Εκκλησία της Ελλάδος

Γιατί συνεκλήθη εκτάκτως η Ιεραρχία; Η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου - Παθητική στάση για το μάθημα των Θρησκευτικών- Θα γίνει αναφορά στις έμφυλες ταυτότητες;

Ανησυχητικά χλιαρή ήταν πριν από λίγο η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κατά την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Περισσότερη αναφορά έκανε στον τιμώμενο Μητροπολίτη Καρυστίας παρά σε θέματα όπως ο διάλογος με τους Ρ/Καθολικούς ή η εκκλησιαστική εκπαίδευση...

Για τα δε Θρησκευτικά δεν μας φώτισε περισσότερο αφού παρέπεμψε στην προ μηνών συνάντηση με τον πρωθυπουργό και όσα διημείφθησαν τότε και κατόπιν άρχισε τις ευχαριστίες!

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε κομβικό σημείο στην επίλυση του προβλήματος με το μάθημα των Θρησκευτικών τη συνάντηση παραγόντων που προκάλεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο κ. Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου στις 5 Οκτωβρίου 2016.

Ο Μακαριώτατος επανέλαβε από τα πρακτικά της συνάντησης όσα ειπώθηκαν τότε και πρόσθεσε στο σεπτό σώμα της Ιεραρχίας ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το πρωί της Πέμπτης 6.10.2016 το Γραφείο Τύπου της Ι. Συνόδου με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κ. Ὀλγα Γεροβασίλη, εδόθη η διαβεβαίωση ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός.

Για τα Θρησκευτικά επικαλούμενος τα πρακτικά της συνάντησης με τον πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε:

«Στη συνάντηση αυτή ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τους συνομιλητές για όσα διημείφθησαν στις συνεδρίες της Ιεραρχίας ως προς την διδασκαλία των Θρησκευτικών τονίζοντας ιδιαιτέρως το γεγονός, ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει το θάρρος της συνεργασίας στον Μακαριώτατο, λέγοντας ότι σε συνεργασία μας θα γίνει ό,τι καλό είναι να γίνει για τον λαό μας και τις καλές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας». Μετά πολλή συζήτηση ο κ. Πρωθυπουργός έκανε την πρότασή του, που έχει ως εξής:

«Ο διάλογος αρχίζει εκ του μηδενός, από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας, αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπ’ όψη οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγεί το καινούριο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο για να βοηθηθούν οι Καθηγητές».

Υπενθυμίζεται πως μετά τη συνάντηση αυτή συστάθηκαν δύο επιτροπές. Πρόεδρος της Επιτροπής από πλευράς Εκκλησίας ήταν και είναι ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.

Σήμερα ο Μητροπολίτης Ύδρας με την εισήγησή του θα ενημερώσει το σώμα της Ιεραρχίας λεπτομερώς και θα πάρει οδηγίες για την πορεία του διαλόγου που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες.

“Από αυτή τη θέση θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν τόσον από πλευράς Εκκλησίας όσον και από πλευράς Πολιτείας για το σπουδαίο αυτό θέμα, της διδασκαλίας δηλαδή των Ελληνοπαίδων του μαθήματος των Θρησκευτικών” είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Εντύπωση προκάλεσε μάλιστα και η ιδιαίτερη ευχαριστία του στον νυν υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

“Θα ήταν όμως παράλειψις αν δεν απηύθυνα και ένα ευχαριστώ προς τον Υπουργόν Παιδείας, Ερεύνης και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνον Γαβρόγλου, ο οποίος με την σύνεση, την φρόνηση και το πνεύμα συναινέσεως που τον διακρίνει, συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτητης αυτής συνεργασίας” είπε ο Αρχιεπίσκοπος δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για το τι θα πρέπει τελικά να περιμένουμε από την Ιεραρχία αυτή.

Γιατί συνεκλήθη εκτάκτως η Ιεραρχία; Για να επιβεβαιωθούν οι...αγαστές σχέσεις με το υπουργείο και την κυβέρνηση, ειδικά παρακάμπτοντας θέματα όπως οι έμφυλες ταυτότητες στην θεματική εβδομάδα που σχεδίασε;

Δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την διαφαινόμενη πλέον ξεκάθαρα “περιθωριοποίηση” των Θρησκευτικών στα σχολεία μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του αρμοδίου υπουργείου όπου έκανε λόγο για “φακέλους” Θρησκευτικών, οι οποίοι αναμένεται να αντικαταστήσουν τα βιβλία του συγκεκριμένου μαθήματος από τη νέα σχολική χρονιά.

Οι εργασίες της Ιεραρχίας είναι σε εξέλιξη και εμείς σε αναμονή....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης