Κοινωνία

Τα αναπάντητα ερωτήματα της τραγωδίας του Ευόσμου -4 μαθητές νεκροί, ένας χαροπαλεύει

Σοκαρισμένο παραμένει το πανελλήνιο από τον τραγικό χαμό τεσσάρων παιδιών ηλικίας 17 έως 19 ετών, τα ξημερώματα της Τρίτης σε τροχαίο στον Εύοσμο.

Όλα συνέβησαν όταν το αυτοκίνητο μάρκας Volvo στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε τσιμεντένιο τοιχίο και στη συνέχεια σε περίφραξη. Από την πρόσκρουση σκοτώθηκαν τρεις 17χρονοι και ένας 19χρονος, ενώ ένας 17χρονος μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ όπου βρίσκεται διασωληνωμένος και σε καταστολή καθώς φέρει πολλαπλές κακώσεις, κατάγματα και αιμάτωμα στο θώρακα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η εισαγγελέας ποινικής δίωξης Ευαγγελία Καρανίκα διέταξε διέταξε τεχνική πραγματογνωμοσύνη ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες του πολύνεκρου τροχαίου. Σύμφωνα με την εντολή της εισαγγελέως θα οριστεί πραγματογνώμονας που θα διενεργήσει τεχνικό έλεγχο στο αυτοκίνητο, και έτσι θα συνταχθεί πόρισμα το οποίο σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της προανάκρισης την οποία διεξάγει το Α’ Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα προσκομιστούν στις δικαστικές αρχές.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΛΑΣ σε επίσημη ανακοίνωση για το δυστύχημα αναφέρει: «Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (28-03-2017), στην περιοχή του Ευόσμου, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 17χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του, προσκρούοντας αρχικά σε τσιμεντένιο κράσπεδο και στη συνέχεια σε τσιμεντένιο τοίχο περίφραξης, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του ανωτέρω οδηγού και τριών συνεπιβατών του (ημεδαποί ηλικίας 17,17 και 19 ετών), καθώς και τον σοβαρό τραυματισμό έτερου επιβάτη του οχήματος (17χρονος ημεδαπός). Προανάκριση διενεργείται από το Α’ Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης».

Θρήνος στον Εύοσμο -Φίλοι από μικροί τα θύματα

Η μοιραία βόλτα τα ξημερώματα της Τρίτης δεν στοίχισε τη ζωή απλά σε μία παρέα παιδιών, αλλά σε πέντε έφηβους οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλωσαν όλοι μαζί καθώς ήταν συμμαθητές από το δημοτικό μέχρι και το Επαγγελματικό Λύκειο.

Στην περιοχή του Ευόσμου, όπως μετέφεραν χθες τα ενημερωτικά site της Θεσσαλονίκης, η ατμόσφαιρα ήταν βαριά. Οι συμμαθητές των παιδιών στην Γ’Λυκείου του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ, και οι καθηγητές τους, ήταν συγκλονισμένοι από τον τραγικό χαμό τους.

Αργότερα, πολλοί από αυτούς έσπευσαν να αφήσουν ένα λουλούδι ή ένα μήνυμα στο σημείο που οι τέσσερις νεαροί άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Θρήνος επικρατούσε και στα σπίτια των νεαρών. Σε φωτογραφίες που δίνει στη δημοσιότητα το seleo.gr φαίνεται το σπίτι του ενός από τα θύματα να έχει πλημμυρίσει από συγγενείς αλλά κυρίως από νεαρούς φίλους του. Αντίστοιχα, το πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι του ίδιου νεαρού είχε γεμίσει με συνομήλικούς του που κρατώντας λίγα λουλούδια ή ένα κερί πήγαν να τον αποχαιρετήσουν.

Σύμφωνα με το LiveNews, το απόγευμα η μητέρα ενός από τα παιδιά που ξεψύχησαν στην άσφαλτο, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Η κηδεία του παιδιού της θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 10:00 το πρωί ενώ η κηδεία του οδηγού του μοιραίου αυτοκινήτου, θα γίνει το πρωί της Πέμπτης, στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Παράλληλα ανατριχιαστικά είναι τα μηνύματα που ανάρτησαν τα παιδιά στο facebook λίγες μέρες πριν χάσουν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ο  19χρονος της παρέας είχε ανεβάσει μια φωτογραφία που τον έδειχνε να οδηγεί και από κάτω σχολίαζε: «Αν μια μέρα η ταχύτητα με σκοτώσει, εσύ μην κλάψεις, διότι εγώ εκείνη την ώρα γελούσα» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό αναρτώντας μια φωτογραφία αλλά και μια κλήση που είχε πάει από την τροχαία γιατί δεν φορούσε κράνος.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Στο μεταξύ πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν για το τραγικό τροχαίο.

Το δυστύχημα συνέβη στην συμβολή των οδών Αναγεννήσεως και Σμύρνης. Το όχημα κινούνταν στην οδό Αναγεννήσεως που είναι ένας φαρδύς δρόμος που δεν φέρει κλίσεις που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μία στραβοτιμονιά.

Κάτοικοι πάντως της περιοχής υποστηρίζουν ότι ο δρόμος που σημειώθηκε το τραγικό τροχαίο είναι επικίνδυνος, ενώ παράλληλα τονίζουν την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στο οδόστρωμα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με καταγγελίες, στο σημείο τα βράδια συγκεντρώνονται οδηγοί και κάνουν αυτοσχέδιες κόντρες.

Τέλος, αυτό που θα ερευνηθεί είναι και αν ο πατέρας του 17χρονου στον οποίο φέρεται να ανήκει το Volvo, γνώριζε ότι ο γιος του πήρε τα κλειδιά του οχήματός του.

Ποια προβλήματα είχαν καταγραφεί στον δρόμο που σκοτώθηκαν τα τέσσερα παιδιά

«Ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Θεσσαλονίκης» ήταν ο τίτλος του άρθρου που παρουσίασε το site από τη Θεσσαλονίκη στις 30 Ιουλίου του 2015 για την οδό που σημειώθηκε το δυστύχημα τα ξημερώματα. Σε αυτό τόνιζε:

  Οι κάτοικοι της περιοχής «χτυπούσαν» τον κώδωνα κινδύνου

Mάζευαν υπογραφές από το 2015 οι κάτοικοι της περιοχής για να βελτιωθεί ο δρόμος της οδού και να ληφθούν μέτρα. Πίστευαν αργά ή γρήγορα πως θα συμβεί το κακό και θα χάσουν την ζωή τους άνθρωποι. Για αυτό το λόγο οι κάτοικοι είχαν μαζέψει υπογραφές, ώστε να τις δείξουν στις αρχές και να ληφθούν ευθύνες, αν σε περίπτωση συμβεί θανατηφόρο τροχαίο...

    Τα προβλήματα που είχαν καταγραφεί

Ο συγκεκριμένος δρόμος βρίσκεται πάνω από την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, σε μια περιοχή που ξεκίνησε να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, αλλά η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών εμπόδισε την ανάπτυξη της και την ανέγερση επιπλέον κτισμάτων.

Περπατώντας τον δρόμο και μιλώντας με κατοίκους καταγράψαμε σοβαρά προβλήματα της οδού, που πολλοί οδηγούν πάνω σε αυτήν με υψηλές ταχύτητες, ιδιαίτερα το βράδυ.

Σύμφωνα με κατοίκους που είχαν μιλήσει στο Seleo, οι οδηγοί που ανεβαίνουν την προέκταση της Μακρυγιάννη, συνεχίζουν στην οδό Αναγεννήσεως με μεγάλες ταχύτητες, καθώς από το πλάτος του δρόμου νομίζουν ότι βρίσκονται σε κάποιο περιφερειακό δρόμο, αφού δεν υπάρχουν σχετικές πινακίδες με όρια ταχυτήτων.

«Το βράδυ υπάρχουν πολλοί οδηγοί που τρέχουν επικίνδυνα και κάνουν επιδεικτικές κινήσεις. Όμως δεν υπάρχει και οριζόντια διαγράμμιση που να διαχωρίζει τις λωρίδες κυκλοφορίας και πολλές φορές γίνονται επικίνδυνα προσπεράσματα από τα διερχόμενα οχήματα, με πολλά ατυχήματα. Επίσης δεν υπάρχει επαρκής ορατότητα από τη μία πλευρά του δρόμου, διότι η κλίση είναι πολύ μεγάλη. Δεν υπάρχουν πινακίδες για να προειδοποιούν για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε οι οδηγοί να μειώνουν την ταχύτητα τους και να είναι προσεκτικοί. Αλλά και η έλλειψη πεζοδρομίου και φωτισμού, σε όλο το μήκος της οδού είναι μεγάλη» έγραφε το ρεπορτάζ του Seleo.

Οι κάτοικοι μας είχαν ενημερώσει πως τα βράδια, βλέπουν πολύ συχνά οδηγούς να βάζουν κόντρες στον δρόμο και να τρέχουν με υψηλές ταχύτητες. Ενώ λόγω της έλλειψης φωτισμού, δήλωναν πως φοβούνται να διασχίσουν τον δρόμο. Πάνω στην οδό Αναγεννήσεως βρίσκονται η ακαδημία και τα γήπεδα ποδοσφαίρου του Ντίνου Κούη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες μέχρι και αργά το βράδυ η οδός να είναι γεμάτη από μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και το πλάτος της οδού Αναγεννήσεως δυσκολεύει την διάσχιση του δρόμου για τα παιδιά.

    Μελέτη του ΙΜΕΤ για την οδό Αναγεννήσεως

Στο Seleo.gr είχε μιλήσει ο κάτοικος της περιοχής, Γιώργος Γεωργίου, που είχε ζητήσει  ο ίδιος από το Ινστιτούτο Μεταφορών να μελετήσουν την οδό και να σχεδιάσουν μια προτεινόμενη λύση, καθώς ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου είχε δηλώσει πως αδυνατεί να καλύψει οικονομικά την μελέτη.

Η προτεινόμενη λύση δεν απαιτούσε υψηλή χρηματοδότηση, καθώς το ΙΜΕΤ είχε προτείνει κατά κύριο λόγο απλά πράγματα. Κάποια από αυτά είναι οι αλλαγές στην υψομετρική διαμόρφωση της οδού, να τοποθετηθούν μαξιλαράκια στο δρόμο, να υπάρχουν υπερυψωμένες διαβάσεις, αλλαγές στη διατομή της οδού, μείωση του πλάτους της οδού και υπερυψωμένες νησίδες και κόμβοι κυκλικού σχήματος. Φυσικά και η τοποθέτηση πινακίδων υπόδειξης ταχύτητας οχημάτων.

Για το ρεπορτάζ, είχαμε επικοινωνήσει με τον αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας Ελευθέριου Κορδελιού - Ευόσμου,  Αμβρόσιο Δανιηλίδη και είχε δηλώσει για το θέμα πως για λόγους οικονομικούς δεν έγιναν όσα έγραφε η μελέτη του ΙΜΕΤ.

Ο κύριος Δανιηλίδης, μας είχε ενημερώσει πως είχε τοποθετήσει μόνος του κάποιες πινακίδες μπροστά στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ντίνου Κούη, ενώ μας είπε ότι το πρόβλημα της οδού Αναγεννήσεως θα το εντάξουν στο οικονομικό πρόγραμμα για το 2016. Σήμερα όμως έχουμε 2017 και ένα τραγικό τροχαίο έγινε χθες το βράδυ στην οδό...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές