Κόσμος

Παρθενική πτήση για το κινέζικο Wing-Loong II

Στις 27 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε παρθενική πτήση του πρώτου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος μάχης Wing-Loong II.

 

Το Wing-Loong II αναπτύχθηκε από Chengdu το Ινστιτούτο έρευνας και σχεδίασης αεροσκαφών Chengdu (CADI) που ανήκει στην  κρατικής αεροπορική βιομηχανία της Κίνας.

 

Το Wing-Loong IΙ είναι μια περισσότερη εξελιγμένη έκδοση του υφιστάμενου Wing-Loong I με σχεδόν διπλάσια μεταφορική ικανότητα πολεμικού φορτίου και μεγαλύτερη εμβέλεια. Ωστόσο ειδικοί αναλυτές θεωρούν ότι αν και είναι σχεδόν παραπλήσιο σε διαστάσεις και σχεδιαστικά χαρακτηριστικά με το διάσημο General Atomics MQ-9 Reaper, δεν μπορεί να θεωρηθεί 100% ανταγωνιστής του αμερικανικού drone. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στην τεχνολογική απόσταση που χωρίζει Κίνα και Αμερική στους τομείς του λογισμικού πτήσης, συστημάτων ελέγχου, αισθητήρων και κινητήρων, η οποία αντικατοπτρίζεται με σαφήνεια στις διαφορές των επιχειρησιακών χαρακτηριστικών των 2 οπλισμένων drone: μέγιστη ταχύτητα 370km/hr και μέγιστο υψόμετρο πτήσης τα 30.000 ft. για το Wing-Loong IΙ και αντίστοιχα 480km/hr και 50.000 ft. για το MQ-9 Reaper.

 

Επίσης, η Κίνα δεν διαθέτει την μεγάλη δεξαμενή εξειδικευμένων χειριστών με εμπειρία στις πτήσεις οπλισμένων drone σε αποστολές μεγάλης χρονικής διάρκειας.

 

Σε κάθε περίπτωση η παρθενική πτήση του κινέζικου  Wing-Loong II σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο εξέλιξης της Κινεζικής Αμυντικής Βιομηχανίας στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροχημάτων μεγάλης εμβέλειας για αποστολές αναγνώρισης και κρούσης.

 

Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνονται ο σταθμός ελέγχου του Wing-Loong IΙ και ο περιστρεφόμενος πυργίσκος με τους αισθητήρες του:

 

 

defencenews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ