Αρχείο

Απίστευτο: Ο Κοτζιάς άνοιγε χάρτη του Αιγαίου στον Τίλερσον να του δείξει τις προκλήσεις της Τουρκίας και ο Κατρούγκαλος «άνοιγε δρόμο» στην τουρκική προπαγάνδα στη Θράκη

Στο υπουργείο Εξωτερικών μπέρδεψαν τις γραμμές τους. Από τη μία ο Νίκος Κοτζιάς συναντιόνταν με τον Αμερικανό ομόλογο του Ρεξ Τίλερσον στην Ουάσιγκτον και του εξηγούσε τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, όπως και τους κινδύνους που αυτές εγκυμονούν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και από την άλλη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος άνοιγε επί της ουσίας προέτρεπε τους Τούρκους να πάνε στην Θράκη και να ξεδιπλώσουν την προπαγάνδα τους για το δημοψήφισμα του Ερντογάν στη μουσουλμανική μειονότητα.

Τέτοια προχειρότητα είναι απίστευτη και πρωτοφανής. Ιδίως εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών ο οποίος νομίζει πώς στη Θράκη υπάρχουν Τούρκοι, άρα το καθεστώς του Ερντογάν έχει μεγάλο ακροατήριο για να τον στηρίξει στο επικείμενο δημοψήφισμα που είναι κρίσιμο για τον Τούρκο πρόεδρο και το κόμμα του.

Το χρονικό διάστημα δε που συνέβη αυτό, κάνει την γκάφα του κ. Κατρούγκαλου να μοιάζει με στήριξη στην Τουρκία που παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, απειλεί με πόλεμο και με κατάληψη ελληνικών νησιών και βάλλεται ταυτόχρονα από τις Ευρωπαϊκές χώρες για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικά όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα, οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά έδειξαν πώς πήγε επί τούτου στην Ουάσιγκτον. Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από το ότι δεν τέθηκαν στις συνομιλίες που είχε με τον Ρεξ Τίλερσον το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το οικονομικό ζήτημα, τα οποία στην αρχή θεωρούνταν πώς θα συζητηθούν, αλλά οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα από το υπουργείο Εξωτερικών πώς ο κ. Κοτζιάς άνοιξε και χάρτη του Αιγαίου στο γραφείο του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με στόχο να δείξει που προκαλούν και πώς οι Τούρκοι, τι διεκδικούν και για ποιο λόγο και πώς οι αξιώσεις τους είναι παράνομες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών παρακολουθούσε με προσοχή αυτά που του έλεγε ο Νίκος Κοτζιάς και φαίνονταν να δείχνει κατανόηση.

Κι αυτό είναι λογικό, καθώς οι ΗΠΑ δεν θέλουν να υπάρξει αναταραχή στο Αιγαίο. Σε αντίθεση, θέλουν μία Ελλάδα σταθερή, προκειμένου να ασκούν την πολιτική τους στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και ευρύτερα, όπως θέλουν επίσης και σταθερή την Τουρκία, αλλά αυτή την έχει βάλει όπως φαίνεται ο Ρ.Τ. Ερντογάν σε περιπέτειες και μάλιστα μεγάλες.

Εκείνο που δεν είναι λογικό, είναι η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ζητηθεί η πραγματοποίηση προεκλογικών συγκεντρώσεων και στην Ελλάδα, εμφανίσθηκε θετικός, δηλώνοντας ότι, «προσπαθούμε οι σχέσεις με την Τουρκία να είναι φιλικές, έχουν γίνει στο παρελθόν επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη.

Δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσουμε την επικοινωνία μαζί τους αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και κανένας λόγος να τροφοδοτήσουμε μια ένταση που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ευρώπη και κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση μας».

Η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου έγινε τη στιγμή που Ερντογάν και Τσαβούσογλου τρώνε πόρτα από παντού στην Ευρώπη, δεν τους επιτρέπουν να μιλήσουν και έχει ξεσπάσει «πόλεμος» Τουρκίας και Ολλανδίας, με την μεριά της δεύτερης να συντάσσονται όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία και βεβαίως η ίδια η Κομισιόν.

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να εξηγήσει αυτό που είπε ο κ. Κατρούγκαλος όταν ο προϊστάμενος του Νίκος Κοτζιάς έδινε μάχη να περάσει τις ελληνικές θέσεις στην Ουάσιγκτον και να εξηγήσει τους κινδύνους της τουρκικής προκλητικότητας. Για να αντιληφθεί δε κανείς πόσο θετική ήταν η δήλωση του για την Τουρκία, η εφημερίδα Χουριέτ πανηγύρισε στην ιστοσελίδα της κάνοντας λόγο για «στήριξη έκπληξη».

Θα πρέπει επίσης ο κ. Κατρούγκαλος να αντιληφθεί πώς στη Θράκη δεν υπάρχουν Τούρκοι, αλλά Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι. Άρα δεν έχουν την ανάγκη να τους μιλήσει κανείς και να τους αναπτύξει την προπαγάνδα υπέρ του Ερντογάν, ο οποίος στέλνει τα πλοία και τα αεροσκάφη του να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα μας στο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ