Οικονομία

Στη Σύνοδο της Ρώμης οι «27» κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων» - Πλησιάζει το τέλος και ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Στη Σύνοδο της Ρώμης, που θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της 25 Μαρτίου με τη συμμετοχή και των 27 ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να παιχτεί η δεύτερη πράξη του έργου για την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων». Η πρώτη πράξη παίχτηκε στη Σύνοδο των Βερσαλλιών και όπως όλα δείχνουν η κατάληξη του έργου θα είναι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη, μάλιστα κυκλοφορεί και το πρώτο σχέδιο για το ξήλωμα του πουλόβερ που άρχισε με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. Είναι δεδομένο πώς το επόμενο διάστημα, αν όχι στα τέλη του 2017 εντός του 2018 και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Βρετανών και θα βάλουν τις βάσεις για τη διάλυση και της Ευρωζώνης που πριν χρόνια ήταν όραμα a la ΗΠΑ, αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε παιχνίδι για έναν, τη Γερμανία.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt λοιπόν ισχυρίζεται πώς έχει στην κατοχή της το προσχέδιο της Συνόδου της Ρώμης, που θα γίνει το Σάββατο παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και σε αυτό αναφέρεται πώς «θα δράσουμε μαζί με διαφορετικούς ρυθμούς και με ένταση όπου είναι απαραίτητο, ενώ κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, σύμφωνα με τις συνθήκες και κρατώντας την πόρτα ανοιχτή σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν αργότερα».

Το προσχέδιο της Συνόδου, η οποία θα σηματοδοτήσει τα 60 χρόνια από τη συνθήκη της Ρώμης συνεχίζει, σύμφωνα με την Handelsblatt αναφέροντας πώς «το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit, οι διαιρέσεις εντός της Ευρωζώνης και οι διαφορές στον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος έχουν εγείρει ερωτήματα μεταξύ των κρατών-μελών σχετικά με το εάν θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση ή φρένο στην πολιτική και οικονομική ενοποίηση».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, Γαλλία και Γερμανία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την εμβάθυνση της ενοποίησης, ενώ κράτη-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης δείχνουν δύσπιστα και εκφράζουν τους φόβους τους πως θα μείνουν πίσω, εάν υπάρξει Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Μια από αυτές της χώρα που έχει εκφραστεί έντονα κατά του σχεδίου που μεθοδεύει και πάλι το Βερολίνο είναι η Πολωνία.

Σε κάθε περίπτωση, αν προωθηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο τότε είναι βέβαιο πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη θα διαλυθούν. Κάποιες χώρες, όπως αυτές του Νότου τις οποίες ο άθλιος Ντάισελμπλουμ κατηγόρησε πώς οι οικονομίες τους βρίσκονται στην τραγική κατάσταση γιατί ξοδεύουν τα χρήματα τους στο αλκοόλ και τις γυναίκες θα συνασπιστούν και θα αντιταχθούν στις βόρειες χώρες.

Είναι δε αμφίβολο αν και οι χώρες του βορρά θα ακολουθήσουν τη Γερμανία στην πρώτη ταχύτητα, όπως πιστεύει το Βερολίνο, αφού το αίσθημα «οικονομικής επιβίωσης» τους οδηγεί στην έξοδο από την Ευρωζώνη. Το ποσοστό των πολιτών σε χώρες όπως η Αυστρία και η Φινλανδία που θέλουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα αυξάνεται, όπως άλλωστε και στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, χώρες που βρέθηκαν στις Βερσαλλίες στο πλευρό της Άνγκελα Μέρκελ, που κάνει ότι μπορεί μαζί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να ισοπεδώσουν τα πάντα.

Όλα πάντως θα κριθούν τόσο στις γαλλικές εκλογές, αλλά κυρίως στην γερμανικές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Μια αποδυναμωμένη Μέρκελ είναι δύσκολο να λάβει αποφάσεις που θα κάνουν το οικοδόμημα της Ε.Ε. να «τρίξει», ενώ αν εκλεγεί ο Μάρτιν Σούλτς, ενδεχόμενο διόλου απίθανο δεν αποκλείεται το Βερολίνο να έρθει πιο κοντά στον... ρεαλισμό.


Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...