Οικονομία

Γ.Στουρνάρας και Π.Λιαργκόβας «πυροβολούν» την κυβέρνηση: «Πάμε ολοταχώς για 4ο μνημόνιο - Αντίο ανάπτυξη και το 2017 αν δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση»

Ο συντονιστής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας «πυροβολούν» για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση και σημειώνουν πώς αν δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση πάμε για ένα τέταρτο μνημόνιο και συνέχιση της ύφεσης και για το 2017.

Χθες είχε ρίξει τις «βόμβες» του ο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για στάση πληρωμών σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές φθάσει μέχρι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούλιο που θα πρέπει η Ελλάδα να πληρώσει 7 δισ. ευρώ.

Φαίνεται όμως πώς τη σκυτάλη παρέλαβαν οι κ.κ. Λιαργκόβας και Στουρνάρας, αν και ειδικά ο δεύτερος δεν την άφησε ποτέ και ως ο μνημονιακότερος των μνημονιακών στέλνει συνεχώς τελεσίγραφα προκειμένου να υπογραφεί μία συμφωνία όποια και αν είναι αυτή απλά να εξυπηρετεί τους δανειστές και το «κεφάλαιο». Δεν νοιάζει τον κ. Στουρνάρα αν θα κοπούν, μισθοί, συντάξεις, αν θα πέσει πολύ πιο κάτω το αφορολόγητο , ή αν θα υπάρξουν επώδυνες αλλαγές για τα εργασιακά.

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας μιλώντας στον Real Fm εκτίμησε πώς μέσα στο 2018 είτε θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο ή χρεοκοπία. «Φαίνεται ότι το τρένο να βγούμε στις αγορές θα πάει πιο μακριά… Με βάση τα σημερινά δεδομένα τα capital controls μάλλον φαίνεται να ενισχύονται, γιατί παρατηρούμε τη συνεχή διαρροή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Επομένως, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δεν φαίνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα να βγαίνουμε στις αγορές το 2018, άρα ή θα παραταθεί το τρέχον μνημόνιο ή θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο ή χρεοκοπούμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Πρόσθεσε επίσης πώς για να αντιστραφούν όλα αυτά πρέπει να υπάρξει μία πάρα πολύ καλή συμφωνία, «έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα πολύ θετικό κλίμα, πράγμα το οποίο όμως με βάση τα όσα βλέπουμε δεν φαίνεται να υλοποιείται. Επομένως, υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος για την οικονομία, ενδεχομένως τα πράγματα να γίνουν ακόμη χειρότερα εάν καθυστερήσει και άλλο η συμφωνία και δεν κλείσει με τελικό ορόσημο στις 7 Απριλίου».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ο κ. Λιαργκόβας σημείωσε ότι «το 2,7% αρχίζει να είναι δύσκολος στόχος γιατί η κατανάλωση δεν θα αυξηθεί τόσο πολύ, οι επενδύσεις δεν θα αυξηθούν τόσο πολύ όσο έχουν εκτιμήσει. Επομένως, θα πάμε σε κάτι λιγότερο μέχρι 1%, εκτός εάν υπάρξει μία πάρα πολύ καλή συμφωνία…Εάν πάει έτσι το πράγμα να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά από ότι έχει εκτιμηθεί στον προϋπολογισμό».

Λίγη ώρα πριν με ένα ακόμη άρθρο του ο Γιάννης Στουρνάρας (αυτή τη φορά στο capital.gr) απηύθυνε δραματική έκκληση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από τις καθυστερήσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε ύφεση όλο το 2017.

«Δεν είμαστε ακόμα σε τοίχο, πάντως η ΤτΕ ενθαρρύνει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν» δηλώνει ο κ. Στουρνάρας στο capital.gr. «Χρόνο μπροστά μας δεν έχουμε γι” αυτό εύχομαι να τελειώσουμε γρήγορα» προσθέτει. Όπως σημειώνει «και στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις, αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερες. Πρέπει να κλείσει, έχει καθυστερήσει αρκετά».

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ «έχουμε ήδη τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα. Αν θέλουμε να πιάσουμε τους στόχους φέτος η συμφωνία πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν» με τον Γιάννη Στουρνάρα να σημειώνει ότι η ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2016 έχει σχέση με την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση.

Όπως και να έχει πάντως τα μαντάτα για την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία δεν είναι και τόσο καλά, αφού οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σέρνονται εδώ και μήνες και κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πόσο θα τραβήξουν. Το βέβαιο είναι πώς ούτε στις 7 Απριλίου θα υπάρξει συμφωνία και είναι αμφίβολο αν αυτό θα γίνει τον Μάιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...