Αγία Σοφία της Μονεμβασιάς: Η εκκλησία που χτίστηκε στο χείλος του γκρεμού και μοιάζει με την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης (εικόνες)

Δημοσίευση: 21 Απριλίου 2017, 4:51 μμ

Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι ένα εντυπωσιακό εκκλησιαστικό αρχιτεκτονικό μνημείο του 12ου αιώνα και το μοναδικό κτίσμα που παραμένει σχεδόν άθικτο στην Άνω Πόλη της Μονεμβασιάς.

Αν και οι χριστιανικοί λαοί εξαφανίστηκαν σταδιακά από την Άνω Πόλη κατά την περίοδο της Α’ Τουρκοκρατίας, η Αγία Σοφία διασώθηκε κυρίως χάρη στην απόφαση των Τούρκων να το μετατρέψουν σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία κτίστηκε στα μέσα του 12ου αιώνα, κυριολεκτικά στην άκρη του βράχου, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα και θαυμασμό για το πώς έγινε κατορθωτό να κατασκευαστεί σε αυτό το σημείο.


Λέγεται ότι η κατασκευή της σε θέση που δεσπόζει στο πέλαγος, πρέπει να έχει άμεσα σύνδεση με την επιτυχή απώθηση των ναυτικών δυνάμεων των Νορμανδών το 1148 και να αποτελεί αφιέρωμα κάποιας σημαντικής προσωπικότητας.

Πρόκειται για έναν οκταγωνικό τρουλαίο ναό με προκτίσματα στη νότια πλευρά του, ο οποίος έως το 1821 ήταν αφιερωμένος στην Παναγία Οδηγήτρια (μετά την επανάσταση του 1821 αφιερώθηκε στη Σοφία του Θεού, καθώς θεωρήθηκε αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη).

Ο γλυπτός διάκοσμος του ναού χρονολογείται το 12ο αιώνα και οι τοιχογραφίες του ανάγονται στα τέλη του 12ου –αρχές του 13ου αιώνα.

Οι τοιχογραφίες που έχουν διασωθεί είναι εξαιρετικής τέχνης, όπως ο Χριστός με δύο σεβίζοντες αρχαγγέλους καθώς και δύο ολόσωμοι αρχάγγελοι με αυτοκρατορική ενδυμασία στο νάρθηκα.


Σε κάποια από τα γωνιακά παρεκκλήσια του ναού της Αγίας Σοφίας υπήρχαν ταφές.
Μάλιστα τον ΙΣΤ΄αιώνα αναφέρεται ότι σε αυτόν ετάφη ένας Καντακουζηνός που υπήρξε αυτοκράτορας. Ενδεχομένως δεν είναι άλλος από τον αυτοκράτορα Ιωάννη ΙΣΤ’, ο οποίος πέθανε στο Μοριά το 1383.


Ο ναός ακολούθησε την «τύχη» της Καστροπολιτείας και παραδόθηκε στις διαθέσεις των εκάστοτε κατακτητών τους.

Κατά την Α ’Βενετοκρατία (1463 -1540) ο ναός συνέχισε να λειτουργεί. Αναφέρεται ως Madonna del Castello ή Nostra Donna in Castello και ήταν καθολικού δόγματος για τις ανάγκες των αξιωματούχων και της φρουράς που έμεναν στην Άνω Πόλη.Αργότερα οι Τούρκοι το μετέτρεψαν σε τζαμί, το Φετιχιέ και ασβέστωσαν τις τοιχογραφίες.


Με την επάνοδο των Βενετών ο ναός καθολικού δόγματος αφιερώθηκε στη Madonna del Carmine και εκεί εγκατέστησαν το Ευαγές τους Ίδρυμα τρεις φραγκισκανοί μοναχοί.

Έκαναν μια ογκώδη προσθήκη με χαρακτηριστική βενετσιάνικη μορφολογία στη δυτική πρόσοψη του ναού και δημιούργησαν χώρους για τις ανάγκες του ιδρύματος, όπως τράπεζα και σχολείο για τα παιδιά των Βενετών.

Οι Τούρκοι μετέτρεψαν και πάλι το ναό σε τζαμί ενώ από τις πρώτες κινήσεις των Ελλήνων που παρέλαβαν την πόλη το 1821 ήταν να γκρεμίσουν το μιναρέ που είχε κτιστεί στη νοτιοδυτική γωνία του ναού.

Έκτοτε και δεδομένου ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτέλεσε το μοναδικό καλά διατηρημένο κτίσμα της Άνω Πόλης, ακολούθησαν μια σειρά από εργασίες επισκευής του.
(Το κείμενο βασίζεται σε στοιχεία και πληροφορίες από το βιβλίο «Μονεμβασιά, μια Βυζαντινή Πόλις Κράτος» της Χάρις Α. Καλλιγά, εκδ. Ποταμός)

Τελευταία άρθρα

Το ελληνικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream-Ποιος αγωγός ;

6:36 μμ


"Τα μαζεύει" ο Αμερικανός ΥΠΑΜ: «Δεν θα βγούμε εκτός ελέγχου με την Συρία ερχόμενοι σε πόλεμο με τη Ρωσία»

6:36 μμ


"Gazprom": H Ελλάδα αύξησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά 20,6% " - Στα σκαριά είναι ξανά ο αγωγός South Stream

6:36 μμ


62
Χιλιάδες Κινέζοι Ουιγούροι στην Συρία ελέω Ερντογάν εγείρουν το Πεκίνο που ετοιμάζεται για δράση – Δυναμιτίζονται οι σχέσεις Κίνας-Τουρκίας (βίντεο)

6:36 μμ


Ο Κυβερνήτης της Κριμαίας ζήτησε η Ρωσία να έχει Ορθόδοξη μοναρχία: "Έχουμε το δικό μας παραδοσιακό ρωσικό σύστημα διακυβέρνησης αυτό των ορθόδοξων πνευματικών αξιών"

6:36 μμ


Η Μάχη των Οχυρών ήταν η πρώτη μάχη της Γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα-«Τα οχυρά δεν παραδίνονται αλλά καταλαμβάνονται»

6:36 μμ


1
Ιρανικός τύπος : Η Τουρκία θα εποικίσει και θα προσαρτήσει την βόρεια Συρία όπως έχει κάνει με την «Βόρεια Κύπρο»

6:36 μμ


180
Nέες πολεμικές δηλώσεις Ερντογάν για Κύπρο, Αιγαίο και Συρία: «Η κατάκτηση είναι επικείμενη με την βοήθεια του Αλλάχ»

6:36 μμ


1
N.Τραμπ: «Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν είναι παμπόνηρος»

6:36 μμ


2
Χριστοδουλάκης: «Η κυβέρνηση μπορούσε να είχε αποφύγει την πώληση μονάδων της ΔΕΗ»

6:36 μμ


Δημοφιλή άρθρα

323
Τα άκρως απόρρητα αρχεία του Μακαριστού Πατριάρχη της Σερβίας, Παύλου: Τι αναφέρει για την τελική αναμέτρηση και την κατανομή των εδαφών - Ο Βαλκανικός πόλεμος και ο ερχομός του "Μόσκοβου"

Πολλοί κληρικοί και μοναχοί είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την ζωή του μακαριστού  Σέρβου Πατριάρχη Παύλου. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι


303
Yποβρύχιες μάχες Ρωσίας-Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα: Θρίλερ με το ρωσικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου που βύθισαν οι Τούρκοι... Δεν είναι αιτία της σύγκρουσης η ομίχλη λένε οι Ρώσοι - Τι μετέφερε και τι είχε καταγράψει

«Δουλειά» έπιασαν με διπλοβάρδιες οι Τούρκοι της ΜΙΤ στο ρωσικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου που φέρεται να έπεσε «θύμα» "απροσεξίας" του


391
Σφοδρές συγκρούσεις σε Σερβία και Σκόπια: Μαίνεται ανελέητος πόλεμος MI6, CIA, BND, Aλβανών, Κροατών, Σέρβων και Ρώσων!

Πάντα πίσω από τέτοιες ανώμαλες και επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οι  αλυτρωτικού χαρακτήρα κινήσεις των Αλβανών στα Βαλκάνια με την προσπάθεια


Πιο σχολιασμένα άρθρα

391
EKTAKTO: Παραστρατιωτικές δυνάμεις του περιβόητου Σέρβου «Αρκάν» μπήκαν στα Σκόπια – Απίστευτη εξέλιξη, ο φόβος και ο τρόμος των Αλβανών UCKάδων δήλωσε παρών – Περιμένουμε ενισχύσεις από Ρωσία και Ελλάδα λένε οι Σέρβοι!

Του Βασίλη Καπούλα Πάμε για πολύ σοβαρές άκρως πολεμικές εξελίξεις τις επόμενες 48 ώρες καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν  την μετακίνηση

30 Απριλίου 2017 12:05 πμ


391
Ηχούν οι σειρήνες πολέμου στη Κίνα – Εγκαταστάθηκε το THAAD και απέπλευσε το USS Michigan – Σε θέσεις μάχης η αμερικανική αρμάδα – Προειδοποιεί πρέσβης των ΗΠΑ: «Μια πυραυλική επίθεση στην Β.Κορέα θα εξαφάνιζε τα πάντα από προσώπου γης» – Δείτε βίντεο

Του Βασίλη Καπούλα Ηχούν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στην κινεζική πόλη Shenyang η οποία συνορεύει με την Βόρεια Κορέα δείχνοντας

30 Απριλίου 2017 4:19 μμ


391
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Βγήκαν σερβικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και ειδικές δυνάμεις με κατεύθυνση Κοσσυφοπέδιο και Σκόπια- Έρχεται μεγάλο μακελειό – Σερβία: «Oι Αλβανοί πιστεύουν πως κάποιος φιλεύσπλαχνος άγγελος θα τους προστατεύσει»

Του Βασίλη Καπούλα Η Σερβία μεταφέρει άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και ειδικές δυνάμεις στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια

29 Απριλίου 2017 9:44 μμ