (με την πάροδο του χρόνου η ποιότητα του ύπνου φθίνει)
Jet lag
Βραδινή εργασία
Περιοδικά επεισόδια άπνοιας. Υποαερισμός
Εμμηνόπαυση
Κλιματολογικές αλλαγές – ατμοσφαιρικές συνθήκες κ.ά.

Τι είναι ύπνος;

Ο ύπνος ορίζεται ως μία κατάσταση ηρεμίας – αναισθησίας, από την οποία το άτομο μπορεί να αφυπνίζεται με αισθητικά ή άλλα ερεθίσματα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου σημειώνεται προσωρινή μεταβολή της συνείδησης του εξωτερικού κόσμου και επακόλουθη μείωση της μυϊκής δραστηριότητας, του μεταβολισμού και της ανταπόκρισης σε ερεθίσματα. Παρότι αυτονόητο, αξίζει να σημειωθεί ότι περνάμε το ένα τρίτο περίπου της ζωής μας κοιμώμενοι, μη συνειδητά, με εξαίρεση τη φάση των ονείρων. Η στέρηση του ύπνου οδηγεί οπωσδήποτε σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις επηρεάζει παθολογικές δραστηριότητες του νευρικού συστήματος που οδηγούν σε παράδοξη συμπεριφορά και μη ομαλή κατάσταση του οργανισμού.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Τελευταία άρθρα

Αμφίεση: Δεν είναι τόσο απλό όσο το νομίζετε, αλλά τόσο σοβαρό όσο δεν το φαντάζεσθε

2:22 μμ


Νέα μέθοδος μεταμορφώνει το ανθρώπινο δέρμα σε εγκεφαλικά κύτταρα

2:22 μμ


Αυτός είναι ο θησαυρός του ταπεινού

2:22 μμ


Προφητεία Αγίου Ανατόλιου της Όπτινα: «Θα αρχίσει ανεπαισθήτως να διαστρέφει τις διδασκαλίες και τους θεσμούς της Εκκλησίας..»

2:22 μμ


413
Ο πόλεμος των "Αστρων" είναι πραγματικότητα: Ο Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα

2:22 μμ


1
Η αλήθεια για το Τάμα του Έθνους. Γιατί κάποιοι θέλουν σκοπίμως και σήμερα να παρουσιάσουν το “Τάμα του Έθνους” ως χουντικής έμπνευσης έργο;

2:22 μμ


1
Οι Ιρανοί κατηγορούν τον Ερντογάν ότι έστειλε επίτηδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα - «Οι Τούρκοι θα απομονωθούν»

2:22 μμ


Το Ιράν στέλνει μαθητές στρατιωτικών σχολών να πολεμήσουν στην Συρία πριν γίνουν αξιωματικοί

2:22 μμ


2
Κοτζιάς : «Η Ελλάδα δεν αποδέχεται πρόσφυγες από τη Γερμανία»

2:22 μμ


Οι λάτρεις της πολυπολιτισμικότητας ζήλεψαν αυτόν τον πολιτισμό: Ιμάμης εξηγεί πως πρέπει να δέρνετε τις γυναίκες σας!

2:22 μμ


Δημοφιλή άρθρα

326
Τα άκρως απόρρητα αρχεία του Μακαριστού Πατριάρχη της Σερβίας, Παύλου: Τι αναφέρει για την τελική αναμέτρηση και την κατανομή των εδαφών - Ο Βαλκανικός πόλεμος και ο ερχομός του "Μόσκοβου"

Πολλοί κληρικοί και μοναχοί είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την ζωή του μακαριστού  Σέρβου Πατριάρχη Παύλου. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι


303
Yποβρύχιες μάχες Ρωσίας-Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα: Θρίλερ με το ρωσικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου που βύθισαν οι Τούρκοι... Δεν είναι αιτία της σύγκρουσης η ομίχλη λένε οι Ρώσοι - Τι μετέφερε και τι είχε καταγράψει

«Δουλειά» έπιασαν με διπλοβάρδιες οι Τούρκοι της ΜΙΤ στο ρωσικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου που φέρεται να έπεσε «θύμα» "απροσεξίας" του


391
Σφοδρές συγκρούσεις σε Σερβία και Σκόπια: Μαίνεται ανελέητος πόλεμος MI6, CIA, BND, Aλβανών, Κροατών, Σέρβων και Ρώσων!

Πάντα πίσω από τέτοιες ανώμαλες και επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οι  αλυτρωτικού χαρακτήρα κινήσεις των Αλβανών στα Βαλκάνια με την προσπάθεια


Πιο σχολιασμένα άρθρα

391
EKTAKTO: Παραστρατιωτικές δυνάμεις του περιβόητου Σέρβου «Αρκάν» μπήκαν στα Σκόπια – Απίστευτη εξέλιξη, ο φόβος και ο τρόμος των Αλβανών UCKάδων δήλωσε παρών – Περιμένουμε ενισχύσεις από Ρωσία και Ελλάδα λένε οι Σέρβοι!

Του Βασίλη Καπούλα Πάμε για πολύ σοβαρές άκρως πολεμικές εξελίξεις τις επόμενες 48 ώρες καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν  την μετακίνηση

30 Απριλίου 2017 12:05 πμ


391
Ηχούν οι σειρήνες πολέμου στη Κίνα – Εγκαταστάθηκε το THAAD και απέπλευσε το USS Michigan – Σε θέσεις μάχης η αμερικανική αρμάδα – Προειδοποιεί πρέσβης των ΗΠΑ: «Μια πυραυλική επίθεση στην Β.Κορέα θα εξαφάνιζε τα πάντα από προσώπου γης» – Δείτε βίντεο

Του Βασίλη Καπούλα Ηχούν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στην κινεζική πόλη Shenyang η οποία συνορεύει με την Βόρεια Κορέα δείχνοντας

30 Απριλίου 2017 4:19 μμ


391
Ο πόλεμος των «Αστρων» είναι πραγματικότητα: Ο Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα

Σε άρθρο μας με τίτλο ( Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ ετοιμάζονται για τον… «πόλεμο των άστρων» – «Ο Κόκκινος Δράκος»

30 Απριλίου 2017 11:34 μμ