Κόσμος

Ο Ερντογάν σέρνει τον 80χρονο Τούρκο μεγιστάνα Αϊντίν Ντογκάν στο δικαστήριο γιατί «σήκωσε κεφάλι»

Ο επίτιμος πρόεδρος του τουρκικού ομίλου επιχειρήσεων Dogan Holding κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου σχετικά με κατηγορίες για λαθρεμπόριο καυσίμων, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας επέκρινε δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, η οποία ανήκει στον όμιλο.

Ο Αϊντίν Ντογκάν, 80 ετών, ο οποίος ίδρυσε και διηύθυνε έως το 2010 αυτόν τον όμιλο που περιλαμβάνει επιχειρήσεις από τον τομέα των μέσων ενημέρωσης μέχρι εκείνον των καυσίμων, είναι εξέχουσα φυσιογνωμία του τουρκικού κατεστημένου που υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και είχε στο παρελθόν τεταμένες σχέσεις με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα AKP.

Ο όμιλός του έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι διηύθυνε δίκτυο λαθρεμπορίου καυσίμων πριν από μια δεκαετία και ο κ. Ντογκάν, καθώς και ο 64χρονος Ερσίν Οζιντσέ της Isbank αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 24 ετών, με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, λαθρεμπορία και απάτη.

Αυτή είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ο κ. Ντογκάν καλείται αυτοπροσώπως στο δικαστήριο στο πλαίσιο της υπόθεσης και δεν του επιτρέπεται να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του.

Οι κ.κ. Ντογκάν και Οζιντσέ αρνούνται ότι διέπραξαν οποιοδήποτε αδίκημα.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή να παρευρίσκεται ο Ντογκάν στην επόμενη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης, στο πλαίσιο της οποίας δικάζονται 47 κατηγορούμενοι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η εφημερίδα Hurriyet του ομίλου Dogan είχε δεχθεί πυρά για ένα δημοσίευμά της στις 25 Φεβρουαρίου στο οποίο ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν ζήτησε τη γνώμη των ενόπλων δυνάμεων πριν άρει την απαγόρευση της μαντίλας στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος υπονοούσε πως υφίσταται διαφωνία ανάμεσα στον στρατό και την κυβέρνηση και επικρίθηκε την Τρίτη από τον κ. Ερντογάν, με αποτέλεσμα να σημειώσουν μεγάλη πτώση οι μετοχές της Hurriyet και του Dogan Holding.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...