Αρχείο

Τουρκικά μαχητικά βομβαρδίζουν τους Κούρδους SDF στη Συρία ενώ δυνάμεις SAT κατευθύνονται προς Ιεράπολη - Βομβαρδίζουν και οι Ρώσοι - Απέκλεισαν την Τουρκία οι ΗΠΑ για τη Ράκκα, "στον αέρα" η βάση του Ιντσιρλίκ (βίντεο)


 του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Ραγδαίες εξελίξεις στη Β.Συρία καθώς τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν τους Κούρδους SDF/YPG στην περιοχή Tal Rifaat ενώ τουρκικές ειδικές δυνάμεις SAT έχουν εμπλακεί και σε ανταλλαγές πυρών με τους Κούρδους YPG στο Afrin! Ταυτόχρονα ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν με τη σειρά τους τις δυνάμεις SDF  με τις Αμερικανικές Δυνάμεις να είναι 5 χλμ μακριά!

Τα τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων SDF στο χωριό Umm al Julud βορειοδυτικά της Manbij. Οι Τούρκοι πλέον κινούνται ξεκάθαρα προς την Ιεράπολη όπου σταθμεύουν οι Αμερικανικές Δυνάμεις ενώ δίνουν φωτογραφίες και βίντεο στη δημοσιότητα.

Η κίνηση αυτή των Τούρκων ήρθε μετά την δημοσιοποίηση στο τουίτερ της US Central Command φωτογραφιών Κούρδων μαχητών! 

https://twitter.com/CENTCOM/status/836574056468082688

https://twitter.com/CENTCOM/status/836573860669571072

https://twitter.com/nighttides/status/836954078299185152

https://twitter.com/nighttides/status/837009106196123650

Ο Αμερικανός στρατηγός Στέφεν Τόουνσεντ, που είναι και ο επικεφαλής των δυνάμεων των χωρών του συνασπισμού που μάχεται εναντίον του ISIS, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκκας θα υποστηρίξουν τον συνασπισμό των δυνάμεων στις οποίες συμμετέχουν και οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού, ο γνωστός YPG, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ο στρατηγός δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, οτι η συμμαχία στην οποία ηγούνται οι ΗΠΑ, θέλει επειγόντως να καταπολεμήσει το ISIS και να απελευθερώσουν την Raqqa, που οι ισλαμιστές χρησιμοποιούν ως προπύργιο στη Συρία, καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες για νέες επιθέσεις των τρομοκρατών στο εξωτερικό.

Η Τουρκία αντέδρασε άμεσα σε αυτή την απόφαση, καθώς θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση. Όμως οι ΗΠΑ θεωρούν αξιόπιστο σύμμαχο τους πολιτοφύλακες του YPG, καθώς μέχρι τώρα έχουν διαδραματίσει έναν έντονο ρόλο στην καταπολέμηση εναντίον των τζιχαντιστών.

"Περιμένω από τους Κούρδους να συμμετέχουν στην επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκκας από τον ISIS", δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός.

«Η Τουρκία δεν θέλει να μας δει να συνεργαζόμαστε με το SDF, ιδιαίτερα στη Raqqa," είπε ο Τόουνσεντ.

«Η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στην περιοχή, είναι οι δυνάμεις του Συριακού στρατού, όπου το YPG αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός'', είπε ο Τόουνσεντ

Όπως τόνισε τέλος ο στρατηγός, οι αραβικές δυνάμεις και όχι οι Κούρδοι αναμένεται να αναλάβουν στο μέλλον τον έλεγχο της Raqqa.

Η Τουρκία αντέδρασε άμεσα σε αυτές τις δηλώσεις, δείχνοντας πλέον πως οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ θα μπουν σε τροχιά σύγκρουσης.

Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει την χρήση της ΝΑΤΟϊκής βάσης του Ιντσιρλίκ από τα μαχητικά της αμερικανικής Αεροπορίας για την επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκκα, εάν σε αυτήν συμμετάσχουν και οι Κούρδοι του YPG απάντησαν αμέσως οι Τούρκοι.

Oι Κούρδοι της Συρίας έχοντας διακόψει την οδική επαφή της «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Χαλιφάτου Ράκκα με την Ντέιρ Εζόρ ετοιμάζονται για την τελική έφοδο στην πόλη προς ανακατάληψή της.

Σε αυτή την επιχείρηση θα χρειαστούν αεροπορική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, άλλωστε οι επονομαζόμενες δυνάμεις του SDF που αποτελούνται κυρίως από Κούρδους μαχητές και κάποιους αραβόφωνους Σύρους που πρόσκεινται ενάντια στην κυβέρνηση Μ.Άσαντ, δημιουργήθηκαν και εξοπλίστηκαν από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η βάση είναι ΝΑΤΟϊκή λειτουργεί με ΝΑΤΟϊκά κονδύλια. Όμως η Τουρκία θεωρεί ότι είναι φυσικό δικαίωμά της να αρνηθεί τη χρήση των αμερικανικών αεροσκαφών από το έδαφός της διότι αυτά δεν θα συμμετάσχουν σε επίσημη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση.

«Ένα σημαντικό ατού για την Τουρκία είναι ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στα Άδανα. Έτσι, εάν αποφασίσουν να λάβουν μέρος οι ομάδες του PKK / PYD / YPG δεν θα επιτρέψουμε τη χρησιμοποίηση του Ιντσιρλίκ. Σε αυτήν την περίπτωση οι ΗΠΑ θα στερηθούν την υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών» αναφέρει ο τουρκικός Τύπος

Η συμμετοχή των κουρδικών ένοπλων ομάδων στην επιχείρηση της Ράκας τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας και η τελευταία έχει θέσει ορισμένες προϋποθέσεις.

Η Τουρκία πρότεινε για την επιχείρηση αυτή να συμμετάσχει ο ‘Ελεύθερος Συριακός Στρατός’, ο οποίος έχει εκπαιδευθεί στην Τουρκία.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί επιμένουν στη συμμετοχή των «Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας» που αποτελείται από Κούρδους και Άραβες.

Και ο πανικός των Τούρκων δεν σταματά εδώ, καθώς βομβάρδισε πριν λίγες ώρες Κούρδους μαχητές στη Β. Συρία.

Η επίθεση των τουρκικών F-16 έλαβε χώρα στην περιοχή Tal Rifa’, κοντά στην αεροπορική βάση Mennagh.

Μάλιστα οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν στον βομβαρδισμό, καθώς τουρκικός στρατός και συμμαχικές προς αυτόν οργανώσεις σύρων ανταρτών επιτέθηκαν σήμερα σε χωριά που τελούν υπό τον έλεγχο πολιτοφυλακών συμμάχων των ΗΠΑ κοντά στην πόλη Μάνμπιτζ στη βόρεια Συρία, δήλωσε εκπρόσωπος των πολιτοφυλακών. Προς το παρόν δεν υπάρχει σχόλιο από την Τουρκία.

Ο Σαρφάν Ντάρβις δήλωσε στο Ρόιτερς πως τα χωριά βρίσκονται 27 χλμ. δυτικά της Μάνμπιτζ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η Μάνμπιτζ είναι ο επόμενος στόχος της τουρκικής εκστρατείας στη βόρεια Συρία.

Την ίδια στιγμή, ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν "κατά λάθος",  δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη Συρία.

Τα ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν κάποια χωριά που πίστευαν πως βρίσκονται δυνάμεις του του ISIS, στην πραγματικότητα όμως υπήρχαν Συριακές δυνάμεις του αραβικού Συνασπισμού .

Ο στρατηγός Townsend ανέφερε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονταν λιγότερο από πέντε χιλιόμετρα (τρία μίλια) μακριά από τα χωριά που έγινα οι βομβαρδισμοί.

Τα πράγματα δυσκολεύουν για τους Τούρκους. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία φαίνεται πως συμπλέουν (σε κάποια τουλάχιστον σημεία) στο θέμα της επίσημης ανεξαρτησίας των Κούρδων.

Υπέρ των Κούρδων κινείται και η Ρωσική πλευρά, τα ρωσικά ΜΜΕ μάλιστα ξεκίνησαν να προβάλλουν με ιδιαίτερη θέρμη τα αιτήματα του Κουρδικού λαού για ένα ανεξάρτητο κράτος.

Πάντως ήδη ο Ερντογάν βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί καθώς οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις δεν βρίσκονται και στην καλύτερη χρονική τους περίοδο.

SAT

Κούρδοι και Αμερικανοί

https://twitter.com/nomadly00/status/836954644362383360

https://twitter.com/AzadiRojava/status/836961282687369216

https://twitter.com/nighttides/status/836998532234104833

https://twitter.com/gordonnyt/status/836708738652332032

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ