Ένοπλες Συρράξεις

ΕΚΤΑΚΤΟ: Διπλωματικό επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας και τελεσίγραφο από Άγκυρα -Νεκρός Τούρκος στρατιώτης - Στο ναδίρ ξανά οι σχέσεις των δύο χωρών



Του Κώστα Κομποθέκρα

Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά την στρατιωτική ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στο Efrin, καθώς υπάρχει ένας νεκρός Τούρκος στρατιώτης από πυρά που προήλθαν από μέρος που βρίσκονται ρωσικές δυνάμεις, η Τουρκία προχώρησε σε διάβημα στη ρωσική πλευρά ενώ δόθηκε και τελεσίγραφο να σταματήσει η υποστήριξη στους Κούρδους και να κλείσουν τα γραφεία του PYD-YPG στη Μόσχα. Η Άγκυρα τόνισε πως έχει την δυνατότητα να αντεπιτεθεί στην κουρδική πόλη.

Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει συγκρούσεις μεταξύ τουρκόφιλων δυνάμεων και συριακού Στρατού-Κούρδων στο συριακό έδαφος.

Για την όλη εξέλιξη το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σας την είχε προαναγγείλει στο άρθρο Καρφί στο φέρετρο της Τουρκίας από Ρωσία και ΗΠΑ: Ξεκίνησε η εκπαίδευση Κούρδων από Ρωσικές δυνάμεις – Επίσημα για Κουρδιστάν μίλησε η CENTCOM – Δείτε βίντεο και εικόνες και Μεγαλοπρεπέστατο «άδειασμα» Β. Πούτιν σε Ρ. Τ. Ερντογάν – Ρώσοι στρατιώτες στο πλευρό των Κούρδων – 100.000 στρατιώτες του YPG έτοιμοι να επιτεθούν στην Άγκυρα!

Η Τουρκία τόνισε στην ανακοίνωση της:
https://twitter.com/yirmidorttv/status/844845087737634816

"Αμέσως μετά το περιστατικό, καλέσαμε τον Πρέσβη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για για το δυσάρεστο γεγονός"

Ο Τούρκος εκπρόσωπος, Hüseyin Müftüoğlu, είπε ότι"περιμένουμε από τη Ρωσία να σεβαστεί τις ευαισθησίες μας " και περιέγραψε τις εικόνες που κυκλοφορούν με Ρώσους στρατιώτες και  άντρες του PKK/PYD ως "δυσάρεστες".

Την Τετάρτη, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας  στρατιώτης πυροβολήθηκε  στην επαρχία Χατάι από έναν Κούρδο ελεύθερο σκοπευτή στη συριακή πλευρά των συνόρων.

Λίγο μετά το περιστατικό, οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά χτυπώντας χωριά εντός της Συρίας στην περιοχή των συνόρων της πόλης Afrin, στην οποία κατοικοεδρεύουν Ρώσοι επίλεκτοι κομάντος .

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Καρφί στο φέρετρο της Τουρκίας από Ρωσία και ΗΠΑ: Ξεκίνησε η εκπαίδευση Κούρδων από Ρωσικές δυνάμεις – Επίσημα για Κουρδιστάν μίλησε η CENTCOM), αναφέραμε ότι  Ρωσία και ΗΠΑ διαμελίζουν οριστικά την Τουρκία για διαφορετικούς λόγους η κάθε χώρα: Eπίσημα για Κουρδιστάν μίλησαν οι ΗΠΑ σε ανακοίνωση της CENTCOM ,  ενώ η Μόσχα διέρρευσε βίντεο σε ρωσικά και κουρδικά ΜΜΕ με ρωσικές δυνάμεις να εισέρχονται στην Αφρίν μετά τη συμφωνία μεταξύ YPG και ρωσικού στρατού.

Για αυτό και οι Τούρκοι αναζητούν «πάτημα» για να επέμβουν στην περιοχή προσπαθώντας να αλλάξουν το ρου των γεγονότων.

Σύμφωνα με το YPG, τουλάχιστον 10 άμαχοι τραυματίστηκαν από την τουρκική επίθεση. «Ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει συνεχώς», δήλωσε  ο εκπρόσωπος του YPG Redur Xelil στο Reuters, προσθέτοντας ότι «Κάθε απάντηση από τις δυνάμεις μας στην περιοχή αυτή έρχεται ως αυτοάμυνα.»

Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι κουρδικές δυνάμεις είναι  προέκταση του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο μάχεται  για την αυτονομία  του στο τουρκικό έδαφος.

Η κουρδική οργάνωση YPG αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των αποκαλούμενων συριακών δημοκρατικών δυνάμεων (SDF), που υποστηρίζονται  από τις ΗΠΑ και την Ρωσία.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των 30.000 μαχητών του SDF  αποτελούνται από μαχητές  της κουρδικής οργάνωσης YPG. Η υποστήριξη των ΗΠΑ στις δυνάμεις αυτές  έχει εξοργίσει την Τουρκία.

 Σε μια άλλη εξέλιξη, οι Κούρδοι  πολιτοφύλακες  έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα εισέλθουν στην βόρεια συριακή πόλη της Ράκκα  ως μέρος της  επερχόμενης επίθεσης  για να εξουδετερωθούν οι τζιχαντιστές  και για οτιδήποτε θα είναι σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή ο ρωσικός στρατός  προετοιμάζει  να δημιουργήσει μια μόνιμη βάση στη βορειοδυτική Συρία ενώ η ρωσική στρατιωτική ηγεσία υπέγραψε συμφωνία με το YPG  για την εκπαίδευση των Κούρδων.

Στην περιοχή Shahba εντοπίστηκαν ρωσικές δυνάμεις να γιορτάζουν μαζί με τους Κούρδους, το Νεβρόζ. Πρόκειται για τη γιορτή της εαρινής ισημερίας και η λέξη σημαίνει «Νέο Φως», «Νέα Ημέρα». Για τους Κούρδους η γιορτή αυτή έχει ταυτιστεί με την επανάσταση, με τον αγώνα για την ελευθερία.

Όλα αυτά έχουν εξοργίσει τον Ερντογάν ο οποίος διαβλέπει στρατηγικού τύπου περικύκλωση της  χώρα του ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι οι σχέσεις με την Μόσχα έχουν πάρει την «κατηφόρα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ