Πολεμική αεροπορία

Η ΠΑ «κλειδώνει» τον εναέριο χώρο του Αιγαίου - Φιλοξενεί τις Αεροπορίες ΗΠΑ, Ισραήλ, ΗΑΕ και Ιταλίας στην «Ηνίοχος 2017» και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία (vid)


Για δύο εβδομάδες η ελληνική Πολεμική Αεροπορία «θωρακίζει» τον αέρα του Αιγαίου πραγματοποιώντας την άσκηση «Ηνίοχος 2017». Στην άσκηση, που θα διεξαχθεί από την επόμενη Δευτέρα 27 Μαρτίου έως την Παρασκευή 7 Απριλίου θα συμμετάσχουν μαχητικά αεροσκάφη από ΗΠΑ, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιταλία.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της άσκησης «Ηνίοχος 2017» είναι κομβική, αφού στις 16 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στην Τουρκία και όσο φαίνεται πώς ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αποσπά την πλειοψηφία για να χρισθεί Σουλτάνος το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο θα ανεβαίνει επικίνδυνα.

Για τα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας που θα επιχειρήσουν ωστόσο να μπουν στο Αιγαίο η κατάσταση δεν θα είναι καθ' όλου εύκολη, καθώς εντός του FIR Αθηνών θα ασκούνται τρεις από τις κορυφαίες Αεροπορίες του κόσμου, αν όχι οι κορυφαίες. Η Ελληνική, η Αμερικανική και η Ισραηλινή.

Τα αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας θα πραγματοποιήσουν πολλά σενάρια, είτε σε μεικτούς σχηματισμούς είτε σε «εθνικούς» σχηματισμούς. Θα περιλαμβάνουν από προσβολή στόχων εδάφους έως και κατάρριψη εχθρικών μαχητικών, από χαμηλές πτήσεις απόκρυψης έως και ηλεκτρονικό πόλεμο με τη βοήθεια και άλλων μέσων. Οι εναέριοι ανεφοδιασμοί θεωρούνται δεδομένοι.

Η Πολεμική μας Αεροπορία θα συμμετέχει με F-16 block 52 adv και Mirage 2000-5, ενώ οι ΗΠΑ θα λάβουν μέρος με F-15Ε και F-16 block 60, όπως και τον Ισραήλ, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν με Mirage 2000-9. Η Ιταλία θα έχει περιορισμένο ρόλο και συμμετοχή. Να σημειωθεί ότι τα μαχητικά των τριών ξένων χωρών είναι η εξελιγμένη έκδοση αυτών που έχει η Ελλάδα.

Τα πρώτα αεροσκάφη έχουν ξεκινήσει να προσγειώνονται στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας και στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουν φθάσει όλα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου.

Πέραν ωστόσο του αεροπορικού σκέλους θα υπάρξει και συνεργασία με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, όπως γίνεται κάθε φορά στον «Ηνίοχο». Στη θάλασσα λοιπόν θα βρίσκονται φρεγάτες, ΤΠΚ και κανονιοφόροι, σκάφη που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία αεροπορική προσβολή την οποία θα επιχειρήσουν τα «εχθρικά» αεροσκάφη.

Να σημειωθεί πώς μέχρι και σήμερα στο κεντρικό Αιγαίο βρίσκονται πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιώντας την άσκηση «Αστραπή» με το σενάριο που βρίσκεται σε εξέλιξη να είναι «μπλε» εναντίον «κόκκινων» και η προστασία των νησιών του Αρχιπελάγους.

Το σημαντικό στοιχείο ωστόσο για την άσκηση «Ηνίοχος 2017» είναι πώς θα διεξαχθεί σε όλο το μήκος και πλάτος του FIR Αθηνών, από το ανατολικό Αιγαίο μέχρι την βόρεια Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι και την δυτική Ελλάδα. Θυμίζεται πώς πέρυσι οι Αρχηγοί ΓΕΑ της Ελλάδας και του Ισραήλ πέταξαν μέχρι και το Καστελόριζο συμμετέχοντας σε ένα τμήμα της άσκησης με σενάριο της απόκρουση εναέριας εισβολής.

Μπορεί ο προγραμματισμός της άσκησης να ήταν τυχαίος όσον αναφορά στην ημερομηνία διεξαγωγής του (συνήθως γίνεται Απρίλιο αλλά προγραμματίζεται πολλούς μήνες πριν) αλλά αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να σταλεί το μήνυμα στην Τουρκία πώς η Ελλάδα συνεργάζεται με τις κορυφαίες Αεροπορίες του κόσμου και τις φιλοξενεί στο Αιγαίο. Ήδη, αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη κοινή άσκηση Ισραήλ και Κύπρου εντός του FIR Λευκωσίας.

Για ένα κρίσιμο δε χρονικό διάστημα (μέχρι και τις 7 Απριλίου) ένας μεγάλος αριθμός αεροσκαφών θα βρίσκεται στο αέρα και αρκετά πλοία ανοιχτά του Αιγαίου, οπότε μειώνονται και οι πιθανότητες οι Τούρκοι να κάνουν «τσαμπουκάδες», απ' αυτούς που συνηθίζουν όταν στριμώχνονται και αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...