Κόσμος

Nέες πληροφορίες για τον τζιχαντιστή που αιματοκύλησε το Λονδίνο (εικόνες)

Nέες πληροφορίες έρχονται στο φως για τον τζιχαντιστή Καλίντ Μασούντ που έσπειρε τον τρόμο στην καρδιά του Λονδίνου σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

Ο 52χρονος δάσκαλος, που γεννήθηκε στο Κεντ από άγαμη μητέρα ανήμερα των Χριστουγέννων του 1952, ονομαζόταν Άντριαν Ελμς μέχρι που ασπάστηκε το Ισλάμ. Λειτουργούσε ένα φροντιστήριο Αγγλικών (το IQRA) στο Μπέρμιγχαμ και πιστεύεται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία.

Είχε εργαστεί επί τέσσερα χρόνια στη Μέση Ανατολή προτού επιστρέψει στη Βρετανία και αναλάβει θέση δασκάλου στο Λούτον του Μπέντφορντσιρ, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Το 2012 έστησε τη δική του επιχείρηση στο West Midlands.

O «μοναχικός λύκος» που ζούσε στο Μπέρμιγχαμ είχε αρκετές καταδίκες για επιθέσεις και άλλα εγκλήματα.

 

Αστυνομική έφοδος σε διεύθυνση στο Μπέρμιγχαμ

Όπως αποκάλυψε η Σκότλαντ Γιαρντ ο Μασούντ χρησιμοποιούσε διάφορα ψευδώνυμα για να ξεγλιστρά απ’ την επιτήρηση των αρχών. Στο βιογραφικό του υποστήριζε ότι είχε πτυχίο Οικονομικών σπουδών και αυτοχαρακτηρίζεται «φιλικός, προσβάσιμος και καλός ακροατής», όπως αναφέρει η εφημερίδα Sun και το 2005 δίδασκε Αγγλικά στο Γιανμπού της Σαουδικής Αραβίας. Ένα χρόνο νωρίτερα πιστεύεται ότι είχε παντρευτεί μια γυναίκα ονόματι Φαρζάνα Μαλίκ. Το Skynews ανέφερε ότι είχε αποκτήσει τρία παιδιά κι ότι έκανε bodybuilding.

Άγνωστο παραμένει πότε ασπάστηκε το μουσουλμανισμό. Όταν επέστρεψε στη Βρετανία το 2009 ανέλαβε πόστο δασκάλου Αγγλικών σε κολέγιο στο Λούτον.

Εκείνη την περίοδο εμφανίζεται ως κάτοικος της πόλης ένας άνδρας ονόματι Καλίντ Μασούντ, με την ίδια ημερομηνία γέννησης με τον Άντριαν Ελμς.

 

 

Σ' αυτό το ξενοδοχείο, το Preston Park Hotel στο Μπράιτον, πέρασε ο μακελάρης την τελευταία του νύχτα πριν εξαπολύσει την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο (φωτογραφίες The Sun)

Μεγάλωσε σ’ ένα σπίτι αξίας 300.000 λιρών στην παραθαλάσσια πόλη Ράι, στο Ανατολικό Σάσεξ της νότιας Αγγλίας κι είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

 

Πρώτη φορά καταδικάστηκε σε ηλικία 19 ετών, το Νοέμβριο του 1983 για βανδαλισμό.

Η τελευταία του καταδίκη ήταν για μια επίθεση το 2003, όταν μαχαίρωσε στο πρόσωπο έναν 22χρονο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο στην είσοδο ενός γηροκομείου. Το θύμα χρειάστηκε να υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση μετά την επίθεση αυτή. Αργότερα καταδικάστηκε για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης από πρόθεση και κατοχή όπλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την επίθεση εκείνη φυλακίστηκε και πιστεύεται ότι η ροζοσπαστικοποίησή του μπορεί να άρχισε στη φυλακή όπου συνάντησε εξτρεμιστές.

Ο Μασούντ δεν καταδικάστηκε ποτέ για εγκλήματα τρομοκρατικής φύσης, αν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ήταν στο ραντάρ της MI5 πριν από μερικές χρόνια.

Η αστυνομία επιμένει ότι δεν είχε πληροφορίες ότι ο τζιχαντιστής ετοιμαζόταν να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση.

 

To σπίτι όπου ζούσε ο Καλίντ Μασούντ στο Μπέρμιγχαμ και ερεύνησαν οι αρχές

Η γειτόνισσα του δράστη, η 32χρονη Άννα Γκόρας απ’ το Μπέρμιγχαμ χαρακτήρισε τον Μασούντ ηταν «διχασμένη προσωπικότητα». «Όταν μιλούσε για την πίστη του στο Ισλάμ έδειχνε σκληρός άνδρας. Και τότε δεν μπορούσες να λογοφέρεις μαζί του για τις απόψεις του.»

Η αστυνομία ερεύνησε ένα διαμέρισμα κοντά στο Ολυμπιακό Χωριό, στο Ανατολικό Λονδίνο, όπου ζούσε μια γυναίκα γνωστή ως Ρόχεϊ Χαϊντάρα.

Είχε ζήσει με τον Μασούντ σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές διευθύνσεις, αλλά είναι άγνωστη η φύση της σχέσης τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ