Αρχείο

Στο "κόκκινο" οι σχέσεις Ερντογάν-Πούτιν. Τουρκικό τελεσίγραφο στην Μόσχα να κλείσει το γραφείο των Κούρδων του YPG στην Ρωσία - Κλιμάκωση της έντασης

Το τουρκικό Υπουργείο εξωτερικών ζήτησε επίσημα από τη Μόσχα  να κλείσει  το γραφείο του κόμματος «Δημοκρατική Συμμαχία» (PYD) στην ρωσική πρωτεύουσα, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ότι ως  παρακλάδι του Κουρδικού  Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ, προκαλώντας νέα ένταση μεταξύ των δύο χωρών .

Ο εκπρόσωπος των Σύρων Κούρδων στη Ρωσία μιλώντας στο ρωσικό τύπο είπε ότι το ΡΚΚ  δεν έχει  γραφείο στη Μόσχα, και κακώς το αναφέρει η τουρκική πλευρά.

Η  οργάνωση του  άνοιξε γραφείο στη Μόσχα πριν από ένα χρόνο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Μόσχα είναι απίθανο να συμφωνήσει  σε μια τέτοια κίνηση, ενώ οι Σύροι Κούρδοι  δεν αποτελούν  διπλωματική αποστολή αλλά ευρίσκονται εκεί με την  ιδιότητα της  μη-κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ).

Η Άγκυρα ζήτησε επίσημα από τη Μόσχα  να κλείσει το γραφείο των Σύρων Κούρδων του  κόμματος «Δημοκρατική Συμμαχία» (PYD) στη Ρωσία.

Ο   εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτίογλου δήλωσε: «Εμείς σε όλα τα επίπεδα συζητάμε τα πάντα  με τους εταίρους μας στη Ρωσία, και θεωρούμε  ότι οι τρομοκράτες του PKK και του PYD  είναι ένα από αυτά . Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η Ρωσία θα κάνει το βήμα και θα κλείσει το γραφείο του PYD στη Μόσχα»,  δήλωσε  ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

«Στη Ρωσία δεν υπάρχει γραφείο της «Δημοκρατικής Ένωσης», και δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Το κόμμα «Δημοκρατική Συμμαχία» εκπροσωπείται απλά χωρις νομική υπόσταση.  Προφανώς, οι Τούρκοι έχουν κατά νου τον εκπρόσωπο του συριακού Κουρδιστάν, την εκδίωξη  του οποίου  ζητούν εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κουρδικής ΜΚΟ .

Το γεγονός ότι η Μόσχα θα μπορούσε να λάβει μέτρα για να κλείσει τα γραφεία των  Σύρων Κούρδων  στη Μόσχα θεωρείται  απίθανο, σύμφωνα με άλλους ειδικούς.

Επίσης έγινε γνωστό ότι ρωσικό υπουργείο άμυνας δεν σχεδιάζει να δημιουργήσει νέα στρατιωτική βάση στη Συρία.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι η Ρωσία δημιουργεί  νέα στρατιωτική βάση στο συριακό κουρδιστάν προκαλώντας έντονη αντίδραση στην Άγκυρα .

«Υποστηρίζουμε τις απευθείας επαφές με τη Μόσχα. Νομίζω ότι και η Ρωσία ενδιαφέρεται  για αυτό. Η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Όταν η Ρωσία ήρθε στη Συρία, την καλωσορίσαμε.

Οι Κουρδικές δυνάμεις παίζουν επίσης ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στη Συρία, έτσι  οι επαφές μας είναι μόνο προς όφελος», είπε ο εκπρόσωπος των Κούρδων.

 Το γραφείο των Σύρων Κούρδων  άνοιξε στη Μόσχα τον περασμένο Φεβρουάριο. Βρίσκεται στα νοτιο-ανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας στην λεωφόρο  Graivoronovsky . Το γραφείο των Κούρδων της Συρίας λειτουργεί ως ΜΚΟ και δεν έχει διπλωματικές λειτουργίες όσο αφορά το Δυτικό Κουρδιστάν (ή όπως αποκαλούν τους εαυτούς "οι  Κούρδοι της  Rojava" ) η οποία είναι μέρος της Συρίας, και όχι  ανεξάρτητο κράτος.

Ο επικεφαλής  του Κέντρου για τη μελέτη της σύγχρονης Τουρκίας Γιούρι Μαβάσεφ   σε δηλώσεις του στο ρωσικό τύπο τόνισε  ότι η Ρωσία είναι απίθανο να ανταποκριθεί στο τουρκικό αίτημα .

«Η Μόσχα ποτέ δεν έχει επιβεβαιώσει ότι έχει στο έδαφος της  αναγνωρισμένο εκπρόσωπο των Κούρδων. Έχει διαφορετικό νομικό καθεστώς, που είναι άτυπο και λειτουργεί ως μη-κυβερνητική οργάνωση.

Η  Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να κλείσει το γραφείο , αν δεν παραβιάζει το ρωσικό δίκαιο. Έτσι, δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θα κάνει  αυτό το βήμα, και, κατά πάσα πιθανότητα, η τουρκική πλευρά το γνωρίζει αυτό» , δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ρώσο εμπειρογνώμονα, η Άγκυρα εξέφρασε παρόμοια αιτήματα, γιατί θέλει να «ζεστάνει» τους ψηφοφόρους της  πριν από το επερχόμενο συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 16 Απριλίου.

 Το θέμα όμως είναι ότι και ο Ερντογάν  έθεσε το θέμα και στον Πούτιν, στην τελευταία συνάντηση τους, εισπράττοντας την άρνηση του  αλλά επανέρχεται…..κάτι που προμηνύει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε πορεία σύγκρουσης .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ