Οικονομία

Π. Τόμσεν για Ελλάδα: «Αγκάθι τα εργασιακά - Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους»

Τη διαφωνία ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέδειξε μιλώντας σε κολέγιο της Οξφόρδης την Τετάρτη ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες για την ομιλία του ενώπιον των φοιτητών του φημισμένου πανεπιστημίου, ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι η βασική εκκρεμότητα είναι πλέον τα εργασικά τονίζοντας ότι το ΔΝΤ ζητά να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Δηλαδή μην αλλάξει το πλαίσιο που ισχύει για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας -υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων- και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από το κράτος όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Ο Τόμσεν εμφανίζεται αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης λέγοντας "ότι οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε αξιοσημείωτο βαθμό τις τελευταίες ημέρες".

Οι αναφορές αυτές επιβεβαιώνονται από αρμόδια πηγή με την οποία επικοινώνησε το protothema.gr και κάνει λόγο για υποχώρηση της ελληνικής πλευράς στο θέμα του αφορολόγητου και των συντάξεων.

"Όταν συμφωνήσουμε με την Ελλάδα για τα μέτρα το επόμενο βήμα είναι να συμφωνήσουμε με τους ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους αλλιώς δεν θα πάμε προς έγκριση το πρόγραμμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ" λέει ξεκαθαρα ο κ. Τόμσεν.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κύριος Τόμσεν αποκαλύπτει εμμέσως πλην σαφώς ότι το ΔΝΤ δεν ζητάει ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους εδώ και τώρα αλλά μία σαφή δέσμευση για την αντιμετώπισή του από το 2018 έτσι ώστε να μπει στο πρόγραμμα από τώρα.

Ο κ. Τόμσεν επαναλαμβάνει τέλος τη γνωστή του θέση ότι όσες μεταρρυθμίσεις και να κάνει η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να κάνει το χρέος της βιώσιμο αν δεν υπάρξει ελάφρυνση και από την άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι όσο μεγάλη ελάφρυνση χρέους κι αν προσφέρουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα η χώρα μας δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις στο ύψος αυτών της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...