Πολιτική

Δραγασάκης: Η ανάπτυξη της βιομηχανίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση

«Η ανάπτυξη μίας σύγχρονης, εξωστρεφούς και ανταγωνιστικής ελληνικής βιομηχανίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ).

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν η τόνωση των επενδύσεων και η ενίσχυση της βιομηχανίας, μετά την αποβιομηχάνιση που συντελέστηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως πρόσθεσε, προς αυτήν την κατεύθυνση συντάσσεται το κείμενο της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής που θα κληθεί να ακολουθήσει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια, με τη βιομηχανία να είναι ένας από τους κύριους πυλώνες του νέου παραγωγικού υποδείγματος.

Οι κυριότερες πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση για τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής αφορούν:

- Τη σύνταξη και εφαρμογή ενός ευνοϊκού αναπτυξιακού νόμου για τις βιομηχανικές επενδύσεις.

- Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.

- Την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τη χωροθέτηση παραγωγικών δραστηριοτήτων.

- Την προώθηση ρυθμίσεων που άρουν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη των παραγωγικών επενδύσεων, μέσα και από την αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιουργούνται αυτήν την περίοδο. Τόνισε, μάλιστα, πως σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, καθώς, όπως είπε, έχει παρέλθει οριστικά η εποχή του κρατικοδίαιτου και παρασιτικού επιχειρείν.

Σχετικά με τη κρίση που περνά η Ελλάδα, επισήμανε ότι είναι διπλή. Προκλήθηκε, τόσο από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι το 2010, όσο και από τα μέτρα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσι του πρώτου και δεύτερου μνημονίου, που όξυναν, αντί να επιλύσουν, τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Και αυτός ο συνδυασμός εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί η Ελλάδα παραμένει ακόμη υπό καθεστώς προγραμμάτων προσαρμογής, όταν άλλες χώρες έχουν ήδη ολοκληρώσει αντίστοιχα προγράμματα και έχουν εξέλθει με επιτυχία στις διεθνείς αγορές.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΧΒ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, αλλά, ταυτόχρονα, υπογράμμισαν ότι ο τομέας της χημικής βιομηχανίας «άντεξε» κατά τη διάρκεια της κρίσης και πλέον εκδηλώνεται ζωηρό ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση επενδύσεων και την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε συμφωνία να συνεχιστούν οι συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων των αρμόδιων υπουργείων και του ΣΕΧΒ, με σκοπό την επίλυση ζητημάτων, όπως το ενεργειακό κόστος και οι έλεγχοι στην αγορά.

Επίσης, θα εκπονηθεί ειδική κλαδική μελέτη, η οποία θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες ανάπτυξης του τομέα των χημικών βιομηχανιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...