Κόσμος

Ρωσική ασπίδα προστασίας στην Τεχεράνη - Το Ιράν δίνει βάσεις στη Μόσχα - O B. Πούτιν στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε Τουρκία και Ισραήλ: «Οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν»

 του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Ανοίγει τα αεροδρόμια και τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας του για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ο Ρουχανί, την στιγμή που η κρίση στη Συρία κορυφώνεται, με τον Β. Πούτιν να στέλνει μηνύματα προς όλες τις πλευρές, ειδικά σε Τουρκία και Ισραήλ. Το μήνυμα είναι απλό: «Οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν», με την Μόσχα πλέον να κάνει παιχνίδι στη Μ. Ανατολή.

Η συνάντηση Ρουχανί-Πούτιν έβγαλε πολλές ειδήσεις. Η Ρωσία σφράγισε τεράστια οικονομική συμφωνία με το Ιράν για την από κοινού ανάπτυξη,εξόρυξη και εκμετάλλευση των ιρανικών υδρογονανθράκων αξίας πάνω από 20 δις δολάρια!

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν Mohammad Javad Zarif , δήλωσε πως η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να δώσει βάσεις στη Μόσχα. ''Η Ρωσία δεν έχει στρατιωτικές βάσεις στο Ιράν, η συνεργασία μέχρι τώρα είναι άψογη, ειδικά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έτσι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βάσεις για να χτυπά στόχους του ISIS'', δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Η Ρωσία τον Αύγουστο του 2016 χρησιμοποίησε την βάση Hamadan για να χτυπήσει στόχους των ισλαμιστών. Ρωσικά βομβαρδιστικά TU-22M3 (Tupolev) και Su-34 έπληξαν χιλιάδες στόχους των τζιχαντιστών.

Η ευρύτερη περιοχή πλέον όπως καταλαβαίνουμε μπορεί να ελέγχεται με ευκολία από τα ρωσικά βομβαρδιστικά και περιλαμβάνει χώρες όπως: το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, ΗΑΕ, την Υεμένη, το Ιράν, τα νερά του Περσικού Κόλπου.

Η προθυμία της Τεχεράνης να δώσει στην Ρωσία στρατιωτικές βάσεις, είναι ένα μοναδικό γεγονός και αποδεικνύει την στενή στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών. Πλέον τα ρωσικά γεωπολιτικά συμφέροντα συνδέονται με τα αντίστοιχα του Ιράν στην Μ. Ανατολή. Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία πως οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις θα προστατεύσουν τόσο τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Ρωσίας, όσο και του Ιράν.

Για την Ρωσία το γεγονός αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Αυτή η γεωπολιτική επέκταση προς τον νότο ήταν μία στρατηγική επιθυμία της ρωσικής γεωπολιτικής από τον 18ο αιώνα και αποτελούσε την βασική έννοια του ”Μεγάλου Παιχνιδιού” από τη ρωσική πλευρά.

Από την άλλη πλευρά, Μ. Βρετανία και Η.Π.Α. προσπάθησαν και προσπαθούν να αποτρέψουν την ρωσική πρόσβαση στην Μ. Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο. Η Ρωσία να έχει πλέον άμεση πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, με την δυνατότητα να προστατεύσει τόσο τα δικά της συμφέροντα όσο και αυτά των συμμάχων της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ