Κόσμος

Οι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας για την Τουρκία - Ετοίμασαν τον επικήδειο ΕΕ-ΗΠΑ: Tέλος το F-35, τα υ/β 214 κτλ με διαταγή Ν.Τραμπ: "Δεν θα τη πατήσουμε όπως με το Ιράν" είπε στη Μέρκελ

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στις σχέσεις της Τουρκίας με σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ και του...κόσμου (!) καθώς όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της επικινδυνότητας του Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο σύγκρουσης των πολιτισμών και  ανασχηματισμού της παγκόσμιας τάξης. Έτσι σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ο Ν.Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την Α.Μέρκελ στην τελευταία τους συνάντηση της έδωσε διαταγή να παγώσει όλες τις προμήθειες αμυντικού υλικού προς την Τουρκία όπως τα υ/β 214 ενώ της τόνισε πως το ίδιο θα πράξουν και οι ΗΠΑ, με τα F-35!

Συνεπώς, τις «τελευταίες ημέρες της Πομπηίας» θυμίζει η πορεία και η τύχη της Τουρκίας το επόμενο διάστημα χωρίς καμία απολύτως υπερβολή, και αυτό πιστοποιείται πλέον από όλους στην δύση και την ΕΕ, στην Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία κτλ

O Γερμανός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier ανέφερε πριν λίγο για πρώτη φορά στην ομιλία του ως πρόεδρος,  τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει  να καταστρέψει τα πάντα και ουσιαστικά του έφτιαξε τον «επικήδειο» .

«Ο τρόπος που βλέπουμε (Τουρκία) χαρακτηρίζεται από ανησυχία, από  όλα όσα έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο των ετών  και των δεκαετιών….  καταρρέει,» είπε ο Steinmeier πριν λίγο  στην εναρκτήρια ομιλία του .

«Ο πρόεδρος Erdoğan θέτει σε κίνδυνο ό, τι έφτιαξαν οι προηγούμενοι από αυτόν», είπε, προσθέτοντας ότι θα καλωσόριζε «αξιόπιστες ενδείξεις» για να διευκολύνει την κατάσταση.

Έτσι, η Γερμανία διέκοψε τις προμήθειες 11 προγραμμάτων στην Τουρκία λόγω της χρήσης υπέρμετρης βίας στους Κούρδους .

Η συνέχεια σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες αφορά την ακύρωση της παραλαβής από τους Τούρκους των μαχητικών F-35 (με κάποια δικαιολογία), τα οποία πολλοί έγκυροι αναλυτές ορθώς έχουν προβλέψει ότι όσο είναι ο Σουλτάνος στην εξουσία , οι Τούρκοι δεν πρόκειται να τα «χαρούν» ποτέ.

Το Ισραήλ με τον έναν ή άλλο τρόπο θα έχει το πάνω χέρι στην περιοχή και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σε καμία περίπτωση.  

Ο Ν.Τραμπ φέρεται να είπε στην Α.Μέρκελ ότι στην παρούσα χρονική στιγμή, αν οι ΗΠΑ  προχωρήσουν στην αποδέσμευση και παράδοση των αεροσκαφών 5ης γενιάς στην Άγκυρα,  θα διακινδύνευαν την διαρροή υπερσύγχρονης τεχνολογίας  σε  Κίνα,  Ρωσία και  Ιράν και ίσως τότε  να χρησιμοποιούνταν αυτή η τεχνολογία  εναντίον των Αμερικανικών δυνάμεων.

Ως παράδειγμα ανέφερε το  μακρινό 1972, και τον τότε υπουργό εξωτερικών Χένρυ Κίσσιγκερ ο οποίος είχε επισκεφθεί την Τεχεράνη  υποσχόμενος στον Σάχη «λευκή επιταγή» για την αγορά οπλικών συστημάτων .

Αμέσως το Ιράν έγινε σύντομα  η μόνη χώρα εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες που διέθετε τα υπερσύγχρονα τότε μαχητικά αεροσκάφη F-14 TOMCAT, το οποία ήταν  τα  κορυφαία μαχητικά της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας .

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, όμως, το Ιράν βρέθηκε στην δίνη της επανάστασης και της  ισλαμιστικής δικτατορίας των Ιρανών μουλάδων .

 Το Ιράν μετατράπηκε μέσα σε μια νύκτα σε έναν  αδυσώπητο εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας,  της είχε απομείνει η σύγχρονη τεχνολογία αυτών των αμερικανικών αεροσκαφών που είχε  στην διάθεσή της.

Λίγες ώρες πριν την τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία, ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε απειλήσει τους πάντες και τα πάντα λέγοντας:

«Αν η Ευρώπη συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, κανένας Ευρωπαίος, σε κανένα μέρος του κόσμου δεν θα μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια στο δρόμο. Εμείς, σαν Τουρκία, καλούμε την Ευρώπη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Δημοκρατία».

Αυτή η τύχη αναμένει και τον Τούρκο πρόεδρο πολύ σύντομα, άλλωστε για αυτό και θα είναι άκρως επικίνδυνες οι αντιδράσεις του ιδίου στο Αιγαίο μέχρι το καλοκαίρι , ασχέτως δημοψηφίσματος .

Στην Συρία τον Ερντογάν τον σταμάτησαν οι Ρώσοι, στο Ιράκ οι Αμερικανοί ενώ η ΕΕ του ετοιμάζει εμπάργκο.

Ήρθε η ώρα να περάσει στην ιστορία ο Τούρκος ηγεμόνας που ονειρεύονταν οθωμανικές αυτοκρατορίας και άλλα τέτοια εν έτη 2017.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ