Πολιτική

Η πρέσβης της Μ. Βρετανίας μιλά για τις επιπτώσεις του Brexit - Τι θα γίνει με τους Έλληνες που ζουν στην Βρετανία (βίντεο)


Για την ιστορική στιγμή της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η Πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ.

Η κ. Σμιθ, επικαλούμενη τα όσα είπε η Τερέζα Μέι στη Βουλή σήμερα, ανέφερε πως δεν πρόκειται για διαζύγιο, αλλά για μία αρχή, την αρχή μιας νέας σχέσης.

Σε ερώτηση για το τι σημαίνει το Brexit για τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται ή σπουδάζουν στη Βρετανία, αλλά και για το τι σημαίνει για τους Βρετανούς που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, απάντησε:

«Η κ. Μέι επεσήμανε σήμερα ότι θέλουμε να διαπραγματευτούμε μία όσο το δυνατόν συντομότερη συμφωνία για τα αμοιβαία δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν σαφές από το δημοψήφισμα ότι πρέπει να εφαρμόσουμε ένα καινούριο σύστημα μετανάστευσης στη Βρετανία, αλλά θα συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε τους ταλαντούχους Έλληνες και άλλους Ευρωπαίους που θα συνεισφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία μας».

Ερωτηθείσα για το πώς είναι δυνατόν, το Λονδίνο που έκανε δημοψήφισμα για το Brexit, να λέει «όχι» στο Εδιμβούργο, όταν η Σκωτία ζητά να κάνει δημοψήφισμα για να φύγει από την βρετανική κοινοπολιτεία, η κ. Σμιθ ανέφερε:

«Η Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι αυτή δεν είναι η στιγμή να ζητήσεις από τους Σκωτσέζους να αποφασίσουν για το καθεστώς τους, χωρίς τις απαραίτητες πληροφορίες για την μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε για την μελλοντική μορφή μίας ανεξάρτητης Σκωτίας».

Όσο για το αν πιστεύει πως θα υπάρξει και άλλη χώρα που θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Σμιθ δήλωσε πως «οι λόγοι για τους οποίος η Βρετανία πήρε αυτή την απόφαση είναι ιδιαίτερες και δεν αφορούν τις καταστάσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Σχετικά με το αν πιστεύει ότι οι Βρετανοί πιθανόν να έχουν μετανιώσει για την ψήφο τους υπέρ του Brexit, επεσήμανε ότι «η εντολή του βρετανικού λαού ήταν ξεκάθαρη και θα εφαρμοστεί».

Τόνισε επίσης, ότι κατά τη διαπραγμάτευση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η οποία θα διαρκέσει δύο χρόνια, τα βασικά θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την βρετανική κυβέρνηση, είναι τα αμοιβαία δικαιώματα των πολιτών και η μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ και ιδιαίτερα με τη συμφωνία εμπορίου.

«Θέλουμε διαπραγματεύσεις παράλληλα, δηλαδή όχι μόνο για τη συμφωνία αποχώρησης, αλλά ταυτόχρονα για την μελλοντική σχέση μας», υπογράμμισε ενώ τόνισε ακόμα ότι «Σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η πρώτη προτεραιότητά μας, πρέπει να είναι οι πολίτες μας, Βρετανοί και Ευρωπαίοι».
Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ