Αρχείο

Εκκλησιαστική περιουσία: Από τα ξενοδοχεία και τα πάρκινγκ στη διάθεση της αγροτικής γης και στην...αναδιανομή του ΣΥΡΙΖΑ

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Θα αξιοποιηθούν οι σχολάζουσες γαίες της Εκκλησίας μάθαμε ΠΑΛΙ (!) χθες....

Οποία πρωτοτυπία αλήθεια.... Και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις πανομοιότυπες συναντήσεις είχαμε και καρμπόν δηλώσεις, μόνο που τελικά μηδέν εις το πηλίκον.

Χθες ήταν η σειρά του συριζαίου αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Τσιρώνη να τοποθετηθεί επί του θέματος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο κ. Ιερώνυμος εδώ και αρκετά χρόνια πολλάκις έχει επαναλάβει πως η Εκκλησία διαθέτει τις εκτάσεις αυτές σε ανέργους ή ευπαθείς ομάδες, αλλά ουδείς τελικά τις αξιοποίησε... Οπότε και στην συγκεκριμένη περίπτωση κρατάμε μικρό καλάθι.

Ευχόμαστε μονάχα η συμφωνία αυτή με την κυβέρνηση να μην είναι προϊόν πίεσης με πολιορκητικό κροιό το Κτηματολόγιο και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτό σε Μητροπόλεις και μοναστήρια....

Περί εκκλησιαστικής περιουσίας

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αξία της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αρκετές προοδευτικές δυνάμεις της Βουλής βάλουν συχνά πυκνά κατά της Ελλαδικής Εκκλησίας θεωρώντας την πλούσια και μάλιστα ζητούν να αναλάβει εκείνη τη μισθοδοσία των κληρικών.

Από την πλευρά της η ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας διατείνεται πως στην πράξη η περιουσία της δεν είναι και τόσο μεγάλη.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν πάντως διαπιστώνει κανείς πως η εκκλησιαστική περιουσία έχει απασχολήσει πολλάκις την Μονή Πετράκη, αλλά το σκεπτικό δεν ήταν πάντοτε το ίδιο....

Κάποτε η Ελλαδική Εκκλησία διαβουλευόταν για την κατασκευή πάρκινγκ και ξενοδοχείων.

Σήμερα το «ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΑΜ» θυμίζει πως κατά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο του 2001 και κατά τη συνοπτική ενημέρωση επί της πορείας των οικονομικών της Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος παρουσίασε τις αναπτυξιακές προτάσεις. Σε αυτές όπως προαναφέρθηκε γινόταν πολύς λόγος για πάρκινγκ και ξενοδοχεία προκειμένου να αξιοποιηθεί τοιουτοτρόπως η εκκλησιαστική περιουσία.

Μάλιστα αναφέρθηκαν τότε και συγκεκριμένοι χώροι και οικόπεδα τα οποία ζητούνταν για πάρκινγκ, αλλά επίσης και άλλοι χώροι προτεινόμενοι για ανέγερση ξενοδοχειακων μονάδων .

Ήτοι:

Για πάρκινγκ

« α. Ἐν Ἀθήναις:

1. Οἰκόπεδον (2.788 τ.μ.) ἐπί τῆς Λεωφόρου Ἀλεξάνδρας. Λειτουργῆ ὡς χῶρος σταθμεύσεως αὐτοκινήτων.

2. Οἰκόπεδον (1.368 τ.μ.) ἐπί τῶν Τρικάλων καί Αἰγίου (Γουδί). Ἐζητήθη διά πάρκιν.

3. Οἰκόπεδον (342 τ.μ.) ἐπί τῆς Ἰουλιανοῦ. Μικρόν, ἀλλ' εἰς πυκνοδομημένην περιοχήν. Εἶναι δυνατόν ν' ἀποδώση ὡς πάρκιν.

4. Οἰκόπεδον (381 τμ.μ) εἰς Κάτω Πατήσια. Ὁμοίως.

β. Ἐν Βουλιαγμένῃ:

1. Ο.Τ. 7 (ἐμβ. 17431 τ.μ.) εἰς κεντρικήν θέσιν, προσφερόμενον διά τόν σκοπόν αὐτόν.

2. Ο.Τ. 5 (5.658 τ.μ.). Ὁμοίως πλησίον καί ξενοδοχείου.

3. Ο.Τ. 70 (2.283 τ.μ.). Χαρακτηρισμένον ὑπό τοῦ Δήμου ὡς χῶρος σταθμεύσεως.

4. Ο.Τ. 75 (843 τ.μ.). Ὁμοίως.

Β. Ἐν Θεσσαλονίκῃ:

1. Οἰκόπεδον (888 τ.μ.). Λειτουργεῖ ἤδη ὡς χῶρος σταθμεύσεως καί πρατήριον.

2. Οἰκόπεδον (535 τ.μ.). ἐπί τῆς ὁδοῦ Ὀλύμπου. Προσφέρεται διά τήν χρῆσιν αὐτήν.

3. Οἰκόπεδον (581 τ.μ.) ἐπί τῶν ὁδῶν Φιλίππου, Χριστοπούλου καί Δελμούζου. Ἔχει συνταχθῆ μελέτη διά πολυόροφον ἐστεγασμένον γκαράζ.

4. Οἰκόπεδον (1.490 τ.μ.) ἐπί τῶν ὁδῶν Τσιμισκῆ κ.λπ. Ἡ ἐκμετάλλευσίς του γίνεται ἀπό τήν Ε.Κ.Υ.Ο ἤδη.

Γ. Ἐν Πάτραις:

Οἰκόπεδον (626 τ.μ.) ἐπί τῶν ὁδῶν Ὄθωνος καί Ἀμαλίας. Κεντρικόν, προσφέρεται διά τήν χρῆσιν αὐτήν.

Δύο ἐν ἐπαφῇ οἰκόπεδα (576 τ.μ.) ἐπί τῆς Φαβιέρου.

Οἰκόπεδον (593 τ.μ.) ἐπί τῶν ὁδῶν Σαρανταπόρου καί Π. Μελᾶ.

Οἰκόπεδον (379 τ.μ.) ἐπί τῆς ὁδοῦ Ναυμαχίας Ἕλλης.

Τρία συνεχόμενα οἰκόπεδα (794 τ.μ.) ἐπί τριῶν ὁδῶν Ἁγ. Διονυσίου κ.ἄ. »

Για ξενοδοχεία

«Ἀξιοποίησις τοῦ ἐν Ἀθήναις (ἐπί τῶν ὁδῶν Δεινοκράτους - Ἰατρίδου - Σουηδίας) ἐκκλησιαστικοῦ ἀκινήτου διά τῆς ἀνεγέρσεως ξενοδοχειακῆς μονάδος. Ἐνώπιον τῆς Δ.Ι.Σ. (Συνεδρία ΙΖ´/11-1-2001) ὁ Μακαριώτατος Πρόεδρος ἔφερεν τό θέμα, τό ὁποῖον ἀπησχόλησεν τήν προεδρευομένην ὑπ' Αὐτοῦ Συνοδικήν Ἐπιτροπήν Οἰκονομικῶν (Συνεδρία 8 Ἰανουαρίου 2001) καί κατά τό ὁποῖον ἐν ὄψει τῆς Ὀλυμπιάδος τοῦ 2004, ἐξεδόθη νόμος, αἴρων τήν ἀπαγόρευσιν ἀνοικοδομήσεως νέων ξενοδοχείων εἰς τήν περιοχήν Ἀττικῆς. Ὑπό τήν πίεσιν τῆς ὑφισταμένης προθεσμίας ὑποβολῆς αἰτημάτων (14 Φεβρουαρίου 2001), ἐνεκρίθησαν ὑπό τῆς Δ.Ι.Σ., αἱ προτάσεις τῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τῶν Οἰκονομικῶν καί ἀνετέθη εἰς τήν

Διά συντόνων ἐνεργειῶν τῆς Ε.Κ.Υ.Ο. καί διά τήν ἔγκρισιν ὅσων ἀκινήτων προσφέρονται διά τοιαύτην ἀξοιοποίησιν, ὑπεβλήθησαν τέσσαρες αἰτήσεις δι' ἰσάριθμα οἰκόπεδα ἰδιοκτησίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος διά τῶν ὁποίων ἐζητεῖτο:

Ἔγκρισις καταλληλότητος οἰκοπέδου ἐπί τῆς ὁδοῦ Δεινοκράτους ἐν Ἀθήναις διά τήν ἀνέγερσιν ξενοδοχειακῆς μονάδος πολυτελείας 750 κλινῶν.

Ἔγκρισις καταλληλότητος οἰκοπέδου ἐπί τῆς λεωφόρου Βουλιαγμένης ἐν Ἀθήναις διά τήν ἀνέγερσιν ξενοδοχειακῆς μονάδος Α´ τάξεως 300 κλινῶν.

Ἔγκρισις καταλληλότητος οἰκοπέδου ἐπί τῆς λεωφόρου Βουλιαγμένης ἐν Ἀθήναις διά τήν ἀνέγερσιν ξενοδοχειακῆς μονάδος πολυτελείας 350 κλινῶν.

Ἔγκρισις καταλληλότητος οἰκοπέδου ἐπί τῆς ὁδοῦ Ἐθν. Ἀμύνης ἐν Θεσσαλονίκη διά τήν ἀνέγερσιν ξενοδοχειακῆς μονάδος πολυτελείας 300 κλινῶν.»

Από το 2001 μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Και φτάσαμε στο 2017 η Εκκλησία να διαθέτει εκκλησιαστική γη σε όσους έχουν ανάγκη. Αλλάζουν οι καιροί...

ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που άλλαξε όμως ήταν και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ...

Ήταν Ιούλιος του 2013...Το κείμενο της πολιτικής απόφασης του ιδρυτικού Συνεδρίου του κόμματος έκρύβε..λεπτομέρειες που αποκάλυπταν τα σχέδια της...αριστερής φιλοσοφίας, η οποία διέπει την τότε αξιωματική αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση και επηρεάζει άμεσα την Εκκλησία.

Σε αυτό οι ίδιοι οι συντάκτες του κειμένου ομολογούσαν : “Οι προτάσεις αυτές, παρόλο που δεν εξαντλούν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύουν τις κεντρικές επιλογές και τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας.”

Οσον αφορά στην εκκλησιαστική γη, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ ορεγόταν....αναδιανομή της. Συγκεκριμένα στο κείμενο της πολιτικής απόφασης αναφέρονταν τα εξής: “Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα η εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας/αυτάρκειας. Γι’ αυτό προωθούμε μια νέα ριζοσπαστική πολιτική στον αγροτικό τομέα, μέρος της οποίας αποτελεί η αναδιανομή της αγροτικής γης (δημόσιας, εκκλησιαστικής ή μεγάλης ιδιωτικής)”

Η θέση αυτή απείχε βέβαια παρασάγγας από την πρόταση του Αρχιεπισκόπου, την οποία είχε προβάλλει στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του το 2012, και σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία θα ήθελε να διαθέσει όση γη της έχει απομείνει σε άνεργους που θα ήθελαν να γίνουν αγρότες.

Και φτάνουμε στον Δεκέμβριο του 2013....

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί της ψηφίσεως του προϋπολογισμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά περί “αξιοποίησης της μη καλλιεργήσιμης εκκλησιαστικής ή μοναστηριακής γης”.

Μια πρόταση διαφορετική από εκείνη του συνεδρίου περί αναδιανομής.

Ο κ. Τσίπρας με τη φράση του αυτή ήρθε να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη θέση του Αρχιεπισκόπου στην συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα. Τότε ο κ. Ιερώνυμος ερώτωμενος σχετικά είχε δηλώσει πως “ Οταν μας επεσκέφθη ο κ. Βενιζέλος στη Σύνοδο του είπαμε ότι είναι λίγη η εκκλησιαστική περιουσία, Εμείς δεν πουλάμε ούτε μια σπιθαμή γης. Θα την αξιοποιήσουμε με μακροχρόνιες μισθώσεις κλπ. Αλλά θα μείνει δικη΄μας”.

Είναι σαφές λοιπόν, πως όλοι καλοβλέπουν την εκκλησιαστική γη, μόνο που δεν είναι διατεθειμένοι να κινήσουν τις διαδικασίες για να την αξιοποιήσουν.... 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...