Κόσμος

Γαλλία: «Η Μόσχα φέρει βαριά ευθύνη για την μη επιβολή κυρώσεων στη Συρία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό εξέφρασε τη λύπη του σήμερα γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε το σχέδιο ψηφίσματος για την επιβολή κυρώσεων στη Συρία, με αφορμή τις επιθέσεις με χημικά όπλα, εκτιμώντας ότι η Ρωσία, μία από τις χώρες που άσκησαν βέτο, φέρει "βαριά ευθύνη" για την εξέλιξη αυτή.

«Η Ρωσία αποφάσισε να προβάλει βέτο στο κείμενο που υπέβαλαν προς ψήφιση οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Πρόκειται για βαριά ευθύνη απέναντι στο συριακό λαό και την υπόλοιπη ανθρωπότητα» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην Κίνα, που επίσης άσκησε βέτο.

«Στη Συρία, η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς και το Νταές (σ.σ. το Ισλαμικό Κράτος), ακόμη και εναντίον αμάχων, είναι απαράδεκτη» συνέχισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι είναι "κρίσιμης σημασίας να μην μείνουν ατιμώρητα" αυτά τα εγκλήματα. Η Γαλλία «λυπάται βαθιά που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ήταν σε θέση να ενωθεί για να επιβάλει τις συνέπειες αυτών των πράξεων», τόνισε ο Ερό.

Η μη διάδοση των χημικών όπλων είναι ουσιαστικής σημασίας «για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες έχουν εγκρίνει τη συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ