Ελληνοτουρκικά

Μόνης της η Ελλάδα θα σταματήσει στρατιωτικά την Τουρκία: Εκτάκτως στην Ουάσιγκτον Ν.Κοτζιάς και Π.Καμμένος αλλά... Ρωσία και ΗΠΑ "δίνουν πράσινο φως" στην Άγκυρα για πολεμική επιχείρηση...

Εκτάκτως στην Ουάσιγκτον για επαφές με την αμερικανική πολιτική ηγεσία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υπό το φως των δραματικών εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά. Για πρώτη φορά τόνισε ανοιχτά ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο! Όπως είχε ήδη αναφέρει το pentapostagma.gr εδώ και καιρό η ακυβερνησία των ΗΠΑ έχει άμεσες επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά. Όλο το παιχνίδι από πλευράς ΗΠΑ γίνεται από την πρεσβείας τους στη χώρα μας και στην Τουρκία με την θέση της αρμόδιας υφυπουργού Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις να είναι ακόμη κενή.

Ρωσικές και Αμερικανικές πηγές έχουν αναφέρει κάτι που το pentapostagma.gr έχει τονίσει εδώ και καιρό: Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τον Ρ.Τ.Ερντογάν. Έτσι η Τουρκία φαίνεται ότι έχει λάβει άτυπα "πράσινο φως" και από ΗΠΑ αλλά και από Ρωσία για εφαρμογή πολεμικών σεναρίων. Αυτό το παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς και το ίδιο το State Department αλλά και η Μόσχα η οποία τόνισε πως ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να ελέγχουν τον Ρ.Τ.Ερντογάν όπως φαίνεται από τη Β.Συρία. Και η Μόσχα γιατί να την σταματήσει; Σούδα, Θεσ/κη και Αλεξ/πολη μετατρέπονται σε ΝΑΤΟίκά Στρατηγεία κατά της Ρωσίας...

"Την τακτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η τελευταία προκαλεί αδιάντροπα σε όλα τα επίπεδα στο Αιγαίο, διατηρεί και η νέα αμερικανική κυβέρνηση, η οποία βαδίζει στα βήματα της προηγούμενης σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργεί η Άγκυρα εναντίον της χώρας μας" αναφέρει έγκυρη πηγή.

Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας απάντησε στο βασικό ερώτημα για την αμερικανική θέση έναντι των συνεχών προκλήσεων της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων. Ο αξιωματούχος μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος μας είπε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν δημιουργήσει από καιρού διπλωματικά κανάλια μέσω των οποίων αντιμετωπίζουν τα θέματα του Αιγαίου».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία όλων των κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας». Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν λαμβάνουν θέση, όπως έχουν υποχρέωση, και δυστυχώς δεν τοποθετούνται με ισχυρό τρόπο εναντίον της Τουρκίας, η οποία απειλεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Στις ΗΠΑ εκτάκτως ο Ν.Κοτζιάς για να αντιστρέψει την τουρκική προπαγάνδα. Διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για το “καθεστώς” του Αιγαίου και τις τουρκικές διεκδικήσεις, τις οποίες παρουσιάζουν ως “δικαιώματα” ξεκίνησαν από τις αρχές του μήνα, και συνεχίζουν μέχρι σήμερα, οι Τούρκοι, οι οποίοι πληροφόρησαν ξένες κυβερνήσεις, ανάμεσα σε αυτές και τη νέα διοίκηση, στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δοτός πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημέρωσαν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικλ Πενς και τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρεξ Τίλλερσον, για την κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και ειδικά την περίπτωση του “καθεστώτος του Αιγαίου”.

Ανώτερη πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που επιβεβαίωσε την πληροφορία ανέφερε ότι ο κ. Κοτζιάς πρόκειται να έλθει στην αμερικανική πρωτεύουσα από τις Βρυξέλλες.

Ήδη, έχει διευθετηθεί συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλες συναντήσεις με Αμερικανούς επισήμους.

Στην ατζέντα βρίσκονται οι ελληνοαμερικανές σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, καταλήγει το τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ.

Ο Νίκος Κοτζιάς έλαβε επίσημη πρόσκληση να επισκεφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες εντός του Μαρτίου και να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και με τον νέο Αμερικανό ομόλογο του Ρεξ Τίλερσον.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη πρόσκληση σε Έλληνα αξιωματούχο μετά την εκλογή της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει η εφημερίδα «Ειδήσεις».

Διαύλους επικοινωνίας με τους Ρεπουμπλικανούς είχαν φροντίσει να διατηρήσουν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κοτζιάς κατά την επίσκεψή τους στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευ%

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης