Αρχείο

«Ηνίοχος-2017»: Μπλόκ ελληνικών, αμερικανικών και ισραηλινών μαχητικών σε σενάριο κατάρριψης «εχθρικών» αεροσκαφών και πλήγματος στόχων επιφανείας σε Καστελόριζο και Λήμνο

Με σενάρια προσβολής στόχων στα νησιά και τη θάλασσα και εναέριες μάχες μεταξύ των «φίλιων» και των «εχθρικών» ομάδων έχει ξεκινήσει η άσκηση «Ηνίοχος» της Πολεμικής Αεροπορίας στην οποία συμμετέχουν αεροσκάφη από τέσσερις ξένες χώρες, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και την Ιταλία.

Αυτή την ώρα δίδεται συνέντευξη Τύπου στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας απ’ όπου εξορμούν τα συνολικά 36 ξένα μαχητικά αεροσκάφη και μαζί με τα ελληνικά συμμετέχουν στα πολλά συνέρια της άσκησης. Η εκδήλωση γίνεται παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας των Ένοπλων Δυνάμεων και ξένων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανών πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Καμμένος μάλιστα με τον κ. Πάιατ θα έχουν την ευκαιρία για ένα σύντομο τετ α τετ μετά το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Ουάσιγκτον όπου στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζέιμς Ματίς έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, αλλά και τη στρατηγικής σημασίας θέσης της Ελλάδας, η οποία μπορεί να γίνει πόλος σταθερότητας σε μία περιοχή που «βράζει». Να σημειωθεί πώς ο κ. Πάιατ είχε εκφράσει τους φόβους του για «ατύχημα» στο Αιγαίο πρόσφατα.

Τώρα, όσον αναφορά στο επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης, σήμερα και αύριο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα ελληνικά μαχητικά και τα ξένα θα πετάξουν σε σχηματισμούς στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στο Καστελόριζο όπου θα αναπτύξουν διάφορες δράσεις, αλλά κυρίως θα «παίξουν» σενάρια «μπλε» εναντίον «κόκκινων». Κοινώς θα γίνουν αερομαχίες με τους Έλληνες πιλότους να δίνουν το έναυσμα, αφού θεωρούνται από τους κορυφαίους στο είδος λόγω της συνεχούς εκπαίδευσης τους στο Αιγαίο με τους Τούρκους.

Το γεγονός ωστόσο πώς το σενάριο αυτό θα αναπτυχθεί στο Καστελόριζο, όπως επίσης και στο βόρειο Αιγαίο και τη Λήμνο, που πρόσφατα η Τουρκία μπλόκαρε προκειμένου να μην διεξαχθεί Νατοϊκή άσκηση με το επιχείρημα πώς το νησί είναι αποστρατιωτικοποιημένο αναβαθμίζει το μήνυμα που στέλνεται στην απέναντι πλευρά μέσω της «Ηνίοχος».

Το να πετούν ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο και να συνεργάζονται με τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς είναι σίγουρα κάτι που προκαλεί ανησυχία στους Τούρκους, οι οποίοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Βλέπει επίσης η Άγκρα πώς η στρατηγική αυτή συμμαχία αναβαθμίζεται έστω και σε στρατιωτικό επίπεδο τη στιγμή που τρώει χαστούκια από την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ δεν είναι διατεθειμένο να κάνει κινήσεις αποκατάστασης των σχέσεων του με την Τουρκία όσο βρίσκεται στο προσκήνιο ο Ρ.Τ.Ερντογάν και συμπεριφέρεται με έπαρση και αλαζονεία.

Ωστόσο, το Αιγαίο δεν θα είναι το μόνο πεδίο της άσκησης. Θα υπάρξουν σενάρια και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και συνεργασία με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Κρήτης μέχρι και την επόμενη Παρασκευή που ολοκληρώνεται η άσκηση.

Να σημειωθεί πώς οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Ανδραβίδα 12 μαχητικά αεροσκάφη F-15E και F-16 block 60, οι Ισραηλινοί 12 F-16 block 60, τα ΗΑΕ 6 Mirage 2000-9 και ακόμη 6 αεροσκάφη οι Ιταλοί. Πρόκειται δηλαδή για αναβαθμισμένη άσκηση «Ηνίοχος».   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...