Υγεία

Αυτή είναι η τέλεια άσκηση για να κάψετε κοιλιακό λίπος (και όχι μόνο)

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, στα γυμναστήρια παρατηρείται συνωστισμός καθώς δεκάδες άνθρωποι σπεύδουν για να χάσουν το επιπλέον βάρος που πήραν στη διάρκεια του χειμώνα.

Ο συνωστισμός αυτός, ωστόσο, παρατηρείται κυρίως στους διαδρόμους και σε διάφορα όργανα -πολλά από τα οποία θυμίζουν… μεσαιωνικά βασανιστήρια-, ενώ με τα ελεύθερα βάρη ασχολείται μόνο ένα μικρό κλάσμα των θαμώνων των γυμναστηρίων.

Κι αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, είναι λάθος, καθώς τα ελεύθερα βάρη, παρά το γεγονός ότι μοιάζουν παλιομοδίτικα σε σχέση με τα νέα όργανα, αποτελούν ίσως την καλύτερη άσκηση για να κάψουμε εκείνο το λίπος που μαζεύτηκε στην κοιλιά, μαζί με τα… μελομακάρονα.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα βάρη:

-Καίνε κοιλιακό λίπος καλύτερα: μελέτη του Χάρβαρντ διάρκειας 12 ετών διαπίστωσε ότι άνδρες που σήκωναν βάρη για 20 λεπτά κάθε μέρα συγκέντρωναν το μισό κοιλιακό λίπος σε σχέση με άτομα που προτιμούσαν, π.χ., τον διάδρομο.

-Αυξάνουν την τεστοστερόνη: η τεστοστερόνη μειώνεται στους άνδρες μετά τα 30 και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Ωστόσο, τα ελεύθερα βάρη βοηθούν στη διατήρηση και αύξησή της, λόγω της αύξησης μυϊκής μάζας και μείωσης λίπους σε μακροπρόθεσμο διάστημα.

-Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου: πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μακροχρόνια άσκηση με βάρη βελτιώνει τη μνήμη και καταπολεμά την κατάθλιψη ή την αϋπνία.

-Μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου: η άσκηση με βάρη μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης θανατηφόρων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υψηλή πίεση και προβλήματα στην καρδιά, ενώ πρόσφατη μελέτη συνέδεσε την άσκηση με βάρη με 40% μείωση της εμφάνισης καρκίνου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ