Αρχείο

Τη συνδρομή των ΗΠΑ για να αποτραπεί «θερμό επεισόδιο» και να μην ανατραπεί δραματικά υπέρ της Τουρκίας η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο θα ζητήσει ο Π.Καμμένος από τον Τζ.Ματίς

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και εκτός σημαντικού απροόπτου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζέιμς Ματίς στο Πεντάγωνο. Πρόκειται για μία κρίσιμη συνάντηση αφού αναμένεται να ζητηθεί από τις ΗΠΑ «συνδρομή» προκειμένου να αποτραπεί ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, αλλά και να μην ανατραπεί σε δραματικό βαθμό η ισορροπία δυνάμεων στις δύο πλευρές του Αρχιπελάγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η συνάντηση μεταξύ των Καμμένου-Ματίς είναι προγραμματισμένη για το πρωί σήμερα (3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας). Ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον επ' ευκαιρία της εκδήλωσης που θα γίνει στο Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου (το βράδυ σήμερα επίσης ώρα Ελλάδας).

Εκεί ο Έλληνας υπουργός δεν αποκλείεται να έχει ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόνανλντ Τράμπ. Η συνάντηση του ωστόσο με την προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ελληνοαμερικανό Ρέινς Πρίμπους θεωρείται δεδομένη και επίσης μεγάλης σημασίας. Οι δύο είχαν συναντηθεί και κατά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, στη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Ματίς είναι αυτή κατά την οποία ο Πάνος Καμμένος θα επιδιώξει να αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στα Βαλκάνια. Είναι κάτι που έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Δεδομένου του ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι αποσταθεροποιημένη, αλλά και ότι ο Ερντογάν έχει κάνει άνοιγμα στην Ρωσία, οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπο να προωθήσουν τα συμφέροντα τους στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα είναι η καλύτερη λύση για την Ουάσιγκτον. Το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί αυτό να το εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση.

Θεωρείται βέβαιο πώς ο Πάνος Καμμένος θα αναφέρει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο στον Τζέιμς Ματίς. Η ένταση, την οποία δείχνει να κλιμακώνει η Άγκυρα και μπορεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο εν' όψει του δημοψηφίσματος της 16 Απριλίου προβληματίζει την Ελλάδα. Είναι κάτι άλλωστε που έχει αναγνωρίσει και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έχει εκφράσει την ανησυχία του για «ατύχημα» στο Αιγαίο.

Αυτό λοιπόν θα επισημανθεί στον επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, αν και η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει ήδη κάποιες κινήσεις προκειμένου να ανακόψει τον «τσαμπουκά» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν θεωρείται απρόβλεπτος και μπροστά στον κίνδυνο να χάσει το δημοψήφισμα με το οποίο γίνεται απόλυτος μονάρχης όλα είναι πιθανά.

Οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως επίσης και αυτές στα Βαλκάνια, όπου υπάρχει μία ανάφλεξη την οποία οι ΗΠΑ επιχειρούν να «ελέγξουν» θα συζητηθούν σίγουρα στην επικείμενη συνάντηση Καμμένου-Ματίς. Ασφαλώς στην ατζέντα βρίσκονται και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει στείλει στις ΗΠΑ αίτημα για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16, όπως επίσης και αίτημα για προσφορά αγοράς αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Η Τουρκία ίσως και εντός του έτους να παραλάβει τα πρώτα δύο F-35 και μέχρι το 2020-2021 να έχει ήδη την πρώτη Μοίρα αυτού του τύπου των αεροσκαφών.

Η Ελλάδα λοιπόν θέλει να ακολουθήσει στην αγορά των F-35 και να αποτρέψει να «κυριαρχήσει» η Τουρκία στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και υποστήριξη των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 που έχει επίσης αποφασιστεί και προωθείται. Έχουν επίσης ζητηθεί από τις ΗΠΑ οπλικά συστήματα από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού και αναμένει κάποια θετική ανταπόκριση.

Οι ΗΠΑ είναι σφόδρα δυσαρεστημένες με την συμπεριφορά της Τουρκίας και είναι μία μεγάλη ευκαιρία, τουλάχιστον σε στρατιωτικό επίπεδο, για την Ελλάδα να το εκμεταλλευτεί. Το αν θα συμβεί μένει να το δούμε...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ