Κόσμος

Μηνύματα συμπαράστασης στο Λονδίνο από Ευρώπη και ΗΠΑ: «Είμαστε στο πλευρό σας»

Την απόλυτη στήριξή τους στο Λονδίνο εκφράζουν αξιωματούχοι, μετά την επίθεση έξω από το κοινοβούλιο.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα της επίθεσης στο Ουεστμίνιστερ. Η Ευρώπη στέκεται σταθερά δίπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά της τρομοκρατίας και είναι έτοιμη να βοηθήσει»,έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter.

Μέσω του κοινωνικού δικτύου έστειλε το μήνυμά του και ο Μαρκ Ρούτε, αναφέροντας: «Φρικτές εικόνες από το Λονδίνο. Συμπάσχουμε με τους Βρετανούς».

Από την πλευρά της η Νίκολα Στέρτζιον ανέφερε πως «οι σκέψεις μας είναι με όλους μέσα και γύρω από το Ουεστμίνιστερ, που βρίσκονται σε αυτό το φοβερό περιστατικό, και με τις γενναίες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης».

Λιτό σχόλιο έκανε και ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, σημειώνοντας πως οι σκέψεις του βρίσκονται με τους Λονδρέζους.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι έγραψε στο μήνυμά του στο Twitter: «Με την ιδιότητα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνω τη βαθύτατη συμπάθειά μου προς τα θύματα του Ουεστμίνιστερ. Στεκόμαστε δίπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τους ανθρώπους και το βρετανικό κοινοβούλιο».

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και της οικογένειές τους», έγραψε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την Τετάρτη την υποστήριξή της στους «φίλους Βρετανούς και σε όλους τους κατοίκους του Λονδίνου» μετά την επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα.

Παρότι τα κίνητρα πίσω από την επίθεση «δεν είναι ακόμη σαφή, επαναβεβαιώνω ότι η Γερμανία και οι πολίτες της στέκονται σθεναρά και αποφασιστικά στο πλευρό των Βρετανών στον αγώνα εναντίον κάθε μορφής της τρομοκρατίας», σημείωσε η Μέρκελ σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της.

Οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση λόγω της τζιχαντιστικής απειλής στη Γερμανία, ειδικά μετά την επίθεση με ένα φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον Δεκέμβριο, όταν έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.

«Αυτές τις δύσκολες ώρες, εμείς οι Γερμανοί αισθανόμαστε ότι συνδεόμαστε βαθιά με τον βρετανικό λαό», πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε «την αλληλεγγύη του» και την «υποστήριξή του στον βρετανικό λαό» μετά την επίθεση. «Εκφράζουμε εξ ονόματος της Γαλλίας όλη μας την αλληλεγγύη και όλη μας την υποστήριξη στον βρετανικό λαό και στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι η οποία βρισκόταν στη Βουλή των Κοινοτήτων όταν διαπράχθηκε» η επίθεση, ανέφερε ο Ολάντ. «Η τρομοκρατία μας αφορά όλους», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως η χώρα του γνωρίζει από πρώτο χέρι τι βιώνουν οι Βρετανοί σήμερα και τονίζοντας πως «πρέπει να οργανωθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο» για να αντιμετωπιστεί η απειλή της τρομοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τα θύματα και τις οικογένειές τους. «Καταδικάζουμε αυτές τις φρικιαστικές πράξεις βίας, και είτε διαπράχθηκαν από πρόσωπα με ψυχολογικά προβλήματα είτε από τρομοκράτες, αυτό δεν έχει καμιά διαφορά για τα θύματα», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωσή του.

Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας πως η αγάπη πάντα θα θριαμβεύει επί του μίσους.

«Οι σκέψεις μου είναι με το Λονδίνο απόψε, με τις οικογένειες των θυμάτων, με όσους γυρίζουν στο σπίτι, με τους ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα και τον κόσμο που προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τους αγαπημένους τους, με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που εργάζονται με θάρρος απόψε, όπως κάθε άλλη νύχτα.

Η σημερινή ημέρα ήταν αυτή ημέρα από τότε οι άνθρωποι των Βρυξελλών και του Βελγίου υπέστησαν ένα παρόμοιο πόνο και αισθάνθηκαν την υποστήριξη, τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη σας. Σε αυτή τη συναισθηματική στιγμή, εμείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνουμε εις διπλούν τη συμπάθεια μας..

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει πάντα ένας εταίρος και φίλος και χώρα που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε χέρι-χέρι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μαζί, οι Ευρωπαίοι δεν θα πάψουμε ποτέ να αποδείξουμε ότι η αγάπη θα θριαμβεύει πάντα πάνω από το μίσος και πως η ανοχή θα θριαμβεύει πάντα πάνω από το φόβο», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ