Κόσμος

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Ο Ερντογάν θα δώσει τουρκική υπηκοότητα σε 4 εκ. Σύρους»

Ο πρόεδρος του κεμαλικού κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε το Σάββατο ότι η ισλαμιστική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να δώσει την τουρκική υπηκοότητα σε 4 εκ. Σύρους μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου εάν νικήσει το «ναι».

«Ποιος έφερε τα 4 εκ. Σύρους μέσα [στην Τουρκία]; Το κοινοβουλευτικό σύστημα τους έφερε; Θα τους δώσουμε υπηκοότητα εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ναι», λένε αυτοί», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου σε συνάντηση στο Ντιγιάρμπακιρ (Άμιδα).

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ απαντώντας στον ηγέτη του CHP χαρακτήρισε τις δηλώσεις του «επικίνδυνες»: «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε για το δημοψήφισμα για να δώσουμε υπηκοότητα σε Σύρους. Ούτε υπάρχει τέτοια απόφαση», είπε.

Η αλήθεια είναι ότι το καθεστώς Ερντογάν σχεδιάζει να δώσει υπηκοότητα σε Σύρους πρόσφυγες. Ένα μέρος τους θα το εγκαταστήσει στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, για να αλλοιώσει τη σύνθεση του πληθυσμού, και ένα άλλο θα το «επιστρέψει» στη Συρία και θα το θεωρεί «μειονότητά» του.

Οι πρόσφυγες αποτελούν εργαλείο στους νεο-οθωμανικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ